Drugslab herkennen: aparte geur, donkere ramen en bestelbusjes

119251_eksel_lab2.jpg

Boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in het huis van de buren: drugslabs kunnen overal zitten. Vaak te herkennen aan o.a. een chemische geur, verduisterde ramen en het regelmatig aan- en afrijden van bestelbusjes. Maar zo’n drugslab is levensgevaarlijk; niet alleen voor de degene die er de drugs maakt, maar ook voor omwonenden.

Giftige stoffen

Want het produceren van synthetische drugs wordt vaak gedaan door amateurs, zoals in dit drugslab. Chemische stoffen worden in een drugslab bewerkt en gemengd, met een grote kans dat deze chemicaliën kunnen ontploffen. Een ontzettend giftig en gevaarlijk proces, zowel voor hen als voor ons.

Drugslab? Weg ermee!

Zo’n lab is dus niet iets wat de buurt opfleurt. Gelukkig zijn er een aantal punten waaraan een drugslab te herkennen is. Er ontstaat bij de drugsproductie onder andere een aparte, chemische geur; een beetje zoet of anijsachtig. Het Openbaar Ministerie startte hierover onlangs een campagne: ‘XTC, daar zit een luchtje aan’.

Daarnaast wordt bij een drugslab wordt soms gebruik gemaakt van beveiliging met camera’s of door personen. Maar ook worden er met regelmaat grondstoffen aan- en afgevoerd, ramen afgeplakt en verschijnen er vaak bestelbusjes. Meer weten? De politie maakte een duidelijke flyer over hoe je een drugslab kan herkennen.   

Drugsdumpingen

Het resultaat van de productie is niet alleen de synthetische drugs zoals XTC, maar ook ontzettend veel drugsafval. Dit is schadelijk voor het milieu, maar is ook zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig. Dit afval wordt vaak ’s nachts gedumpt langs een weg, in het bos of op een open veld. Meestal zijn het kunststof of metalen vaten en jerrycans. Heeft u ergens drugsafval aangetroffen? Raak het niet aan! Maar bel direct 112 en blijf op afstand i.v.m. mogelijk brandgevaar. 

Politie_drugs_stockkopie.jpg
politie
Meld een drugslab bij de politie!

Meld een drugslab!

De politie treedt hard op tegen drugslabs. Meldingen van inwoners, hoe klein ook, kunnen van groot belang zijn. Ga nooit zelf erop af, maar bel de politie.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

 

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven