Gewapende overval in villa van ondernemer Wim Zegwaard (67) aan het Haantje

 • Rijswijk
 • Update 
tcm17302131_large.jpg

Met een zeer hoge beloning probeert het slachtoffer zijn waardevolle bezittingen terug te krijgen.

In de avond en nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart 2012 worden een man en vrouw overvallen in hun villa aan het Haantje in Rijswijk. Slachtoffers zijn ondernemer Wim Zegwaard (67) en zijn partner (40). Beiden worden door twee daders vastgebonden en twee uur lang bedreigd. De daders gaan er vandoor met een grote som geld en vele exclusieve horloges.

tcm17302133_large.jpg
Voorbereiding

De politie gaat er vanuit dat de daders waren voorbereid en dat de villa door hen van tevoren is bekeken en geobserveerd. De politie hoopt dat er mensen zijn die dat hebben opgemerkt. De slachtoffers wonen in een villa aan het Haantje, dat is aan de rand van Rijswijk, vlak bij de A4 Den Haag – Amsterdam. Mogelijk zijn daar afwijkende dingen gezien in een periode voorafgaand aan de overval of tijdens. De overval begon donderdagavond 22 maart rond 23.00 uur en duurde tot ongeveer 01.00 uur ’s nachts.

tcm17302132_large.jpg
Volkswagen Golf GTI

Belangrijk spoor naar de daders is hun vluchtauto, een zwarte Volkswagen Golf GTI met gestolen kentekenplaten erop. Het kenteken was 45-JGP-7 en die kentekenplaten waren in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 maart gestolen vanaf een andere Volkswagen Golf, die geparkeerd stond aan de Arendshorst in Honselersdijk. Uiteraard heeft de eigenaar van die auto niets met de zaak te maken. Verder heeft de politie sterke aanwijzingen dat de auto waarschijnlijk ergens een week heeft gestaan met een ander kenteken erop.

tcm17302123_large.jpg
Autobrand

In de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 maart is er op de van Vredenburchweg in Rijswijk een zwarte Volkswagen Golf GTI zonder kentekenplaten in brand gestoken door drie mannen met een BMW X5. Waarschijnlijk wilden ze die auto compleet verwoesten, maar dat is mislukt. De brandweer was er snel bij en de forensisch experts hebben sporen uit de auto kunnen veilig stellen.

tcm17302128_large.jpg
Gestolen

Uit die sporen blijkt dat die auto op donderdagavond 12 januari is gestolen vanaf de Assumburgweg in Den Haag. Toen had die het kenteken 66-PV-RG. En de politie is er na verder onderzoek inmiddels van overtuigd dat dit de vluchtauto is.

tcm17302130_large.jpg
Horloges

Daarnaast is er nog een bizarre twist: een deel van de enorme kostbare collectie horloges die is gestolen bij de overval, is teruggevonden bij een verkeerscontrole. Die lagen in een auto, waarvan de bestuurder niets met de overval zelf te maken heeft. De rest van de buit kan dus ook gewoon nog in Nederland zijn.

tcm17302124_large.jpg
Beloning

In totaal is er zoveel weg dat Wim Zegwaard besloten heeft om zelf een beloning uit te loven van € 300.000,- (zegge: driehonderdduizend euro) voor de tip die leidt tot de aanhouding en onherroepelijke veroordeling van één of meer daders. Bij retournering van de bij de overval ontvreemde voorwerpen (waaronder horloges en sieraden) wordt een bedrag van 5% van de marktwaarde van de geretourneerde ontvreemde voorwerpen uitgekeerd.

 • Wie is er in de avond en nacht van donderdag 22 op vrijdag 23 maart 2012 getuige geweest van de overval op ondernemer Wim Zegwaard en zijn partner in hun villa aan het Haantje in Rijswijk?

 • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen de daders?

 • Wie is de bestuurder van de witte bestelbus?

 • Wie heeft er in de periode voorafgaand aan of tijdens de overval op donderdagavond 22 maart tussen 23.00 uur en ongeveer 01.00 uur in de buurt van de villa afwijkende dingen gezien?

 • Wie heeft de daders na de overval in de gestolen zwarte Volkswagen Golf GTI met gestolen kentekenplaat 45-JGP-7 ergens zien rijden?

 • Wie heeft de Volkswagen Golf ergens zien staan met een ander kenteken erop?

 • Wie heeft er gezien dat de kentekenplaten twee weken geleden voor de overval in de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 maart werden gestolen vanaf een andere Volkswagen Golf aan de Arendshorst in Honselersdijk?

 • Wie weet waar de buit is, heeft deze ergens gezien of heeft deze te koop aangeboden gekregen?

 • Wie is er in de nacht van dinsdag 27 op woensdag 28 maart getuige geweest van het in brand steken van de zwarte Volkswagen Golf GTI zonder kentekenplaten op de van Vredenburchweg in Rijswijk door drie mannen met een BMW X5?
tcm17302134_large.jpg
Werkwijze

Via de tuin van de buren is het de daders gelukt om op het terrein van de slachtoffers te komen. Vervolgens zijn ze op het dak geklommen en daar waarschijnlijk via een openstaand raam naar binnengekomen. Het kan zo zijn dat de overval een uit de hand gelopen inbraak is. Misschien wisten de daders niet dat de bewoners thuis waren omdat zij bij hun aankomst in de kelder waren.

 • Wie is er op donderdagavond 12 januari getuige geweest van de diefstal van de zwarte Volkswagen Golf GTI met kenteken 66-PV-RG vanaf de Assumburgweg in Den Haag?
tcm17302126_large.jpg
Buit

Naast een hoog contant geldbedrag is er een groot aantal zeer kostbare horloges weg van bijvoorbeeld de merken Patek Philippe, Audemars Piguet en Hublot. De zeer waardevolle horlogeverzameling is door het slachtoffer jarenlang bijeen gespaard.

tcm17302125_large.jpg
Witte bestelbus

De politie is nog steeds op zoek naar de bestuurder van de witte bestelbus die voorbij kwam op het moment dat één van de daders de kussenslopen achterin de vluchtauto zette en toen vervolgens wegdook. Dit was even voor 01.00 uur. De politie wil de bestuurder van die bus nog steeds erg graag spreken.

tcm17302127_large.jpg
Daders

Er zijn sowieso twee mannen binnen geweest, maar er kan eventueel een derde dader ergens op de uitkijk hebben gestaan. De daders waren koel en berekenend. Eén had de leiding, de ander was wat opgefokter. Beiden werden rond de 30 jaar geschat. Ze hadden alle twee een atletisch slank postuur en spraken goed Nederlands met een buitenlands accent. Beide daders waren in het donker gekleed, maar bij één dader stonden witte letters op zijn borst en in zijn hand had hij een vuurwapen.

Haantje

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.