Cybercriminaliteit

  • Landelijk
  • Update¬†
tcm17303059_large.jpg

Door het zogenaamde politievirus zijn duizenden mensen al opgelicht.

Update

Er kwamen 40 tips over de stem, onder andere met namen. Het team gaat met uw informatie aan de slag.

Vele duizenden Nederlanders hebben al te maken gehad met het politievirus dat ook wel bekend staat onder de naam ransomware of in het Nederlands gijzelingssoftware. Het is een relatief nieuwe manier van criminelen om aan geld te komen. Door bepaalde websites te bezoeken, advertenties aan te klikken of mailbestanden te openen kan het virus zich manifesteren.

tcm17303212_large.jpg
Ransomware

Gijzelingssoftware of ransomware zorgt ervoor dat er automatisch een pagina verschijnt met een waarschuwing, bijvoorbeeld met een politielogo. Een gebruiker krijgt te zien dat hij illegale websites heeft bezocht en moet betalen om een strafrechtelijk onderzoek te voorkomen. Na betaling verdwijnt het virus niet. Er zijn wereldwijd tientallen versies van dit virus verspreid in diverse talen.

tcm17303213_large.jpg
Hoe werkt het

Er verschijnt een pagina op het scherm met een waarschuwing die zogenaamd afkomstig is van de politie, bijvoorbeeld dat je illegale bestanden op je computer hebt staan. Het slachtoffer moet betalen via prepaid betaalkaarten, dat is een digitaal betaalsysteem waarvoor je een toegangscode moet kopen en invoeren. Als je de code invoert dan krijgen criminelen die in handen en kunnen zo het geld innen. Als je eenmaal hebt betaalt, verdwijnt het virus niet van de computer.

tcm17303060_large.jpg
High Tech Crime

Het is een internationaal probleem en er zijn veel varianten in allerlei talen. Een team rechercheurs van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid doet onderzoek naar het virus en zij werken internationaal samen om het virus aan te pakken. Vermoedelijk is een criminele organisatie hiervoor verantwoordelijk.

tcm17303064_large.jpg
Stem

In één van de Nederlandse versies is een stem te horen die in het Nederlands een waarschuwing uitspreekt. De politie wil graag weten van wie deze stem is.Beluister de Nederlandse versieBeluister de Engelse versieBeluister de Duitse versieBeluister de Franse versie

tcm17303063_large.jpg
Slachtoffer

Bent u zelf het slachtoffer en is er een virus op uw computer geïnstalleerd, dan hoeft u de politie niet te bellen, maar is het advies om in ieder geval niet te betalen. En via deze link komt u op een website waar u de oplossing kunt vinden.

  • Wie weet of heeft een vermoeden van wie de stem is?

  • Wie weet er meer over de mensen die achter het zogenaamde politievirus zitten?