Dood Cassandra van Schaijk (17)

 • Almere
 • Update 
tcm17298876_large.jpg

Al zes jaar staat de tijd in het leven van de nabestaanden van Cassandra stil. Tot ze weten wat er met haar is gebeurd.

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart 2007 verdwijnt Cassandra van Schaijk (17) uit Almere. Ze is die nacht rond 03.30 uur vertrokken uit discotheek Eindelijk in Almere-Stad, want ze moest om 04.00 uur thuis zijn en wilde nog de bus halen. Maar ze mist die op een haar na. Cassandra is toen op het busstation aangesproken door twee mannen en mogelijk hebben zij haar een lift aangeboden.

tcm17299093_large.jpg
Scenario’s

Er zijn verschillende scenario’s over hoe zij in het water kan zijn beland. Om te beginnen kan er natuurlijk sprake zijn van een misdrijf. Iemand kan haar hebben verdronken. Maar Cassandra kan ook onwel zijn geraakt en als gevolg daarvan overleden. Ze had die avond zowel gedronken als drugs gebruikt. Dat kan haar noodlottig zijn geworden. In al die gevallen zullen er waarschijnlijk één of meerdere mensen bij Cassandra zijn geweest.

tcm17299090_large.jpg
Nachtbus

Cassandra is na het feest nog in het gezelschap van andere mensen gezien. Na het missen van de nachtbus op het busstation achter station Almere-Centrum, is zij aangesproken door twee mannen die haar mogelijk een lift hebben aangeboden. Ze is ook met die mannen meegegaan, maar wat er daarna is gebeurd is niet bekend. Ze kunnen met haar dood te maken hebben, maar ze kunnen haar ook gewoon een lift hebben gegeven.

tcm17299088_large.jpg
Man 1

Hij heeft een donkere huidskleur, hij was toen 25-30 jaar en zou dus nu een dertiger zijn. Hij is 1.85 m lang, slank postuur, kort geknipt zwart haar en hij droeg donkere kleren. Hij sprak goed Nederlands en werd door de ander ‘Wietman’ genoemd. Hij kwam nogal agressief over, praatte ook hard en mensen vonden dat hij enge ogen had. Het viel op dat hij met zijn schouders naar voren liep.

tcm17299089_large.jpg
Man 2

De andere man was mogelijk ook Hindoestaans, lichtgetinte huidskleur, hij was toen ongeveer 25 jaar, nu dus ongeveer 30, kleiner dan de andere man, rond 1.75 m, met een stevig, niet dik, maar vol postuur en kort haar (zonder krullen). Hij droeg ook donkere kleren, waaronder mogelijk een leren jas. Hij had in tegenstelling tot de andere man een aardige uitstraling.

tcm17299087_large.jpg
Lift

Wat ook kan, is dat er na het aanbieden van de lift en het meelopen van Cassandra nog iets anders is gebeurd. Dat bijvoorbeeld niet die twee, maar uiteindelijk iemand anders haar een lift heeft gegeven. Dan wil de politie natuurlijk ook weten met wie ze daarna nog is gezien.

tcm17299094_large.jpg
Schateiland

Cassandra is waarschijnlijk niet op eigen kracht naar de Noorderplassen gegaan. Het is veel te ver om te lopen en er reden die avond ook geen bussen meer naartoe. Bij de Noorderplassen is er wel een jongerenontmoetingsplaats, in Almere beter bekend als het Schateiland. Daar worden afterparty’s gegeven en ook Cassandra kwam er wel eens. Over die party’s wil de politie graag meer informatie.

tcm17299092_large.jpg
Nokia 3510i

De politie is nog altijd op zoek naar verdwenen spullen van Cassandra. Ze had een Nokia type 3510i met een blauwe voorkant, oranje zijkanten en een witte achterkant. Destijds kan deze door iemand gevonden en meegenomen zijn, bij de Noorderplassen of ergens anders. Dat is geen diefstal en diegene hoeft ook niets met deze zaak te maken te hebben. Dus meldt u zelf als u weet waar die telefoon is gebleven.

