Gewapende overval op brillenwinkel

  • Amsterdam

Een 72-jarige ondernemer in Amsterdam werd op 15 december 2023 slachtoffer van een gewapende overval. Twee daders stormden zijn brillenwinkel aan de Van Baerlestraat binnen, bedreigden de eigenaar en maakten hem een aantal van zijn duurste monturen afhandig.

Het duo is door een beveiligingscamera vastgelegd. Beide mannen hadden zich goed ingepakt en droegen een helm, maar er zijn genoeg details die mogelijk iemand in hun omgeving aan het denken zetten.

242169 Amstrdm Daders
Meld het a.u.b. als u iets weet over dit tweetal

Kenmerken daders

Eén van de overvallers leek de leiding te hebben. Hij is degene die met een vuurwapen dreigde en dat zelfs tegen het hoofd van het slachtoffer zette. Deze dader heeft een licht getinte huidskleur en bruine ogen, is vrij klein van stuk en had een Puma-jack aan.
De tweede man, gehuld in een broek van Under Armour en een jack van Adidas Terrex, liep een deel van de tijd wat vertwijfeld door de winkel. Deze overvaller had een hamer bij zich en de plastic Albert Heijn-tas waarin de buit werd meegenomen.

Schade rond 27.000 euro

Opvallend is dat de daders direct om monturen van specifieke merken vroegen, met name Cartier. Daarvan wisten ze er enkele buit te maken, naast exemplaren van merken als Chanel, Maybach en Chopard. De totale schade voor de eigenaar bedroeg zo’n 27.000 euro.
Het tweetal nam ook nog de iPhone van het slachtoffer mee toen ze er op een scooter vandoor gingen. Dat toestel is niet teruggevonden, maar heeft nog aangestraald op de hoek Saffierstraat - Diamantstraat en later op IJburg op de Ben van Merendonkstraat. Mogelijk kan iemand die Amsterdamse locaties in verband brengen met de overvallers.

242169 Amstrdm 4luikbrillen
Onder meer dit soort brillen werden meegenomen
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie weet meer over (een van) de daders?
  • Waar kunnen de buitgemaakte brillen zijn? Heeft u die mogelijk ergens te koop aangeboden gezien of heeft u een idee wie ze in zijn bezit heeft?
  • De mogelijkheid bestaat dat de overvallers in opdracht hebben gehandeld. Ook als u daarover iets denkt te weten, hoort de politie heel graag van u.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Van Baerlestraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER