Dood Jdesse Boerenveen (40)

  • Almere
  • Update 

Er worden drie mannen gezocht die hem mogelijk hebben meegenomen naar Almere. Op 22 december 2016 vindt de politie het lichaam van de dan al weken vermiste Jdesse Boerenveen (40) in het Gooimeer bij Almere.

Update

Op 28 februari 2017 is een 34-jarige Amsterdammer aangehouden die betrokken lijkt bij de dood van Jdesse Boereveen. Inmiddels zit ook een man 46 jaar uit Den haag vast voor zijn dood. Twee verdachten dus, maar aanhoudingen worden niet uitgesloten.

  • Wie weet hoe en door wie Jdesse om het leven is gebracht? 
jdesseb_so3.jpg
Jdesse Steven Boerenveen

Jdesse Steven Boerenveen is geboren in Suriname en is 40 jaar oud. Hij heeft een aangeboren afwijking aan zijn linkerhand die niet volgroeid is. Jdesse leidt een ongewoon leven: hij geeft geen werk, geen inkomen en geen vaste verblijfplaats. Hij is voor een groot deel afhankelijk van het geld of de vriendelijkheid van anderen.

jdesseb_kikkenstein.jpg
Kennis in Amsterdam

Eind vorig jaar lijkt hij een tijdje onderdak te kunnen krijgen bij een kennis in de Bijlmermeer in Amsterdam. Omdat die kennis sinds 1 december al een tijdje niets meer van Jdesse heeft vernomen, maakt hij zich ernstige zorgen. Hij vertelt op straat aan een agent dat Jdesse al vijf dagen onbereikbaar is en hoe ongebruikelijk dat is. Vanaf dat moment staat hij geregistreerd als vermist.

jdesseb_bedreiging2.jpg
Vermissing

De angst dat er iets mis met Jdesse was werd groot toen er een filmpje op internet met hem opdook, gefilmd op de laatste dag dat hij nog was gezien. Hij is duidelijk niet op zijn gemak terwijl twee mannen en een vrouw hem bedreigen. Jdesse heeft schulden. 

Schulden

Jdesse had zich behoorlijk in de nesten gewerkt. Het beeld dat de politie van hem krijgt is dat hij her en der schulden heeft gemaakt die hij niet kon terugbetalen. Hij had geen vast inkomen en om te overleven leende hij geld van iedereen en dat lukte vaak ook.

jdesseb_garage.jpg
Filmpje

Al snel wordt duidelijk dat het filmpje is opgenomen bij een garagebedrijf in Wormerveer. Er wordt achterhaald dat Jdesse daar op donderdagmiddag 1 december was om te praten over zijn geldschulden toen hij binnen in een kantoortje door drie personen werd bedreigd. Het lukt de politie ook al snel om achter de identiteit van die twee mannen en vrouw te komen. Op dinsdag 13 december worden ze aangehouden.

jdesseb_luchtfoto.jpg
Almere

Ondertussen krijgt het politieteam steeds meer zicht op de laatste verblijfplaats van Jdesse. Hij zou op 1 december ook in Almere zijn geweest. Op 22 december houdt de politie een grote zoekactie bij een strandje in Almere-Haven. Bij een eilandje in het Gooimeer, op ongeveer 150 meter van het strand, wordt het lichaam van Jdesse Boerenveen gevonden. De politie doet nog altijd onderzoek naar de doodsoorzaak van Jdesse. Wel is ondermeer door dat filmpje dat Jdesse bedreigd werd duidelijk dat hij op donderdag 1 december waarschijnlijk niet vrijwillig naar Almere is afgereisd.

