Datingfraude: liefdesverdriet en een lege bankrekening
Even ‘swipen’ of chatten: het online daten is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Iedereen is tegenwoordig slechts een klik verwijderd van een nieuwe liefde. Dat biedt kansen, maar zeker ook valkuilen. Lijkt uw nieuwe match te mooi om waar te zijn? Dan is dat misschien ook wel zo.
Want online zijn fraudeurs actief, en helaas hebben ook zij de datingsites en -apps gevonden. Steeds meer mensen worden het slachtoffer van deze gehaaide criminelen. Het resultaat: liefdesverdriet, maar vaak ook een lege bankrekening.
Toename slachtoffers in 2019
Begin september maakte de Fraudehelpdesk bekend dat het aantal slachtoffers van datingfraude fors is toegenomen. In acht maanden tijd zijn er al ruim 400 meldingen bij hen gedaan; dit is evenveel als in heel 2018.
Inspelen op gevoelens
Bijvoorbeeld via ontmoetingssites zoals Bullchat - voor homoseksuelen - zoeken groepjes oplichters bewust contact met oudere kwetsbare mannen. Zij spelen hierbij in op hun gevoelens. Ze doen zich attent en liefdevol voor, maar hebben slechts één doel: uw geld of bezittingen. Zo werd in mei een 80-jarige man gedupeerd nadat hij contact had gelegd via deze site. De oplichters wisten uiteindelijk ruim een ton buit te maken.
Keurmerk Veilig Daten
Om het online daten veiliger te maken, is de Consumentenbond in met de grote datingwebsites een samenwerking aangegaan. Met behulp van het Keurmerk Veilig Daten kunnen consumenten gemakkelijk de datingssites herkennen waar zij veilig anderen kunnen ontmoeten. De websites met dit keurmerk treden fel op tegen oplichting.
Geld overmaken? Niet doen!
Oppassen dus, en volg uw gevoel. Al een tijdje gezellig in gesprek, maar elkaar nog nooit ontmoet? Maak geen geld over, ook niet als zij aangeven dat het voor een vliegticket is om u te ontmoeten. Lees waarop u nog meer kunt letten bij het online daten.