BeloningCold Case

Cold case Johan de Waal: mogelijk meer daders betrokken bij dood

  • Boven-Hardinxveld

Op 6 september 2012 vonden vissers in het Kanaal van Steenenhoek bij toeval een lichaam in hun netten. Het bleek de al acht maanden vermiste Johan de Waal (54) uit Boven-Hardinxveld. Ruim tien jaar later denkt de politie dat er misschien meer mensen bij De Waals dood betrokken zijn dan tot nu toe gedacht.

Na een reeks publicaties in de regionale media heeft de politie de zaak opnieuw opgepakt en is het onderzoek weer in volle gang.

Update

Meer dan honderd tips in de week na de uitzending van 22 februari. Veel daarvan gingen over de spullen waarmee het lichaam van het slachtoffer was verzwaard. De recherche is met deze informatie aan de slag.

Er wordt veel over de moord op Johan de Waal gesproken, maar het lijkt erop dat sommige mensen niet met de politie durven te praten. Daarom wijzen we u graag nogmaals op het Team Bijzondere Getuigen, dat bereikbaar is op het speciale nummer 06 - 2074 0912. Bij dat politieteam zorgt men ervoor dat uw informatie gebruikt kan worden, zónder dat uw naam bekend wordt. Die blijft afgeschermd van de rechercheurs, van de Officier van Justitie en van verdachte(n).

Koningin Wilhelminalaan

Johan de Waal, geboren en getogen in het dorp Boven-Hardinxveld, woonde met zijn hondje Bobby aan de Koningin Wilhelminalaan. Hij verdiende zijn geld als loonwerker en was actief in de paardenwereld.

222083_hardinx_so2.jpg
Het 54-jarige slachtoffer met zijn hond

Verdwenen op 9 januari 2012

Op maandagavond 9 januari at De Waal bij een goede vriendin die vlakbij hem woonde. Rond 19.20 uur liep hij terug naar huis om daar een kennis te ontmoeten met wie hij had afgesproken. Zijn hondje liet hij zolang bij de vriendin. Toen de kennis rond 19.45 uur arriveerde, was De Waal nergens te bekennen.
De politie vermoedt dat De Waal bij zijn huis is opgewacht en daar om het leven is gebracht. Een getuige heeft rond 19.30 uur hulpgeroep gehoord vanaf het erf. Een andere getuige zag vanuit de verte een worsteling tussen twee personen.

Motief onduidelijk

Het slachtoffer had problemen met een aantal mensen in zijn dorp. Hij had onder meer een langslepend conflict met zijn broer, die in 2011 overleed. Verder was De Waal betrokken bij verkeersincidenten en scheldpartijen. De vraag is nog altijd wie hem iets wilde aandoen en waarom?

222083_hardinx_straatpd.jpg
Koningin Wilhelminalaan

Lichaam verzwaard

Het lichaam van De Waal werd in het kanaal gevonden met zo’n 65 kilo aan verzwaringsmiddelen: een trottoirband, een schakelketting en een zwaar stuk metaal. Ook was het slachtoffer in een zeil gerold. 
De Waal woog zo’n 100 kilo. Hoe verplaats je zo’n lichaam met daarbij de verzwaringsmiddelen een paar honderd meter naar het kanaal? Hoewel niet onmogelijk, is het loodzwaar om dat met z’n tweeën te doen. Het is aannemelijk dat er meer dan twee personen erbij betrokken waren.

Trottoirband

Het betonblok waarmee het lichaam was verzwaard is een zogenoemde trottoirband van 1 meter bij 20 centimeter. Er zitten vier gaten in die niet helemaal evenwijdig aan elkaar lopen en dat is ongebruikelijk bij zo’n band. De gaten zijn er handmatig in geboord. 

Specifieke verf

Op de schakelketting die bij De Waals lichaam is gevonden was gele verf aangebracht. In werkelijkheid was de verf feller geel dan op de foto. De kleur lijkt een handelsmerk van bijvoorbeeld een bedrijf of persoon.
Ook op de zware haak die werd aangetroffen, zaten verfresten: een oudere, zandkleurige laag en daaroverheen resten groene verf.

Zeil

Het zeil waarin het lichaam was gewikkeld is grijs en 2.80 bij 1.80 meter groot. Aan de lange kanten zaten vier ringen en aan één punt van het zeil zat een oranje touw geknoopt.

Team Bijzondere Getuigen

Bij het Team Bijzondere Getuigen kunt u informatie doorgeven die de rechter uiteindelijk kan gebruiken als bewijs. Zelf blijft u volkomen anoniem voor de dader of daders en maakt u – in tegenstelling tot tippen via Meld Misdaad Anoniem – aanspraak op de beloning. Speciaal voor dit onderzoek is het nummer 06 - 2074 0912 beschikbaar.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

Voor de gouden tip in deze zaak ligt er een beloning klaar van vijftienduizend euro.

  • Wie zit(ten) er achter de dood van Johan de Waal?
  • Wie weet iets over het motief?
  • Wie heeft informatie over de verzwarende objecten?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

3372 DC Boven-Hardinxveld

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.