Dood Mustafa Ates (50) uit Vlaardingen

  • Rijswijk
  • Update 

Zijn lichaam is gevonden in de bosjes bij een parkeerplaats

Update

Drie personen uit Delft zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij Ates' dood. Een man van 47 jaar oud zit vast sinds maart 2018. In mei werden een man van 51 en een man van 46 jaar oud aangehouden. Het onderzoek gaat onverminderd door.

117379_so3_s.jpg
‘Mus Beton’

Mustafa Ates (50) was een graag geziene gast binnen de Turkse gemeenschap in zijn woonplaats Vlaardingen. Hij werd regelmatig ingehuurd voor dakisolatie of voor een timmerklus. Hij werd steevast ‘Mus Beton’ genoemd. 

Privéleven

Mustafa is geboren in Turkije, maar woont al meer dan de helft van zijn leven in Vaardingen. Hier trouwt hij en krijgt een dochter van inmiddels veertien jaar oud. Maar tien jaar geleden verandert er veel. Mustafa en zijn vrouw besluiten uit elkaar te gaan en tot zijn grote verdriet ziet hij zijn dochter sindsdien nog maar nauwelijks. Twee jaar geleden raakt hij ook zijn vaste baan bij een dakisolatiebedrijf kwijt. 

117379_omgevinghuis.jpg
Westhavenkade

De laatste tijd woonde Mustafa midden in het centrum van Vlaardingen, aan de Westhavenkade. Hij huurt er twee appartementen boven een partycentrum. Waar hij al die ruimte voor nodig heeft, lijkt niemand te weten. Mustafa is er zelf ook vaag over tegen bekenden. 

117379_tuinhuis1.jpg
Tuinhuisjescomplex

De laatste maanden voert hij wat opdrachten uit op een tuinhuisjescomplex en is hij ook vaker gezien op het industriegebied van Vlaardingen. Wat hij daar precies deed is niet helemaal duidelijk.

117379_supermakrt.jpg
Donderdag 20 juli: afspraak met groenteman

Op donderdag 20 juli heeft Mustafa via whatsapp afgesproken een bestelling kersen op te halen bij zijn vaste Turkse groenteman in Vlaardingen. Maar om 19.30 uur is Mustafa nog steeds niet langs geweest. En dat is vreemd, want zijn afspraken met de groenteman komt hij altijd na.

117379_combikleding.jpg
Vrijdag 21 juli: Schiedamseweg in Vlaardingen

Een dag na het laatste appcontact met de groenteman, is Mustafa mogelijk nog gezien op de Schiedamseweg in Vlaardingen. Hij zou gekleed zijn in een korte broek en t-shirt en zou bij de rotonde rond 12.45 uur zijn ingestapt in een witte personenauto.

117379_regio3.jpg
Zaterdag 22 juli: parkeerplaats in Rijswijk

Op zaterdagochtend 22 juli rijdt een jong stelletje omstreeks 05.00 uur de parkeerplaats aan de Van der Kooijweg in Rijswijk op, zo’n twintig kilometer van Vlaardingen. Op één van de parkeerplaatsen langs de weg zien ze tot hun grote schrik twee benen uit de bosjes komen. In paniek rijden ze weg en waarschuwen ze de politie. Die ontdekt dat de man op de parkeerplaats Mustafa Ates is en dat hij met geweld om het leven is gebracht.

117379_regio5.jpg
Motief

Het motief voor dit misdrijf is nog niet helemaal duidelijk, maar er speelde wel een aantal dingen in het leven van Mustafa waar de politie geen hoogte van kan krijgen. Bijvoorbeeld waarom hij twee appartementen huurde, en waarom hij geregeld op het industriegebied in Vlaardingen was. Mogelijk is hij op de één of andere manier met criminelen in aanraking gekomen en is er iets gebeurd dat de aanleiding is geweest voor zijn dood.

117379_kooijwegparkeer.jpg
Plaats en tijdstip van het misdrijf

Het lijkt erop dat Mustafa ergens anders is vermoord en dat zijn lichaam daarna is achtergelaten op de parkeerplaats aan de Van der Kooijweg in Rijswijk. Uit onderzoek op zijn lichaam weet de politie dat hij op vrijdag 21 juli, ergens tussen 11.00 en 19.00 uur om het leven is gebracht. Voor de politie is het heel belangrijk om te weten wat er die vrijdag 21 juli precies met Mustafa gebeurd is.

117379_woningso3.jpg
De twee appartementen aan de Westhavenkade

De politie wil onder andere heel graag weten waarom Mustafa twee appartementen huurde, zoveel lijk je als man alleen niet nodig te hebben. Mustafa stond niet officieel ingeschreven in het pand. Toen de politie uiteindelijk bij de appartementen gingen kijken, waren alle spullen weggehaald en de ruimtes helemaal schoongemaakt. Er was niets dat nog herinnerde aan Mustafa. Misschien zijn er dus ook wel belangrijke sporen uitgewist die iets over zijn dood kunnen zeggen.

117379_vindplaats.jpg
Vindplaats lichaam Mustafa

De parkeerplaats in Rijswijk waar het lichaam van Mustafa is aangetroffen ligt tegenover een stadspark in de buurt van snelweg A4. Het is echt een plek die je moet kennen, je komt daar niet bij toeval terecht. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat de moordenaar of moordenaars van Mustafa de weg kennen in Rijswijk.

117379_eikelenburglaan.jpg
Tuinhuisjescomplex aan de Eikelenburglaan

Mustafa had voor zover bekend geen bekenden in Rijswijk. Wat wel opvallend is, is dat niet ver van de parkeerplaats een tuinhuisjescomplex zit. Dat ligt aan de Eikelenburglaan in Rijswijk, tegenover het crematorium. In dat tuinhuisjescomplex verblijven ook veel Turkse mensen. De politie sluit niet uit dat Mustafa in het verleden op het complex in Rijswijk is geweest, zeker ook omdat hij in Vlaardingen ook kluste op een tuinhuisjescomplex. 

Recente ontwikkelingen

Er zijn begin 2018 ontwikkelingen in het onderzoek naar de dood van Mustafa Ates. Om te beginnen is er DNA gevonden, waar nu verder onderzoek mee wordt gedaan. En er is ook een beloning uitgeloofd door de Hoofdofficier van Justitie in den Haag van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van de zaak.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Van der Kooijweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.