Gewapende overval muntenwinkel Theo Peters aan de Nieuwezijds Voorburgwal

 • Amsterdam
 • Update 

Voor het eerst in 40 jaar is de winkel overvallen.

Update

2 tips over waar de munten zouden zijn, blijf meedenken!

Op zaterdagochtend 28 juni 2014 overvallen twee mannen, van wie er één een pistool heeft, muntenwinkel Theo Peters aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Eén van de daders loopt meteen naar boven, waar de medewerkers geschokt reageren. De andere overvaller richt zich op de vitrines. Na amper een minuut vertrekken ze weer met een buit die voor een groot deel bestaat uit gouden muntjes.

tcm17326808_large.jpg
Aankomst

Rond 10.40 uur zijn de daders op een scooter te zien als ze bij de Wijdesteeg vlakbij de muntenwinkel aan het eind linksaf slaan richting de Nieuwezijds Voorburgwal. Ze hebben allebei donkere en voor de tijd van het jaar dikke kleding.

tcm17326827_large.jpg
Vlucht

Vanaf de muntenwinkel rijden de mannen via de Wijdesteeg en verder over de Singel. Daar laten ze de scooter achter, stappen razendsnel in een Volkswagen Golf en rijden weg. De scooter wordt meteen voor onderzoek in beslag genomen.

tcm17326810_large.jpg
Burgernet

Om ze snel op het spoor te komen, stuurde de politie vanuit de meldkamer in Amsterdam een sms naar gebruikers van Burgernet. Een voorbijganger die de overvallers in de auto zag stappen, begreep direct dat wat hij zojuist zag met de overval te maken had en waarschuwde de politie.

tcm17326826_large.jpg
Tweede bericht

De politie wist dus dat de daders verder waren gevlucht in een Volkswagen Golf en stuurde meteen een nieuw bericht rond. Al snel reageerde een alerte buurtbewoner die kort daarvoor in de Amsterdamse Visseringstraat drie mannen uit een Volkswagen Golf zag stappen. Hij kon zich ook nog herinneren dat de drie waren weggelopen in de richting van de Van Rappardstraat.

tcm17326824_large.jpg
Sporen

De politie heeft zowel de scooter als de Golf snel in beslag kunnen nemen en die staan nu bij het NFI voor sporenonderzoek.

tcm17326811_large.jpg
Dader 1

Allebei de mannen worden tussen de 20 en 25 jaar oud geschat. De man voorop de scooter heeft een licht getinte huidskleur en is vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst. Hij is ongeveer 1.80m.

tcm17326812_large.jpg
Dader 2

De man achterop is een stukje langer, ongeveer 1.90m. Hij heeft een zeer donkere huidskleur, tegen het zwart aan. Opvallend was vooral hun kleding. Ze droegen donkere kleren, maar die was veel te dik voor de tijd van het jaar.

tcm17326813_large.jpg
Derde man

Later zijn de twee overvallers samen met een derde man gezien in de Visseringstraat, waar ze de Golf achterlieten. Toen droegen ze niet meer die donkere kleding, maar lichte kleding.

tcm17326818_large.jpg
Kleding

Misschien hebben ze de kledingstukken onderweg uitgedaan en gedumpt, want in de Golf werd geen kleding aangetroffen.

tcm17326815_large.jpg
Diefstal scooter en kenteken

In 2013 werd de motorscooter gestolen vanaf de Willem Molengraafstraat in Amsterdam en de gebruikte kentekenplaat werd meegenomen vanaf de Leliegracht.

tcm17326814_large.jpg
Diefstal Golf

De Volkswagen Golf is op woensdagochtend 25 juni, drie dagen voor de overval, gestolen vanaf de Bilderdijkkade.

tcm17326818_large.jpg
Volkswagen Golf

Toen de auto werd ontvreemd zat er het kenteken 38-NGD-7 op. Die plaat hebben ze vervangen door een vals kentekenplaat met het nummer 33-LKK-5 en die plaat zat erop na de overval.

