Blueweb: Politie en Tweakers strijden samen tegen digitale criminaliteit

bluewebbanner.jpg

De politie start vanaf maandag 8 juni 2020 een samenwerking met het grootste technologieplatform van Nederland: Tweakers. Onder de naam ‘Blueweb’ wordt aan de communityleden van het platform gevraagd mee te denken in digitale opsporingsonderzoeken, wat mogelijk kan bijdragen in het oplossen van misdrijven.

Volgens Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie van de politie, is het publiek betrekken bij opsporingsonderzoeken essentieel bij het oplossen van misdrijven. Dankzij tips en informatie van kijkers, onder andere bij Opsporing Verzocht en regionale opsporingsprogramma’s, worden er wekelijks onderzoeken opgelost.

Het publiek betrekken bij opsporingsonderzoeken is essentieel voor het oplossen van misdrijven
Franki Klarenbeek - coördinator Landelijk Team Opsporingscommunicatie 

Technologie in opmars

Maar de technologie is in opmars, en dus ook voor criminelen geen onbekend terrein. Denk daarbij aan ransomware, virussen en DDOS-aanvallen, maar ook klassieke criminaliteit die gefaciliteerd wordt door ICT zoals darknet markets. Daarmee is Blueweb een logische stap in de toekomst. Franki Klarenbeek: “We delen opsporingsinformatie uit digitale onderzoeken met een doelgroep die bijzonder veel kennis en ervaring in technologie heeft en bovendien heel groot is: Tweakers heeft miljoenen bezoekers per maand en meer dan 700.000 leden.”

Pilot met onderzoek naar factuurfraude

Blueweb start als pilot met het opsporingsonderzoek ‘26Ramsey’, een onderzoek dat gaat over factuurfraude. Door facturen van bedrijven te onderscheppen, wisten criminelen deze aan te passen en daar zelf hun slaatje uit te slaan. 

Het onderzoek naar deze vorm van fraude draait al langer bij het Team High Tech Crime van de politie. Er zijn mooie resultaten behaald, maar nog geen personen aangehouden. Rechercheur Maarten: “We denken dat communityleden van Tweakers het onderzoek verder kunnen helpen, net zoals de kijkers van Opsporing Verzocht dat doen.”

Geïnteresseerde Tweakersleden kunnen zich vanaf maandag 8 juni aanmelden op deze webpagina van Tweakers.

MEER OVER