Dode vrouw (43) gevonden in Veluwemeer

  • Biddinghuizen
  • Update 

Slachtoffer voelde zich onveilig en zat ondergedoken

Update

Op maandag 14 en dinsdag 15 januari zijn er twee verdachten aangehouden. Beide verdachten zitten in beperkingen.

Op zondag 30 april 2017 wordt in het Veluwemeer bij Biddinghuizen het levenloze lichaam gevonden van de 43-jarige Esther Paul uit Almere. Zij is slachtoffer geworden van een misdrijf.

117243_biddinghzn_regio5.jpg
Lichaam

Twee toeristen fietsen die zondag rond 10.30 uur over de Harderbosweg langs het Veluwemeer in de richting van Biddinghuizen. De Harderbosweg is in de volksmond ook bekend als de Harderdijk. Wanneer de fietsers iets in het water zien drijven dat een lichaam zou kunnen zijn, waarschuwen ze direct de politie. Het blijkt te gaan om Esther Paul, een 43-jarige vrouw uit Almere.

Conflict

Mevrouw Paul is enkele jaren geleden veroordeeld voor betrokkenheid bij witwassen. Zij heeft daarvoor vastgezeten, maar was sinds 2014 weer vrij. De politie onderzoekt of dat verleden een rol heeft gespeeld bij haar dood. Het kan ook zijn dat een ander conflict had dat haar fataal is geworden.

117243_biddinghzn_lucht1.jpg

Wat vaststaat is dat het slachtoffer in de laatste dagen van haar leven ondergedoken zat op camping Riviera Beach, zo’n 8 kilometer van de plek waar haar lichaam werd gevonden. Ze voelde zich bedreigd, maar het is nog onbekend waarom.

  • Wie weet waarom het slachtoffer de noodzaak voelde onder te duiken? Bent u op de hoogte van een conflict of bedreiging?
117243_biddinghzn_spar2.jpg
Chalet

Uit onderzoek blijkt dat mevrouw Paul sinds woensdag 26 april in een chalet verbleef op Riviera Beach. Ze is daar door campinggasten ook een aantal keer gezien, onder meer bij de Spar-winkel op het park. De laatste keer dat er iets van haar is vernomen was op zaterdag de 29e, rond 17.00 uur.

117243_biddinghzn_so1.jpg
Oproep

De politie is op zoek naar getuigen die het slachtoffer na 17.00 uur op die zaterdag nog hebben gezien, bijvoorbeeld in de buurt van het chalet  of ergens anders op de camping, al dan niet in het gezelschap van anderen. Het kan zijn dat Esther bezoek heeft gehad of bij iemand in de auto is gestapt, op het campingterrein of bijvoorbeeld op de parkeerplaats ervoor.

  • Wie heeft Esther Paul gezien na 17.00 uur op zaterdag 29 april? Was zij alleen of waren er andere personen bij haar?
117243_biddinghzn_koffer2.jpg
Koffer

Mevrouw Paul had toen ze van huis vertrok een koffer bij zich van het merk Riviera Maison, zoals hiernaast op de foto. In het chalet is die koffer niet meer gevonden. Ook de plastic tassen van de Spar waarmee ze op zaterdag boodschappen heeft gedaan, zijn niet teruggevonden. Heeft u sinds 30 april zo’n koffer of zulke Spar-tassen gezien in de omgeving van Riviera Beach of bij het Veluwemeer, dan hoort de politie dat graag van u.

vind2.jpg
Reconstructie

Op donderdagavond 14 december 2017 zal de politie de dijk afzetten om een reconstructie te maken van wat zich rond de dood van Esther Paul kan hebben afgespeeld op die Harderbosweg. De politie gaat er inmiddels vanuit dat Esther Paul tussen zaterdagavond 29 april, 22 uur en zondag 30 april 1 uur ’s nachts om het leven moet zijn gebracht. Ergens in die drie uur moet er iets gebeurd zijn dat haar fataal is geworden. Om meer duidelijkheid te krijgen over wat er tijdens die drie uur rond de dood van Esther Paul is gebeurd, wordt een reconstructie uitgevoerd.

park.jpg
Dader of daders waren bij chaletpark

De politie gaat er vanuit dat de dader of daders ergens tussen 22.00 en 01.00 uur met de auto naar chaletpark Riviera Beach waar Esther Paul zat ondergedoken zijn gekomen. Van daaruit is ze waarschijnlijk met de auto meegenomen en daarna is ze in het water van het Veluwemeer achtergelaten. De politie zoekt nog altijd getuigen die tussen die tijdstippen iets hebben gezien op het chaletpark Riviera en mensen die in die omgeving en bij het Veluwemeer bijzonderheden hebben opgemerkt, bijvoorbeeld auto’s hebben gezien op plaatsen aan de andere kant van de weg in de daar gelegen bosgebieden. 

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Harderbosweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.