Doorrijden na aanrijdingen

 • Groenekan
 • Update 

Een op hol geslagen BMW vlucht met hoge snelheid voor de politie en veroorzaakt vier aanrijdingen.

Update

8 tips, het onderzoek is nog in volle gang.

Op donderdag 23 april 2015 vindt er een dollemansrit plaats door Groenekan, De Bilt en Bilthoven. Na een melding van een ‘verdachte’ BMW met Belgische kentekenplaten in Maartensdijk neemt een surveillancewagen van de politie poolshoogte. De agenten komen de BMW tegen en er ontstaat een achtervolging waarbij de bestuurder van de BMW twee mensen van hun fiets rijdt en twee aanrijdingen veroorzaakt.

 • Wie is er op donderdag 23 april 2015 getuige geweest van de dollemansrit door Groenekan, De Bilt en Bilthoven en heeft nog niet met de politie gesproken?
tcm17343409_large.jpg
Afschudden

Uiteindelijk schudt hij de politie af en zet zijn auto op de Sparrenlaan in Bilthoven. Vanaf daar rent hij met een grote tas het bos in. Ondanks een zoekactie van de politie wordt de man niet gevonden.

 • Wie is er getuige geweest van het achterlaten van de BMW op de Sparrenlaan in Bilthoven en/of heeft de bestuurder het bos zien invluchten?
tcm17343407_large.jpg
Aanrijding 1

De BMW raakt tijdens de achtervolging een fietser (65) met de zijspiegel tegen zijn elleboog in Groenekan. Hij heeft ontzettend veel geluk gehad dat de auto hem niet op een andere plek heeft geraakt.

tcm17343416_large.jpg
Onverantwoord

De BMW rijdt door het centrum van Groenekan zo hard dat de agenten in de wagen achter hem het niet verantwoord vinden om net zo snel achter hem aan te gaan.

tcm17343408_large.jpg
Aanrijding 2

De BMW rijdt vervolgens net buiten de bebouwde kom van Groenekan richting De Bilt nog een fietser (80) aan. Bij de klap breekt zelfs de zijspiegel van de BMW af. De man raakt gewond aan zijn been en zijn arm, maar kan het gelukkig nog navertellen.

tcm17343415_large.jpg
Nog twee aanrijdingen

Na de twee botsingen in Groenekan, gaat de dollemansrit verder in De Bilt en ramt de BMW twee auto’s, waaronder één met daarin een moeder en drie kinderen. Ook zij komen met de schrik vrij.

tcm17343411_large.jpg
Bilthoven

De politie is inmiddels massaal uitgerukt, maar de bestuurder van de BMW blijft roekeloos doorrijden: tientallen kilometers te hard en soms zelfs tegen het verkeer in Die middag scheurt hij door een kindvriendelijke buurt met een snelheid van tegen de 100 kilometer per uur uiteindelijk een woonerf aan de Berlagelaan in Bilthoven in.

tcm17343419_large.jpg
Te voet

De BMW belandt in de wijk De Leyen in Bilthoven met allemaal kleine straatjes. Op de Sparrenlaan geeft hij het op, pakt een grote tas uit de auto en vlucht het bos in.

tcm17343423_large.jpg
Zoektocht

Niet veel later treffen agenten de BMW hier aan en horen ze van buurtbewoners dat er een man het bos in is gerend. Onmiddellijk wordt besloten om het bosgebied rond Bilthoven af te zetten en te doorzoeken. De politie kamt het bosgebied uit, maar de bestuurder van de BMW wordt niet meer gevonden.

tcm17343413_large.jpg
Gestolen

De BMW M5 waarin hij reed bleek gestolen te zijn.

tcm17343421_large.jpg
Vuurwapens

Terwijl agenten vlak achter hem aanzaten is hij zijn auto niet uitgerend, maar heeft hij nog moeite gedaan om uit de achterbak een tas te pakken. Die tas is niet lang daarna teruggevonden en daar bleken vuurwapens in te zitten.

tcm17343418_large.jpg
Signalement

De bestuurder zou een licht getinte huidskleur hebben, tussen de 35 en 40 jaar oud zijn met zwart haar, donkere ogen en zware wenkbrauwen. Hij droeg donkere kleding.

 • Wie heeft er informatie over de bestuurder, mogelijk aan de hand van het signalement, het petje, de tas, en de combinatie van de BMW en een blauwe Volkswagen Golf of Polo?
tcm17343417_large.jpg
Petje

Ook het petje dat hij droeg is later teruggevonden.

tcm17343420_large.jpg
Verstopt

Het lijkt alsof hij zich die middag een tijd in het bos heeft verstopt. Het is een groot bosgebied en ook al is er op allerlei manieren naar de man gezocht, hij is niet gevonden. Misschien zijn er getuigen die op donderdag 23 april daar in het bos iemand met een grote tas hebben zien lopen of iemand die zich daar schuilhield, mogelijk met die pet op.

 • Wie heeft er op donderdag 23 april in het bos iemand gezien, mogelijk met een grote tas, die zich daar schuilhield?
tcm17343412_large.jpg
Diefstal BMW

De BMW blijkt eind 2013 gestolen vanuit Rotterdam. Misschien weten mensen wie er sinds eind december gebruik hebben gemaakt van die BMW of deze de week voor de overval hebben zien rijden met Belgische kentekenplaten.

 • Wie is er getuige geweest van de diefstal van de BMW eind 2013 vanuit Rotterdam?
tcm17343414_large.jpg
Kentekenplaten

De kentekenplaten zijn halverwege april 2015 gestolen in Maasmechelen in België, vlakbij Maastricht.

 • Wie is er getuige geweest van de diefstal van de kentekenplaten halverwege april 2015 in Maasmechelen in België?
tcm17343422_large.jpg
Volkswagen

Er zaten in eerste instantie twee mannen in de BMW waarvan er één, een man met een petje, is overgestapt in een blauwe Volkswagen op de Prins Clauslaan in Maartensdijk. Het is niet bekend of dat een Golf of een Polo is geweest, maar die combinatie van auto’s zegt mensen misschien iets.

 • Wie kan er meer vertellen over het type Volkswagen?

 • Wie kan er meer vertellen over de man die is overgestapt in de blauwe Volkswagen?

 • Wie heeft er sinds eind december 2013 gebruik gemaakt van de BMW, of deze de week voor de overval zien rijden met Belgische kentekenplaten?

 • Wie heeft er gezien dat er een man vanuit de BMW is overgestapt in een blauwe Volkswagen Golf of Polo op de Prins Clauslaan in Maartensdijk?
tcm17343410_large.jpg
Bijrijder

De politie wil ook graag meer weten over de bijrijder. Hij zou een lichtgetinte huidskleur hebben, wat jonger lijken dan de ander, tussen de 25 en 35 jaar oud en hij had kort zwart krullend haar. Hij droeg verder een wit T-shirt en een blauwe spijkerbroek.

tcm17343379_large.jpg
Motief

De politie is ook benieuwd of er mensen zijn die weten wat die mannen daar in Maartensdijk van plan waren.

 • Wat deden de mannen die dag in Maartensdijk?

Groenekanseweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.