Dood Johan de Waal

  • Hardinxveld-Giessendam
  • Update 
tcm17309337_large.jpg

Bijna 9 maanden was hij spoorloos totdat zijn lichaam in het water werd gevonden.

Johan de Waal is maandag 9 januari bij zijn vriendin. Rond 19.15 uur vertrekt hij van haar huis aan de Prinses Marijkestraat in Boven-Hardinxveld om naar zijn eigen huis te lopen. Dat ligt vlakbij, net om de hoek, aan de Koningin Wilhelminalaan. Hij verwacht niet veel later die avond bezoek van een kennis. Als die kennis om 19.45 uur voor zijn huis staat, is er van Johan geen spoor te bekennen. Hij wacht nog even, maar Johan komt niet opdagen en ook in de dagen na 9 januari blijft hij spoorloos.

tcm17309341_large.jpg
Vindplek

Het lichaam was zo zwaar dat de stroming het zeer waarschijnlijk niet verplaatst kan hebben. De vindplek in het Kanaal van Steenenhoek is dus vermoedelijk ook de plek waar Johan in het water is gelegd. Het is niet bekend wanneer dat precies is gebeurd, door sectie is wel bekend dat het lichaam al geruime tijd in het water moet hebben gelegen. Die vindplek ligt op ongeveer 1 kilometer van Johan’s huis.

tcm17309336_large.jpg
Meerdere daders

Twee getuigen hebben bij Johan’s erf een worsteling tussen twee mannen gezien. De politie gaat er onder andere daardoor vanuit dat Johan bij zijn huis is aangevallen. Johan was een grote man van zo’n 95 kilo. De spullen die met zijn lichaam in het water zijn gegooid, wegen ook nog zo’n 65 kilo. Het is vrij onwaarschijnlijk dat één persoon 160 kilo van zijn erf aan de Koningin Wilhelminalaan, naar het kanaal kan hebben vervoerd.

tcm17309338_large.jpg
Motief

Boven-Hardinxveld is een kleine, hechte gemeente en nagenoeg iedereen daar wist wie Johan was. Hij stond bij velen bekend als een moeilijke man, die heel wat mensen in het dorp tegen zich in het harnas had gejaagd. Sommigen waren zelfs een beetje bang voor hem. Maar dat rechtvaardigt natuurlijk niet wat er met hem is gebeurd. De politie hoopt dat er mensen zijn die, nu duidelijk is dat Johan niet meer leeft, durven te vertellen wat ze weten.

tcm17309327_large.jpg
Opnieuw duiken

Er blijft informatie binnenkomen over de zaak en dat was reden om opnieuw te duiken in het Kanaal van Steenenhoek, waar Johans lichaam werd achtergelaten. De politie vermoedt dat daar meer te vinden is.

tcm17309251_large.jpg
Zeil

Het zeil waarin Johans lichaam in het water werd gedumpt is grijs, zo’n 3 bij 2 meter groot, en aan één punt zat een oranje touw geknoopt. Misschien dat iemand het herkent juist in combinatie met de spullen waarmee het lichaam was verzwaard.

tcm17309330_large.jpg
Verdachte man

Getuigen hebben de dag na Johans verdwijning een man met een blauwe jas en trui op zijn erf gezien. De politie wil graag weten wie dat was of wie hem ook heeft gezien.

tcm17309328_large.jpg
Verdachte auto

Op de avond van 4 januari, een kleine week voor de verdwijning, stond er iemand met een grote donkere auto op de Tiendweg in Hardinxveld-Giessendam. Die Tiendweg is de parallelweg langs de Rivierdijk en ligt een stukje bij Johans woning en de plek waar hij werd gevonden vandaan.

tcm17309343_large.jpg
Zoektocht

De politie doet er in de weken en maanden die volgen alles aan om erachter te komen wat er met Johan is gebeurd. Er wordt gevreesd voor een misdrijf nadat een getuige meldt dat hij rond het tijdstip van zijn verdwijning, twee mannen op het erf van Johan met elkaar in worsteling zag. Zo worden sonarboten en speurhonden ingezet en zelfs een nabijgelegen gierput wordt leeggehaald.

tcm17309342_large.jpg
Vondst

Tot donderdag 6 september. Twee vissers ontdekken die ochtend per toeval een lichaam in het Kanaal van Steenenbroek in Hardinxveld-Giessendam. De gealarmeerde politie komt er via gebitsherkenning al snel achter dat het om Johan de Waal gaat. Zijn lichaam wordt op nog geen kilometer van zijn huis gevonden en het is meteen duidelijk dat zijn dood geen ongeluk was.

tcm17309340_large.jpg
Verzwaard

Er was alles aan gedaan om te voorkomen dat hij ooit nog gevonden zou worden. Zijn lichaam was heel zorgvuldig verpakt en verzwaard. Om zijn middel zat een metalen ketting. Verder was zijn lichaam nog extra verzwaard met een betonnen opsluitband en een metalen gewicht. Als het geheel niet verstrikt was geraakt in de netten van de vissers, was Johan waarschijnlijk nooit gevonden.

tcm17309339_large.jpg
Spullen

De politie hoopt dat er mensen zijn die weten waar de spullen vandaan komen die gebruikt zijn om het lichaam van Johan mee te verzwaren. Het gaat om een metalen ketting, een metalen blok en de betonnen opsluitband en hierover zou iemand iets kunnen zeggen. Opvallend is dat in de betonnen opsluitband in alle vier de hoeken gaten zaten.

Koningin Wilhelminalaan

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.