BeloningCold Case

Cold case uit 1993: gehandicapte vrouw (63) overleden bij beroving

  • Oegstgeest

Op 5 mei 1993 werd Lieneke Troost dood in haar bed aangetroffen. Al snel werd duidelijk dat zij, in haar flatwoning op de Kerckwervelaan in Oegstgeest, door verstikking om het leven is gebracht.

Update

Heel fijn: er zijn tien nieuwe tips binnengekomen over deze cold case uit 1993. Weet u meer over deze zaak, bijvoorbeeld over Lieneke Troost misschien bang was voor iemand, of dat ze een conflict had? Geef het alstublieft door.

Braaksporen ontbraken, maar er was wel contant geld meegenomen uit de woning van het 63-jarige slachtoffer. Het is mogelijk dat Lieneke is beroofd door iemand die zij kende.

Beloning

De Hoofdofficier van Justitie in Den Haag heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die deze cold case alsnog oplost.

Fysieke beperkingen

202001_cc_Oegstgst_so2.jpg
Lieneke Troost

Sinds haar twintigste leed het slachtoffer aan de gevolgen van polio. Ondanks haar fysieke beperkingen heeft ze echter nog jarenlang als typiste gewerkt.
In de periode tot haar dood werd Lieneke dagelijks geholpen door een poule van tientallen verzorgers. Daarnaast had ze veel sociaal contact met familie, vrienden, buren en oud-collega’s.

Vergissing met advertentie

Ongeveer een maand voor haar dood had Lieneke een advertentie laten plaatsen in een lokale krant, waarin ze vroeg om mensen die haar ’s avonds in bed konden helpen. De advertentie, met haar telefoonnummer erin, stond in de rubriek ‘Hulp bij verzorging’, maar was per ongeluk óók bij de erotische advertenties terechtgekomen.

Veel mensen met toegang

202001_cc_Oegstgst_so3.jpg
Lieneke Troost

Hoewel het mogelijk is dat op die advertentie de uiteindelijke dader is afgekomen, was er een grote groep mensen die toegang tot Lieneke’s woning hadden.
Doordat Lieneke niet zelf de deur kon openen, maar wel bijna 24 uur per dag zorg nodig had, hadden tientallen verzorgers een sleutel van haar woning.

Eén van de mogelijke scenario’s schuilt in het feit dat Lieneke geregeld geld uitleende aan mensen die voor haar werkten. Het zou kunnen dat iemand zich onder druk voelde staan door een oplopende schuld en daar onderuit heeft willen komen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het coldcaseteam

Wie weet of vermoedt wie verantwoordelijk is voor de dood van Lieneke Troost?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Kerckwervelaan

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER