Dadergroep achter reeks overvallen gezocht

  • Veenendaal

De politie zoekt een groep jongeren die vermoedelijk schuldig is aan vijf overvallen en een straatroof. Zij zouden al sinds eind 2018 actief zijn in Veenendaal en het nabijgelegen Kesteren.

Een 16-jarige jongen uit Veenendaal is aangehouden door de politie, maar naar de andere daders wordt nog gezocht.

Update

Inmiddels zijn er meer dan twintig tips binnengekomen over deze jonge groep. Bedankt, het team is ermee bezig!

Overval op juwelier in Kesteren

Op donderdag 18 april 2019 vielen rond 10.00 uur drie mannen een juwelierszaak binnen aan de Hoofdstraat in Kesteren. Eén van hen bedreigde de juwelier en de andere twee sloegen de vitrines stuk. Vervolgens graaiden ze zoveel mogelijk sieraden tussen het gebroken glas vandaan.

Gewond aan het hoofd

De juwelier dacht direct te zien dat één van de daders een nepwapen bij zich droeg. Hij probeerde hem zijn zaak uit te werken en moest dat bekopen met een aantal klappen tegen het hoofd. Het slachtoffer raakte daarbij gewond; zijn hoofd zat helemaal onder het bloed.

Aanhouding dankzij omstanders

Vanaf buiten zagen collega-ondernemers en voorbijgangers dat er iets aan de hand was bij de juwelier. Een aantal van hen ging naar binnen en raakte in gevecht met de overvallers. Vrij snel daarop gingen de daders ervandoor.

Terwijl de drie overvallers met de buit probeerden weg te rijden op een scooter, reageerde een alerte getuige. Hij duwde één van de overvallers van de scooter en ging bovenop hem zitten; dat was de aangehouden 16-jarige. De andere twee daders zijn wél ontsnapt.


Grotere groep daders

De daders behoren vermoedelijk tot een grotere groep, waarschijnlijk afkomstig uit Veenendaal en omgeving. De politie denkt dat zij achter veel meer incidenten zitten in de weken en maanden voorafgaand aan de overval in Kesteren.

119526_Veenendaal_dad2b.jpg
Signalement

Kenmerken van de groep daders

  • Groep jongeren van vermoedelijk 16 tot 23 jaar oud
  • afwijkend uitgavenpatroon, ‘leven op grote voet’
  • één dader is duidelijk kleiner van stuk dan de andere
  • één dader is lichtgetint en heeft een lang, dun postuur.

De dadergroep is in Veenendaal waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor vijf andere misdrijven. Op zondag 7 april 2019 overvielen twee daders een snackbar aan de Kerkewijk. Beiden gingen er op de fiets vandoor.

Acht dagen eerder, op zondag 30 maart was er een overval op een snackbar aan de Valleistraat. Drie jonge mannen die op een gestolen scooter reden, bedreigden daar de medewerkers en een aantal klanten.

Overval Jumbo

Op vrijdag 22 maart sloegen drie mannen, gewapend met een metalen pijp en een schroevendraaier, toe bij een Jumbo-filiaal aan de Doctor Slotemaker de Bruïnestraat. Ze gingen aan de haal met geld uit de kassa.

Overval ALDI en straatroof

Twee eerdere incidenten stammen uit december 2018. Op zaterdag de 8e werd een overval gepleegd op een ALDI-filiaal aan de Doctor Slotemaker de Bruïnestraat, door twee daders die vermoedelijk ook tot dezelfde groep behoren.

119526_parajumpers-jas.jpg
Soortgelijke jas, merk Parajumpers

In het centrum van Veenendaal werd op donderdag de 27e een 16-jarige jongen het slachtoffer van een straatroof.

In het Achterstraatje kreeg hij klappen van een groepje jonge mannen en werd hij gedwongen zijn dure Parajumpers-jas aan hen af te geven.

Gestolen scooters

De overvallers hebben gebruikgemaakt van gestolen scooters die telkens zijn teruggevonden in Veenendaal. Ze zijn ook gestolen in Veenendaal, met uitzondering van één scooter die is gestolen in Ede. De politie vermoedt daarom dat de daders afkomstig zijn uit Veenendaal, maar mogelijk een link hebben met Ede.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Uw informatie delen

  • Wie zijn de daders van de overvallen en/of de straatroof?
  • Wat is er gebeurd met de in Kesteren gestolen sieraden?
  • Wie heeft informatie over de gestolen jas van het merk Parajumpers?

Heeft u informatie over een of meer van de misdrijven of over (leden van) de groep die er waarschijnlijk achter zit? Meld het a.u.b.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Veenendaal

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.