Opgehaald vanuit Wormerveer

De twee mannen en vrouw van het garagebedrijf vertelden dat Jdesse tussen 16.30 en 17.00 uur door drie mannen zou zijn opgehaald. De mannen maken gebruik van twee auto’s, waaronder een Chrysler Voyager,. Het gezelschap gaat naar Almere omdat Jdesse heeft verteld dat hij in Almere iemand zou kennen die een deel van zijn schulden kan afbetalen.

jdesseb_muziekwijk1.jpg
Station Almere-Muziekwijk

Rond 18.00 uur die donderdagavond vindt er voor de ingang van de kiosk bij station Almere-Muziekwijk een ontmoeting plaats tussen die kennis van Jdesse en twee onbekende mannen. Die mannen vragen hem de schuld die Jdesse bij hen heeft te voldoen. Maar de kennis kent de twee niet, vindt dat ze geen betrouwbare indruk maken, en belangrijker nog: hij ziet Jdesse niet, en weet dus ook niet hoe wanhopig zijn situatie op dat moment is. De kennis weigert te betalen. Waar Jdesse tijdens die ontmoeting bij het station was, is niet bekend. 

jdesseb_strand.jpg
Strandje bij Almere-Haven

Waarschijnlijk is Jdesse diezelfde avond naar het strandje bij Almere-Haven gebracht, bij het eilandje waar hij drie weken later werd gevonden. Daar speelt zich later die avond een vreemd tafereel af. De politie weet inmiddels dat daar rond 23.30 uur drie donker getinte mannen rondliepen. Ook staan er op dat moment drie auto’s waaronder de Chrysler Voyager die eerder die dag in Wormerveer is geweest. De Chrysler staat vast in het rulle zand en kan geen kant meer op. Het kan zijn dat die auto eerder op de avond vast is komen te staan. Waar Jdesse op dat moment is en of hij tegen die tijd nog leefde, is onduidelijk. 

jdesseb_voyager.jpg
Chrysler Voyager

Later die nacht is de Chrysler Voyager door een bergingsbedrijf weggesleept. De politie wil heel graag weten wat zich hier op donderdagavond 1 december vanaf 18.00 uur heeft afgespeeld. Deze plek wordt ook ’s avonds bezocht, zijn er bijvoorbeeld mensen die hier hun hond uitlieten of bezoekers van het strandpaviljoen hier verderop die iets gezien hebben of gehoord? Zij kunnen hopelijk meer vertellen over wat er met Jdesse Boerenveen is gebeurd.

jdesseb_citroen.jpg
Chrysler Voyager, Citroën Xsara en Renault Clio

De mannen op het strandje waren met drie auto’s: een Chrysler Voyager met het kenteken 65-LN-PN, een Citroën Xsara en een Renault Clio. De politie weet niet wie er in de auto’s hebben gereden. 

  • Wie weet wie de bestuurders waren van die Chrysler Voyager, Citroën Xsara en Renault Clio?

Aanhouding

Eén van die drie mannen is inmiddels aangehouden. Hij is een 40-jarige man uit Almere en hij zit nog in voorarrest. De politie weet alleen nog niet wie die andere twee mannen zijn geweest met wie hij samen was die middag en avond. 

Signalementen mannen op strandje

Van de andere twee zijn signalementen: het zijn allebei mannen met een donkere huidskleur. De één is een slanke man van ongeveer 1.75 meter lang. De ander is vermoedelijk een Antilliaanse man, niet al te groot met vermoedelijk rastahaar. Hij sprak met een accent. 

  • Wie weet wie die twee nog gezochte mannen zijn, die op het strandje van Almere-Haven waren? 

Signalementen mannen bij station Muziekwijk

De mannen die rond 18.00 uur voor de ingang van de kiosk bij station Almere-Muziekwijk stonden waren allebei rond de 30 jaar oud en hebben een donkere huidskleur. Eén van hen droeg een groene muts en heeft daaronder vermoedelijk rastahaar. Hij is rond de 1.70 meter lang. De ander is een stuk langer, rond de 1.95 meter lang en droeg die donderdagavond 1 december een korte bruine of grijze jas met capuchon.

  • Wie weet wie de twee mannen zijn die om ongeveer 18.00 voor de ingang van de kiosk bij station Almere-Muziekwijk stonden? 
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Almere-Haven

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.