Da’s pech, fiets weg. Tips om het fietsdieven lastiger te maken

fietsdief_stockphoto.jpg

Nederland, fietsland. De tweewieler is niet uit ons straatbeeld weg te denken. Van omafiets tot de moderne e-bike; ze zijn geliefd. Bij de consument, maar helaas ook bij dieven. En of u nu een oud barrel bezit of een splinternieuwe e-bike, met deze tips maakt u het een dief nét iets lastiger.

Extra slot

Fietsdiefstal is de meest voorkomende diefstal in Nederland. Het exacte aantal is niet bekend, maar naar schatting worden er dagelijks zo’n 1500 fietsen gestolen. De eenvoudigste manier om uw fiets extra te beveiligen, is een extra slot. Gebruik twee verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot en een kettingslot, zodat het nog meer tijd kost om de sloten te forceren. Lees hierover meer op de website ‘STOP fietsdiefstal’.

Zet ’m in het zicht

Klinkt logisch, en dat is het ook. Een fietsenstalling of een locatie waar mensen staan te wachten is minder interessant voor een dief. Probeer daarom uw fiets altijd te stallen in een – het liefst bewaakte - stalling, of bijvoorbeeld tegenover een bushalte met wachtende reizigers. 

Zet ’m goed vast

Zet uw fiets nooit ‘los’ op straat, maar maak hem bijvoorbeeld vast aan een fietsenrek of lantaarnpaal. Doe dit met het frame én het voorwiel. Maak het slot hoog vast, zodat deze niet op de grond hangt. Wanneer het slot op de grond hangt, kunnen dieven er met stenen op slaan om het te openen. Ook kunnen ze dan moeilijker een betonschaar gebruiken. 

Bezit u een e-bike?

E-bikes zijn kostbaar en erg geliefd bij fietsdieven. Vergeet niet het afneembare display los te koppelen. En heeft uw accu een slot, gebruik dit dan! Neem de accu mee als deze niet over een slot beschikt.  

Fietsregistratiekaart

Handig: de fietsregistratiekaart. Op deze kaart kunt u alle gegevens van uw fiets noteren, en vervolgens op een veilige plek bewaren. Bij diefstal kunt u de kaart gebruiken bij de aangifte.

Doe aangifte van fietsdiefstal!

Fiets toch gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Uw fiets wordt dan opgenomen in het fietsdiefstalregister. Geregistreerde fietsen die worden teruggevonden, worden dan teruggebracht naar de rechtmatige eigenaar. Gebruik bij uw aangifte uw aankoopbon en de ingevulde fietsregistratiekaart. 

Bron: Stopfietsdiefstal.nu, Politie

MEER OVER