tcm17299099_large.jpg
Tweede telefoon

Daarnaast beschikte Cassandra mogelijk over een tweede telefoon. Mensen hebben haar die laatste avond met een telefoon gezien en dat was niet die Nokia. Dat kan een tweede toestel van haar zijn geweest, waar haar omgeving niets van wist. Het kan ook een mobieltje zijn dat ze even leende.

tcm17299153_large.jpg
Verdwenen spullen

Ze had die avond twee paspoorten bij zich, dat van zichzelf, en van een vriendin. Beide paspoorten zijn niet bij haar lichaam gevonden. In het ene paspoort stond haar naam en een nummer, het andere paspoort stond op naam van Desiree Ruiter. De politie is ook benieuwd of haar Rabobank bankpas is gevonden.

tcm17299098_large.jpg
Tasjes

Cassandra had die avond verschillende tasjes bij zich, namelijk een rugtas, een damestas en een make-up tasje. Die zijn teruggevonden, maar het vreemde is dat ze niet bij elkaar lagen. Bij haar lichaam in het water werd de rugtas en damestas gevonden, maar het make-up tasje lag een heel eind verderop. De politie vraagt zich af of de toilettas op die andere plek is gedumpt of daar naartoe is gedreven. Verder is de politie er altijd van uitgegaan dat Cassandra ter hoogte van het Schateiland in het water is geraakt, maar door nieuwe bevindingen wordt niet uitgesloten dat het op een andere plaats was. Meer tips daarover en de toilettas zijn ook welkom.

tcm17299086_large.jpg
Anoniem

De politie heeft vooral in het jaar van haar dood en in het jaar daarop, in 2008, veel tips binnengekregen via Meld Misdaad Anoniem. De politie hoopt dat de mensen die toen anonieme meldingen hebben gedaan, dat nu rechtstreeks via de politie kunnen of durven doen. Misschien doordat hun persoonlijke omstandigheden zijn veranderd of omdat ze last van hun geweten hebben gekregen.

tcm17299100_large.jpg
Naam

Er kwam onder andere een hele specifieke anonieme tip binnen over ene Parwo uit de Kruidenwijk in Almere. Het is niet bekend hoe waardevol die tip is, want die Parwo is nooit gevonden. Wellicht kan iemand alsnog vertellen wie dat was of zich zo noemde.

tcm17299096_large.jpg
Site

De politie wil ook nog graag weten welke jongeren in die tijd over deze zaak berichten hebben geplaatst op de website almere4you.nl. Er werden namelijk nicknames gebruikt en de politie kent niet de werkelijke namen van die tipgevers. Als jij toen tips hebt gepost, vertel ons dan wie je bent.

tcm17299860_large.jpg
Wikkel

Toen het lichaam van Cassandra is gevonden, had ze een wikkel met verdovende middelen bij zich. Die kan ze die avond voor ze verdween hebben gekregen of gekocht. De politie weet niet hoe en wanneer ze die in haar bezit kreeg.

tcm17299857_large.jpg
Gevouwen

Die wikkel is op een bepaalde manier gevouwen en misschien zijn er mensen die deze manier van vouwen en verpakken herkennen uit die periode in Almere. De politie wil weten welke tussenpersoon of dealer dit in 2007 zo verkocht in Almere of omgeving.

tcm17299100_large.jpg
Vondst

Zaterdag 14 april 2007 zit een visser met zijn kinderen in een boot in natuurgebied de Noorderplassen in Almere, wanneer de visser een lichaam ziet drijven. Snel brengt hij zijn kinderen thuis, om wat later met een vriend weer terug te gaan en de politie te waarschuwen. Al snel komt de officiële bevestiging. Het lichaam is van de dan al drie weken vermiste Cassandra van Schaijk.

tcm17299856_large.jpg
Bron

De politie wil ook mensen spreken die weten hoe Cassandra mogelijk aan de wikkel is gekomen.

