Brandstichting na gewapende overval

  • Enschede
  • Update 

Bijna op de kop af 15 jaar na de vuurwerkramp in Enschede, breekt daar opnieuw een grote brand uit waarbij vuurwerk betrokken leek.

Update

Er kwam een tip over de gestolen auto en er werd zelfs een naam genoemd. Tips van mensen die weten wie die Insignia neerzette daar aan de Kolibrievlinder en wanneer zijn nog welkom, maar het onderzoek vordert gestaag.

Dinsdag 12 mei 2015 is namelijk groothandel van der Wurp tot de grond toe afgebrand, maar er had meer kunnen gebeuren. De groothandel is gevestigd op bedrijvenpark ‘De Marssteden’ in Enschede. De opgelopen schade loopt in de tonnen. Even voor de brand is de directeur van de groothandel overvallen en vastgetaped. Zijn auto is weggereden van het bedrijventerrein en werd later op een andere plek in Enschede teruggevonden. De politie wil er graag achter komen wat er precies is gebeurd.

  • Wie heeft dinsdagavond 12 mei bij groothandel Van der Wurp in Enschede mogelijke 1 of 2 verdachte personen gezien die met deze zaak te maken hebben?
tcm17339343_large.jpg
Brand na gewapende overval

Gelukkig vallen er bij deze brand geen slachtoffers en kan de directeur van het bedrijf vertellen wat er aan de brand is vooraf gegaan. Dat is een bizar verhaal. Eerder die avond is er nog een klant langs geweest om een openstaande rekening te betalen. De vrouw van de directeur, eigenaresse van het bedrijf, was daar ook bij aanwezig. De klant vertrekt zo rond 20.00 uur en de vrouw van de directeur vertrekt niet veel later. De zaak blijft nog tot 21.00 uur open, maar omdat het zo rustig is, begint de 43-jarige man rond 20.30 uur al met afsluiten. Hij maakt een rondje door het pand als er een verdekt opgestelde man op hem afkomt met een vuurwapen en hem bedreigt. Hij moet zijn handen omhoog doen en zegt daarbij dat hij aan alles mee moet werken. Terwijl de twee door het pand lopen heeft de directeur het idee dat hij nog een schim van een persoon opvangt. Nadat de overvaller het aanwezige geld van het slachtoffer heeft gekregen, bindt hij hem vast en verdwijnt. Zodra de overvaller uit het zicht is, meent de directeur opnieuw een stem te horen van een tweede persoon. In eerste instantie blijft de man zitten omdat hij bang is dat de dader of daders er nog zijn, maar wanneer er rook onder de deur komt, beseft hij dat hij weg moet. Uiteindelijk lukt het hem om in elk geval zijn handen los te krijgen, waarna hij zich van 1-hoog, zo’n 3,5 eter, uit het raam laat vallen. Net op tijd, korte tijd later staat zijn hele bedrijf in lichter laaie.

tcm17339346_large.jpg
Gevolgen slachtoffer

Na een val van 3,5 meter had hij gelukkig nagenoeg niets, alleen wat kneuzingen, maar geen botbreuken. Dus hij beseft dat hij geluk heeft gehad, maar het heeft allemaal diepe indruk gemaakt. Hij was bang dat hij dood zou gaan in dat pand, hij snapt niet waarom hem iemand dat zou willen aandoen en daarnaast is zijn bedrijf weg.

tcm17339342_large.jpg
Brand

Het meest logische lijkt dat die is ontstaan omdat hij is aangestoken, maar toch wordt onderzocht of ook technische reden de oorzaak kan zijn. Want je kunt je namelijk ook afvragen waarom de overvaller na een succesvolle overval, waarbij hij veel geld heeft buitgemaakt, de boel in brand zet, terwijl hij ook nog expliciet zei dat de directeur niets zou overkomen.

tcm17339344_large.jpg
De overvaller

Dit was een grote brede man; rond de 1.80 meter of langer en met een fors postuur. Hij was in het zwart gekleed: met een zwart (bomber-)jack; een zwarte broek en zwarte sportschoenen. De man sprak Nederlands zonder accent.

tcm17339349_large.jpg
Mogelijke tweede dader

Het slachtoffer blijft het idee houden dat er mogelijk een tweede dader bij was betrokken. Hij heeft mogelijk een glimp van diegene gezien en hij dacht op de gang stemmen te hebben gehoord.

tcm17339348_large.jpg
Meegenomen auto

Waarschijnlijk is de auto van de directeur door de dader of daders na de overval meegenomen. Het is een antracietgrijze personenauto, een Opel Insignia station.

tcm17339351_large.jpg
Wegrijden auto

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de Opel Insignia station het bedrijvenpark verlaat. Om 21.18 uur rijdt de auto in Enschede de Marssteden de Windmolenweg op en dat is richting de Auke Vleerstraat en de Westerval. Het lijkt of de bestuurder iets roods aan heeft, maar dat wordt mogelijk veroorzaakt door de rode dashboardverlichting van de auto.

tcm17339350_large.jpg
Terugvinden auto

De auto is waarschijnlijk rechtstreeks naar de Glanerbrug gereden, een dorp vlakbij Enschede, waar de politie hem uiteindelijk 9 dagen later, op donderdag 21 mei, terugvond op de Kolibrievlinder. Overigens is die auto weer terug bij de directeur, het gaat ons puur om wie die auto tussen 12 en 21 mei heeft gezien.

  • Wie weet wie er die 12e mei in die Opel Insignia in de richting van het dorp Glanerbrug heeft gereden?

  • Wie heeft gezien wie de Opel Insignia station op de Kolibrievlinder heeft achtergelaten en wanneer?

  • Wie heeft de Opel Insignia tussen 12 en 21 mei gezien?
tcm17339347_large.jpg
Gezien op parkeerplaats voor bedrijf

Die dinsdag de 12e mei, rond 20.15 uur en dus ongeveer een kwartier voor de overval, zou een auto op de parkeerplaats voor het bedrijf hebben gestaan. Meer bijzonderheden zijn daar niet over bekend, maar het kan dat deze auto door de dader of daders van de overval of brandstichting is gebruikt.

  • Wie heeft die avond, rond 20.15 uur en dus ongeveer een kwartier voor de overval, ook de auto op de parkeerplaats voor het bedrijf gezien?

  • Wie heeft andere informatie over deze zaak?