Gewapende woningoverval bij Menno Buch

  • Amsterdam
  • Update 

Donderdag 27 februari, even voor 04.30 uur, schrikt in Amsterdam de vrouw van Menno Buch wakker van een hard geluid en wekt haar man. Op dat moment horen ze al gestommel beneden in huis.

Update

10 tips, de rechercheurs zijn druk bezig met de informatie daarin.

Gelijk belt het echtpaar 112. Om de mannen af te schrikken besluiten de 2 het licht aan te doen en te schreeuwen dat ze thuis zijn. Maar dat heeft niet het beoogde effect: 3 mannen stormen de trap op en bedreigen het stel met een breekijzer, een vuurwapen en een priem. Ze willen de kluis, en als ze doorkrijgen dat die er niet is, vragen ze om “de klokkies”. Uiteindelijk gaan ze er met een kist vol horloges vandoor.

tcm17319694_large.jpg
Eerdere inbraak

Dinsdag 14 januari, ruim een maand voor deze gewelddadige overval,  is er al ingebroken bij het echtpaar in de rustige Bastenakenstraat in Amsterdam-Nieuw Sloten. Toen waren ze gelukkig niet thuis. Opvallend is dat tijdens deze inbraak in januari de inbrekers dat kistje met horloges ook al meegenomen hebben, maar dat heeft de politie destijds binnen een paar dagen weer teruggevonden. Het is inderdaad zeer opmerkelijk dat een maand later mensen het huis binnendringen, de weg lijken te weten en nu specifiek vragen om ‘de klokkies’. We houden er rekening mee dat het mogelijk om dezelfde dadergroep gaat.

tcm17319697_large.jpg
Meegenomen horloges

Het gaat om horloges van het merk Invicta, type Grand Diver. Het zijn redelijk exclusieve horloges, maar wat de daders mogelijk niet beseffen is dat het heel erg moeilijk voor ze wordt om die gestolen exemplaren ongemerkt te verkopen. Menno Buch knutselt er namelijk aan als hobby. Met losse onderdelen past hij ze aan zijn smaak aan. Zo vervangt hij bijvoorbeeld de ringen rondom de wijzerplaat en verwisselt de bandjes. Het kan mensen die recent zo’n horloge hebben gekocht of aangeboden hebben gekregen opvallen dat dat horloge niet in het officiële assortiment van Invicta voorkomt.

tcm17319693_large.jpg
Daders woningoverval

Het gaat in ieder geval om 3 daders, maar misschien was er nog een vierde bij. Ze leken allemaal rond de 25 en hadden allen een normaal tot slank postuur. Ze droegen bivakmutsen en donkere kleding.  Eén van mannen was wat opvallender, dat was de dader met het breekijzer. Hij was kleiner dan de rest, zo’n 1.65 meter. Deze man had een breed, rond gezicht, leek licht getint en droeg een blauwe glimmende trainingsbroek. Verder spraken de mannen Nederlands met een Marokkaans accent. En hun stemmen zijn te horen op de 112-melding als ze naar boven lopen en naar Menno Buch en zijn vrouw schreeuwen dat ze van de politie zijn en moeten gaan liggen.

tcm17319699_large.jpg
Vluchtauto daders

Getuigen hebben gezien dat er die donderdag 27 februari, vroeg in de ochtend, een donkere, middenklasse auto met 4 deuren en een opvallend luidruchtige uitlaat met hoge snelheid over het fietspad via de brug in de richting van de Sloterweg reedt. Dit fietspad ligt naast het voormalige gebouw van de Politieschool. Dat moet bijna wel de auto van de daders zijn geweest.

tcm17319698_large.jpg
Mogelijke voorverkenning

En bovenstaande informatie zou wel eens cruciaal kunnen zijn, want de politie is daar verder onderzoek naar gaan doen en hebben ontdekt dat 2 dagen voor de overval, op dinsdag 25 februari en ook weer in de vroege ochtend, op de Borgloonstraat (vlak om de hoek van het huis van de slachtoffers aan de Bastenakenstraat) een donkere 4-deurs middenklasse auto heeft gestaan. Dat was een BMW uit de 1-serie. Bij die auto hoorden twee mannen. Ze parkeerden de BMW rond 05.45 uur, liepen via de Bierbeekhof in de richting van het huis van de slachtoffers en kwamen een kwartiertje later weer terug. Mogelijk hebben die 2 de situatie alvast verkend.

tcm17319726_large.jpg
Mannen bij BMW

Deze mannen waren niet vermomd, en daardoor is in ieder geval bekend hoe één van hen eruitziet. Dat was een lange, wat slungelachtige donkergetinte man. De andere droeg een capuchon en daardoor kunnen we over hem weinig zeggen. De politie houdt er dus rekening mee dat dit tweetal ook betrokken is geweest bij de overval een paar dagen later.

  • Wie (her)kent de daders aan de hand van de signalementen, mogelijk in combinatie met de stemmen op de 112-melding en/of weet waar deze mannen zich bevinden?

  • Wie heeft mogelijk de meegenomen horloges te koop aangeboden gekregen of weet wie deze nu in zijn/haar bezit heeft?

  • Wie denkt iets te weten van die mogelijke voorverkenning op dinsdagochtend 25 februari? Misschien zegt de combinatie donkere BMW uit de 1-serie met een lange slungelige donkergetinte man u wel iets.

Bastenakenstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.