Beloning

Explosies bij Poolse winkels: nieuwe beelden van verdachten

  • Landelijk

In december 2020 en januari van dit jaar werden vijf aanslagen met explosieven gepleegd op Poolse supermarkten in Aalsmeer, Beverwijk, Heeswijk-Dinther en Tilburg. De politie maakt nieuwe beelden openbaar van verdachten en mogelijk betrokken voertuigen.

Update

Mede dankzij tipgevers en uitgebreid recherchewerk heeft de politie afgelopen maand vier verdachten aangehouden. Het zijn allemaal mannen uit Amsterdam, tussen de 20 en 26 jaar oud. De jongste van hen is in Frankrijk aangehouden, maar zit inmiddels ook in Nederland vast.

Meer recent werd een Poolse winkel aan de Franselaan in Rotterdam tot tweemaal toe beschoten, rond 22.30 uur op zondag 14 maart en rond 22.45 uur op maandag 15 maart. De politie onderzoekt of die incidenten een verband hebben met de vijf explosies elders in het land. Uw informatie over de twee beschietingen is zeer welkom.

€ 50.000 beloning

212119_aalsmeer_.jpg
Aalsmeer, 8 december 2020

Het Openbaar Ministerie heeft een beloning uitgeloofd van 25.000 euro voor de tip die leidt tot oplossing van de zaken van de ontploffingen. De verzekeraars van de getroffen panden zeggen toe dat bedrag, onder dezelfde voorwaarden, te verdubbelen.
Er is dus in totaal, in het onderzoek omtrent de explosies, een beloning van € 50.000 beschikbaar.

Aalsmeer, 8 december

In onze uitzending van 12 januari lieten we u al beelden zien van twee verdachten die vermoedelijk te maken hebben met de ontploffing bij de winkel Biedronka aan de Ophelialaan in Aalsmeer. Zij reden die nacht van 7 op 8 december 2020 in een donkerkleurige Fiat Punto.
Informatie over deze twee personen en hun auto is nog altijd zeer welkom.

Heeswijk-Dinther, 8 december

Nog geen uur later volgde een aanslag op supermarkt Biedronka in Heeswijk-Dinther. Ook daarbij is een verdachte op beeld vastgelegd. Deze persoon liep eerst met vermoedelijk een ontstekingsdraad richting de winkel en sprintte even later de andere kant op. Seconden later volgde een grote explosie.
Meld het alstublieft als u weet of vermoedt wie de persoon op de beelden kan zijn en/of als u mogelijk over camerabeelden beschikt waarop de persoon te zien is.

Beverwijk, 9 december

In dezelfde nacht waarin de explosieven afgingen in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther werd een man gefilmd die enige tijd rondhing op het Meerplein in Beverwijk. De politie houdt er rekening mee dat die man op verkenning was, maar hij kán een toevallige passant zijn geweest.
De volgende nacht was iets verderop, in winkelcentrum Beverhof, weer een Biedronka-winkel het doelwit van een aanslag. Er zijn die nacht van 8 op 9 december 2020 verschillende voertuigen gefilmd waarvan de politie vermoedt dat die door de verdachten zijn gebruikt. Van die verdachten zelf is ook een aantal op beeld vastgelegd.

Mercedes Sprinter

Rond 03.50 uur die ochtend van woensdag 9 december reed een witte Mercedes Sprinter over de Velserweg richting het centrum van Beverwijk. De bestelbus parkeerde op de Koningstraat en er stapten twee mannen uit.
De politie denkt dat deze twee mannen betrokken zijn geweest bij de ontploffing, rond 05.15 uur, bij de Poolse supermarkt in de Beverhof. Getuigen hebben twee mannen met een grote tas zien rennen in de richting van de Begijnenstraat, waar vermoedelijk inmiddels de Mercedes Sprinter klaarstond.

Mogelijk handlangers in Dacia

Onderzoek leert dat de witte bestelbus na de explosie via de Jacob Deventerstraat, de Graaf Janstraat, de Viaductweg en de Parallelweg is gereden en vervolgens door de Velsertunnel in de richting van Amsterdam.
Bij die Velsertunnel is ook een andere auto gefilmd, een Dacia Sandero Stepway, waarin mogelijk betrokkenen zaten. De politie denkt dat de inzittenden van de Dacia eerder die nacht contact hebben gehad met die van de Mercedes-bus. Maar ook als zou blijken dat de personen die in de Dacia reden niets met de zaak te maken hebben, wil de politie hen graag spreken.

Beverwijk, 12 december

Drie dagen na de ontploffing in Beverwijk was er een tweede aanslag op dezelfde Biedronka-winkel. Getuigen zagen die zaterdagochtend 12 december een man met een tas rennen. Hij is mogelijk in de stationwagen gestapt die daar snel wegrijdend op beeld verscheen. Deze is auto is vermoedelijk een C-klasse Mercedes.
Heeft u informatie over deze man en/of over de stationwagen, meld het alstublieft. Als de bestuurder van de stationwagen niets met de explosie te maken heeft, kan deze persoon een belangrijke getuige zijn.

Tilburg, 4 januari

De meest recente aanslag was die op de winkel Warsawa XL aan het Paletplein in Tilburg. Rondom het tijdstip van de explosie daar zijn twee auto’s gezien die er mogelijk bij betrokken waren. Eén daarvan ziet u hieronder.

Kijkt u alstublieft naar alle beelden op deze pagina en neem contact op met de politie als u iets weet of vermoedt over de mannen en/of de voertuigen. Ook als u zelf over camerabeelden beschikt waarop mogelijk iets verdachts te zien is, hoort de politie dat heel graag van u.

Twee beschietingen in Rotterdam

Op zondag 14 en maandag 5 maart 2021 is ’s avonds een Poolse supermarkt beschoten aan de Franselaan in de Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse. Dankzij getuigen heeft de politie een 21-jarige verdachte kunnen aanhouden, maar het onderzoek loopt door. Heeft u informatie over de beschietingen en/of het motief ervoor, neem alstublieft contact op met de politie. Ook als u beschikt over dashcam- of bewakingsbeelden waarop mogelijk een verdacht persoon of voertuig te zien is, hoort de politie dat graag van u.
Of er mogelijk een verband is tussen de beschietingen in Rotterdam en de eerdere aanslagen met explosieven, wordt onderzocht. Weet of vermoedt u hier iets over, meld dat dan alstublieft.

212119_rdam_franselaan.png
Poolse winkel aan de Franselaan in Rotterdam
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek verder

  • Wie heeft informatie over een of meer van de personen en/of voertuigen op de camerabeelden?
  • Wie weet of vermoedt iets over het motief voor de aanslagen?
  • Wie heeft rondom een of meer van de aanslagen verdachte personen of voertuigen gezien en/of heeft daar mogelijk beelden van?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven