Dood Elco Gjaltema (36) aan de Oostelijke Handelskade

  • Amsterdam
  • Update 

Schutters reden in opvallende witte Audi A6 met witte Deense kentekenplaten

Update

4 tips, daar zat er een bij die voor het onderzoeksteam interessant was.

Op woensdagavond 17 februari 2016 rond 22.45 uur werd Elco Gjaltema (36) doodgeschoten vlakbij Club Panama in Amsterdam. Hij was net ingestapt in zijn auto aan de Oostelijke Handelskade, toen hij gericht van dichtbij werd beschoten. Omstanders probeerden hem nog te reanimeren, maar hij stierf ter plekke.

  • Wie is er op woensdagavond 17 februari 2016 rond 22.45 uur getuige geweest van het doodschieten van Elco Gjaltema (36) aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam?
tcm17347634_large.jpg
Slachtoffer

Hij was actief als BMX-er, hij had een eigen modebedrijf en was zeer geliefd. Toen hij werd neergeschoten zat zijn vriendin een paar meter verder in hun huis.

amsterdam_elco_so6.jpg
Motief

Er is bij bekenden van het slachtoffer veel ongeloof dat dit is gebeurd. Het is heel belangrijk om te achterhalen of er wellicht zaken speelden in het leven van Elco Gjaltema waar zij misschien geen weet van hadden.

Geen persoonsverwisseling

Er werd eerder in de media gesuggereerd dat Elco Gjaltema slachtoffer werd van een vergismoord. Dat is niet geval. Hij was ook actief in het criminele circuit. Maar wat de exacte aanleiding is voor zijn dood is nog onduidelijk.

amsterdam_elco_pd2.jpg
Observeren

De Oostelijke Handelskade ligt in het voormalig havengebied in Amsterdam-Oost en is behoorlijk levendig. Vlakbij zit Club Panama. De politie wil graag weten wie hier die woensdag mensen of voertuigen zijn opgevallen, die hier misschien al eerder leken te wachten of te observeren.

amsterdam_elco_bewaudi.jpg
Deense kentekenplaten

Van de twee mannen die in de witte Audi A6 zijn gevlucht is de bijrijder waarschijnlijk de schutter geweest. Opvallend aan de auto waren de witte Deense kentekenplaten die erop zaten. De auto bleek op 9 februari te zijn gehuurd op de Deense luchthaven Kopenhagen en vervolgens door iemand via Hamburg naar Nederland te zijn gereden. 

  • Wie heeft er die woensdag op de Oostelijke Handelskade verdachte mensen of voertuigen gezien?

  • Wie heeft de dader(s) op hun vlucht gezien?
tcm17347630_large.jpg
Audi

Kort na het fatale schietincident staat er op de Poldermolen in Duivendrecht een Audi A6 in brand. 

  • Wie heeft er een witte Audi A6 in die buurt gezien?

  • Wie is er getuige geweest van het in brand steken van de Audi A6 op de In de Poldermolen in Duivendrecht?
amsterdam_elco_pelmolen.jpg
Overstappen

Na de witte Audi A6 zijn de daders overgestapt in een andere auto. Getuigen denken een donkere Fiat of Peugeot te hebben gezien.

elco_petfles.jpg
Aangetroffen petfles

Omdat de in brand gestoken Audi snel geblust kon worden, kon de politie behoorlijk wat sporen veiligstellen. Zo is onder andere een plastic petfles gevonden die vermoedelijk was gevuld met een brandbare vloeistof waarmee de witte Audi werd aangestoken. De fles is op sporen onderzocht en dat heeft het rechercheteam in onderzoek.  

  • Wie heeft er gezien hoe de daders zijn verder gevlucht?
tcm17347632_large.jpg
Beeldmateriaal

De politie wil graag in contact komen met mensen die op die avond foto’s of filmpjes hebben gemaakt. Die kunnen ze hier direct uploaden.

  • Wie is op 17 februari dit jaar, de combinatie van een opvallende witte dure Audi A6 met witte Deense kentekenplaten opgevallen, zowel op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam, als later tijdens zijn vluchtweg richting Duivendrecht? 

Oostelijke Handelskade

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.