Criminelen spelen met nep-webshops in op Coronacrisis

  • Landelijk

Criminelen blijven proberen om geld te verdienen aan de coronacrisis. De afgelopen periode zijn verschillende nep-webshops ontdekt waar bijvoorbeeld mondmaskers te koop worden aangeboden.

Update

Tien tipgevers namen contact op na de uitzending, bedankt!

Deze webshops zijn lastig te onderscheiden van ‘echte’ websites. Ze zien er professioneel uit en gebruiken soms zelfs gegevens van andere, bestaande bedrijven.

Snel offline

De politie zit bovenop deze criminaliteit en probeert ervoor te zorgen dat  dergelijke sites zo snel mogelijk offline worden gehaald. Zo is onlangs de mamex.eu offline gehaald. Deze nep-webshop misbruikte de gegevens van het bedrijf Mamex BV en bood zogenaamd producten aan zoals mondmaskers.

Trap er niet in! Herken een nepsite

Vaak lijkt de website echt betrouwbaar, bijvoorbeeld door verwijzingen naar iDeal en de Kamer van Koophandel. Gelukkig zijn er enkele kenmerken waar u op kunt letten. 

Kenmerken nepsite

  • Op betrouwbare websites blijft u bij het afrekenen binnen de eigen omgeving van de site. Bij nepsites krijgen klanten vaak eerst een bevestigingsmail en daarna nog een mail met een betaallink. Vervolgens moet u via een betaalverzoek de transactie afronden. Dit is hoogst ongebruikelijk. Bij betrouwbare websites blijft u tijdens het afrekenen met bijvoorbeeld iDeal in de veilige omgeving van de site.
  • Wanneer u betaalt op een betrouwbare site, wordt het geld overgemaakt naar een bedrijf en niet naar een persoon. 
  • Als u een webshop niet helemaal vertrouwt, kunt u een check doe via de website van de politie.
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Geef uw informatie door

Bent u het slachtoffer geworden van zo’n nep-webshop? Weet u wie er achter de nep-webshop mamex.eu zit? Of heeft u informatie over vergelijkbare nep-webshop? Neem alstublieft contact op.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven