Drie grote twintigers overvallen 80-jarige vrouw

  • Ooij

Drie mannen overvielen op 19 november 2019 een 80-jarige vrouw in haar woning in Ooij, vlak bij Nijmegen. Het vitale slachtoffer wist nog kort te ontsnappen, maar werd ingehaald en hardhandig terug naar binnen gesleurd.

Update

Bedankt voor de 15 reacties! Het team is ermee aan de slag.

De vrouw was alleen thuis toen rond 18.50 uur werd aangebeld. Zodra ze opendeed, vielen drie mannen binnen. Die grepen haar vast, bedreigden haar en vroegen naar “de kluis”. Nadat mevrouw aangaf dat ze geen kluis heeft, haalden twee daders het hele huis overhoop. De derde man bleef bij het slachtoffer.

Kenmerken daders

De overvallers hadden zich vermomd met doeken voor hun gezicht. Alle drie droegen ze donkere kleding, met petten en/of capuchons. Ook hadden ze zwarte handschoenen aan, volgens het slachtoffer van een soort zijde.
De daders zijn vermoedelijk begin twintig. Tegen de bewoonster spraken ze Nederlands, maar onderling een taal die zij niet verstond; mogelijk straattaal. Verder viel het haar op dat één van de overvallers opvallend lang is, waarschijnlijk rond 2 meter. De andere twee zijn vermoedelijk zo’n 1,85 meter.

202339_ooij_Omgpd-1.jpg
De omgeving van de woning van het slachtoffer

Met geweld bedreigd

Op een bepaald moment probeerde het slachtoffer te vluchten. Ze wist naar buiten te komen en begon te rennen, maar één van de mannen ging er achteraan en sleurde haar terug naar binnen. Daarbij verloor ze haar bril. 
De vrouw werd in haar slaapkamer op bed gezet en met meer geweld bedreigd. De mannen leken uiteindelijk te accepteren dat er geen kluis was, maar eisten vervolgens de pincode van haar bankpas. Pas toen ze die gaf, lieten ze haar met rust en vertrokken ze.

Te voet over weiland

De politie vermoedt dat de overvallers die avond in een donkerkleurige Opel Corsa hebben gereden. Zo’n auto is door een getuige gezien, met drie mannen erin. Dat was nét na de woningoverval, om ongeveer 19.05 uur op de Erlecomsedam. Vanaf die plek is het huis van het slachtoffer te voet te bereiken via een weiland.
In dat weiland is een telefoon van het slachtoffer teruggevonden, wat erop wijst dat de daders daar inderdaad hebben gelopen. Ook zaten de schoenen van de mannen onder de modder, wat lijkt te bevestigen dat ze over het weiland naar de woning zijn gelopen.

202339_ooij_plekOpel2.jpg
De plek waar de donkere Opel Corsa is gezien

Mogelijk uit omgeving

Door de ligging van de woning is het mogelijk dat de overvallers zelf uit de directe omgeving van Nijmegen komen. Het vrijstaande huis staat op een plek waar je normaal gesproken niet ‘toevallig’ terechtkomt, wat erop lijkt te wijzen dat de daders bekend zijn in de omgeving.

Sloten vervangen

De mannen hadden overigens ook een aantal sleutels van het slachtoffer meegenomen. Mevrouw heeft echter kordaat opgetreden en alle sloten van zowel haar huis als haar auto laten vervangen.
De sleutels zaten, met onder meer een portemonnee, in een handtas die de daders meenamen. Van de bankpas waarvan mevrouw onder dreiging haar pincode opgaf, is uiteindelijk geen misbruik gemaakt.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Wie heeft informatie over de overvallers en/of vermoedt wie zij zijn?
  • Wie heeft de donkere Opel Corsa gezien in Ooij of omgeving en/of weet iets over de inzittenden?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Ooij

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.