 • Wie is er getuige geweest van de dood van Cassandra van Schaijk in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart 2007 in Almere?

 • Wie heeft er meer informatie over deze zaak en kan/durft daar nu over te spreken?

 • Wie (her)kent aan de hand van de signalementen de mannen die Cassandra een lift hebben gegeven?
tcm17299097_large.jpg
Slachtoffer

Cassandra Adriana van Schaijk wordt geboren op 10 oktober 1989 in Stratford, Canada, als dochter van een Canadese moeder en een Nederlandse vader. Ze groeit op in Almere-Buiten. Haar ouders zijn al snel uit elkaar gegaan en Cassandra woont samen met haar broer en stiefzus bij haar vader en zijn vriendin. De 17-jarige scholiere Sociaal Pedagogisch Werk van het ROC Flevoland is vrolijk en levenslustig en altijd in voor een feestje. Ze bezoekt graag hardcore feesten.

 • Wie heeft er meer informatie over een eventuele andere lift die Cassandra mogelijk zou hebben gekregen?

 • Wie heeft er meer informatie over de afterparty’s die op Schateiland werden gegeven en waar ook Cassandra wel eens kwam?

 • Wie heeft de Nokia type 3510i van Cassandra gevonden?

 • Wie kan er meer vertellen over een mogelijke tweede telefoon die Cassandra bij zich had?

 • Wie heeft de beide paspoorten gevonden die Cassandra bij zich had?

 • Wie heeft haar Rabobank bankpas gevonden?

 • Wie heeft er meer informatie over de vindplek van het make-up
tcm17299091_large.jpg
Nieuwe technieken

De politie-technieken zijn sterk verbeterd de laatste jaren. Vandaar dat is besloten om opnieuw naar het gehele onderzoek te kijken met de kennis van nu. De politie hoopt dat zij nieuwe informatie van het publiek gaat krijgen. Ze zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn, die precies weten hoe het zit en zij hopen dat die mensen nu na 6 jaar wel kunnen of durven praten. Het hele forensische gedeelte wordt opnieuw bekeken. Sectie op Cassandra’s lichaam heeft toentertijd geen duidelijke doodsoorzaak aan het licht gebracht en ook geen DNA-sporen. Het Nederlands Forensisch Instituut kijkt nu of er alsnog een DNA-spoor gevonden kan worden.

 • Wie weet er op welke plek Cassandra in het water is geraakt?

 • Wie heeft er in 2008 een anonieme tip doorgegeven en durft dat nu rechtstreeks te doen?

 • Wie heeft er meer informatie over ene Parwo uit de Kruidenwijk in Almere?

 • Welke jongeren hebben in die tijd over deze zaak berichten geplaatst op de website almere4you.nl?

 • Wie weet hoe of wanneer Cassandra de wikkel met verdovende middelen heeft gekregen of waar ze deze heeft gekocht?

 • Welke tussenpersoon of dealer heeft zo'n specidfiek gevouwen wikkel in 2007 verkocht in Almere of omgeving?
tcm17299095_large.jpg
Signaal

De telefoon van Cassandra is nooit teruggevonden, terwijl die heel belangrijk is denkt de politie. De politie denkt dat ze nog diezelfde nacht van haar verdwijning om het leven is gekomen. Ze verdween in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart 2007 en rond 05.00 uur die ochtend, een uur nadat ze eigenlijk thuis had moeten zijn, werd haar telefoon aangestraald op een zendmast nabij de Noorderplassen in Almere. Waar ze drie weken later dus pas werd gevonden. Vreemd is dat het signaal van die telefoon pas in de daaropvolgende nacht uitging. Terwijl een telefoon die in aanraking komt met water veel sneller uitgaat. Dat kan betekenen dat haar telefoon niet of niet direct met haar het water is ingegaan of dat zij zelf pas later in het water is terechtgekomen.