Beroving vrouw (65) bij bank aan het Berkelplein

  • Valkenburg
  • Update 

Gewapende daders aan de haal met deel opbrengst kerstmarkt

Op zaterdagavond 17 december 2016 werd in Valkenburg een 65-jarige vrouw onder bedreiging beroofd van een flink geldbedrag. De vrouw is medeorganisator van de jaarlijkse kerstmarkt en was bij de Rabobank aan het Berkelplein de dagopbrengst aan het afstorten. 

117244_valknbrg_regio1.jpg
Kerstmarkt

In Valkenburg zijn er ieder jaar twee ondergrondse kerstmarkten, één in de Gemeentegrot aan de Cauberg en één in de Fluweelengrot aan de Daalhemerweg. Op zaterdag 17 december 2016 is die laatste tot 21.00 uur open. De kerstmarkt is goed bezocht geweest, wat een flink bedrag aan entreegeld heeft opgeleverd.

Fluweelengrot

De dagopbrengst wordt afgestort bij het filiaal van de Rabobank aan het Berkelplein. Met dat doel vertrekt één van de organisatoren, een vrouw van 65 jaar oud, rond 21.50 uur vanaf de Fluweelengrot. Samen met een 60-jarige beveiliger, tevens chauffeur, stapt ze op de Daalhemerweg in een Toyota Prius.

117244_valknbrg_krt9.jpg
Rabobank

Hun route leidt hen via het Grendelplein naar de Wilhelminalaan, waar ze aan het eind rechtsaf de Reinaldstraat in rijden. Via de Oosterweg en de Burgemeester Henssingel komen ze vervolgens op het Berkelplein. Daar, vlakbij de Rabobank tegenover de bibliotheek, parkeren ze.

De man en vrouw stappen beiden uit. Zij heeft vier zogenoemde sealbags bij zich met daarin de af te storten dagopbrengst. Terwijl de beveiliger blijft wachten op een paar meter afstand, stort de vrouw de eerste geldzak af. Er is intussen een oudere man aan komen lopen die naast de vrouw bij de geldautomaat wat geld wil pinnen.

Stationwagen

Ineens stopt er een grijze Audi stationwagen waaruit twee mannen tevoorschijn komen, allebei met een bivakmuts op en een vuurwapen in de hand. Ze bedreigen de beveiliger, de toevallige pinner en de vrouw die op het punt staat de tweede sealbag af te storten. Haar handtas, met daarin onder meer de twee andere sealbags, moet ze afgeven.

  • De handtas van het slachtoffer en de sealbags waarin het geld zat kunnen door de daders zijn weggegooid. Heeft u zo’n sealbag gezien of misschien een handtas gevonden?
117244_valknbrg_audi3.jpg
Duits kenteken

De overvallers rennen terug naar de Audi, stappen in en scheuren er vandoor. Waarschijnlijk is het een derde dader die de auto bestuurt. Over hem is niets bekend, maar over de grijze stationwagen wel. Het gaat vrijwel zeker om een Audi A4 Avant, mogelijk voorzien van gestolen Duitse kentekenplaten met daarop de combinatie MS-SF843.

  • De Duitse kentekenplaten die mogelijk door de daders zijn gebruikt, zijn tussen vrijdagavond 16 en zaterdagochtend 17 december weggenomen van een parkeerplaats aan de Grindel in Heerlen. Wie heeft iets van die diefstal gezien?

Signalement

Van de twee daders die de beroving pleegden is bekend dat ze ongeveer 1.80 meter lang zijn en donkere kleding droegen. De man die de sealbags en de handtas van het slachtoffer afpakte, had een jas met capuchon aan en daaronder nog een kledingstuk met capuchon. Zijn sportschoenen vielen op doordat ze deels licht- en deels donkergekleurd waren. Zijn kompaan leek met een Limburgs accent te spreken.

117244_valknbrg_krt4.jpg
Vluchtroute

De vluchtroute van de overvallers ging via de Burgemeester Henssingel en de Reinaldstraat. Getuigen hebben de Audi kort na 22.00 uur gezien bij de spoorwegovergang op de Nieuweweg, waar die op de linker weghelft een aantal wachtende auto’s voorbij reed precies op het moment dat de spoorbomen opengingen.

117244_valknbrg_opelcorsa.jpg
Getuigenoproep

Aan de hand van bewakingsbeelden van die avond, is er een aantal automobilisten met wie de politie graag wil spreken. Zo was er een Opel Corsa die op het Grendelplein heel dicht achter de slachtoffers reed. De bestuurder van die Corsa zou een getuige kunnen zijn.

Tijdens de overval op het Berkelplein reden twee voertuigen vlak langs de stationwagen van de daders. De eerste daarvan is een witte taxibus en de tweede een klein model personenauto. Ook met die twee bestuurders komt de politie graag in contact.

117244_valknbrg_spoorwegovergang.jpg

Stond u bij de spoorwegovergang op de Nieuweweg toen daar de grijze Audi langsraasde, meldt u zich dan ook. Wellicht heeft u de inzittenden gezien of weet u iets over het vervolg van hun vluchtroute.

  • Wie heeft informatie over deze overval? Heeft u bijvoorbeeld de grijze Audi A4 Avant gezien die avond, bij de Rabobank of tijdens de vlucht via de Nieuweweg? Weet u wellicht iets over de inzittenden?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Berkelplein

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.