tcm17326809_large.jpg
Buit

Ze hebben vooral gouden muntjes meegenomen. Die munten zijn zeer geliefd bij verzamelaars en in die kringen zijn ze veel waard. Hieronder enkele voorbeelden van de meegenomen munten:

tcm17326816_large.jpg
Munten (Engeland)

tcm17326817_large.jpg
Munten (escudos)

tcm17326820_large.jpg
Munten (Guinea)

tcm17326897_large.jpg
Munten (dukaat)

tcm17326819_large.jpg
Goud

Vaak zijn de daders alleen maar geïnteresseerd in het materiaal, in dit geval goud. Zodra ze die munten laten omsmelten blijft er nog maar een fractie over van de werkelijke waarde. Het zou kunnen dat de munten ergens te koop zijn aangeboden, bijvoorbeeld dit bijzondere dukaat uit 1848.

tcm17326829_large.jpg
Vreemd

Vijf dagen voor de overval, op maandagmiddag 23 juni, verschenen twee mannen in de winkel die spullen kwamen verkopen en zich opvallend gedroegen. Terwijl de twee mannen bij de toonbank stonden en de vriendin van de eigenaar even een andere kant op keek, tikte één van de twee tegen het glas van de vitrine. Hij leek ook een teken te geven aan de ander. Zo van: ‘Kijk eens wat hier ligt’.

tcm17326823_large.jpg
Signalement

Het waren twee vermoedelijk Marokkaanse mannen en allebei in de twintig. Eén van hen had een litteken op zijn linkerhand tussen zijn duim en wijsvinger. Het is niet zeker, maar de politie houdt er rekening mee dat deze mannen iets te maken hebben met de overval vijf dagen later.

tcm17326821_large.jpg
Munten

Het is niet ondenkbaar dat de munten die ze in de winkel hebben verkocht al eerder ergens zijn gestolen. Het gaat in het bijzonder om munten en een muntset uit 1980 die in Utrecht geslagen zijn.

tcm17326822_large.jpg
Postzegels

Ook hebben ze deze postzegels uit 1990 en 1992 verkocht. Voor de politie is het belangrijk om te weten of de munten of postzegels ergens gestolen zijn en zo ja, wie de rechtmatige eigenaar is van de spullen.

 • Wie is er op zaterdagochtend 28 juni 2014 getuige geweest van de overval op muntenwinkel Theo Peters aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam?

 • Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen en mogelijk in combinatie met een grote hoeveelheid gouden muntjes de daders?

 • Wie heeft de daders bij de muntenwinkel zien aankomen?

 • Wie heeft de daders vanaf de muntenwinkel zien wegrijden?

 • Wie is er getuige geweest van het achterlaten van de scooter door de daders op de Singel en het overstappen in een Volkswagen Golf?

 • Wie is er getuige geweest van het achterlaten van de Volkswagen Golf in de Visseringstraat?

 • Wie heeft de daders en bestuurder van de Golf zien weggelopen in de richting van de Van Rappardstraat?

 • Wie heeft de donkere kleding van de daders gevonden of ergens gezien?

 • Wie is er in 2013 getuige geweest van de diefstal van de motorscooter vanaf de Willem Molengraafstraat in Amsterdam?

 • Wie is er getuige geweest van de diefstal van de kentekenplaat vanaf de Leliegracht in Amsterdam?

 • Wie is er op woensdagochtend 25 juni getuige geweest van de diefstal van de Volkswagen Golf vanaf de Bilderdijkkade in Amsterdam?

 • Wie heeft de gestolen Volkswagen Golf tussen 25 en 28 juni gezien?

 • Wie weet wie de gestolen gouden muntjes heeft, waar ze zijn of heeft ze ergens te koop gezien of aangeboden gekregen?

 • Wie heeft op maandagmiddag 23 juni de twee vreemd gedragende mannen bij de muntenwinkel gezien?

 • Wie weet, mogelijk in combinatie met het signalement, wie deze mannen zijn?

 • Wie weet of de verkochte munten en postzegels gestolen zijn en zo ja, wie de rechtmatige eigenaar is?

Nieuwezijds Voorburgwal

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.