Gewelddadige dood Halil Erol (34)

 • Steenwijk
 • Update 

Op dinsdag 22 juni 2010 wordt in de Steenwijker AA bij het Drentse Eesveen een zandkleurige zak met daarin armen en benen gevonden. Ze blijken afkomstig van de sinds zaterdag 6 februari 2010 vermiste Halil Erol (34) uit Steenwijk. 

Update

Een 42-jarige man uit Meppel is, na aanvullend forensisch onderzoek, op 14 juni 2019 aangehouden. Op maandag 17 juni volgde de aanhouding van een 40-jarige inwoonster van Haarlem. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de moord.

Inmiddels houdt de politie er rekening mee dat Halil Erol om het leven is gebracht omdat hij op een of andere manier betrokken was bij een conflict in kringen van de hennephandel.

 

tcm17300802_large.jpg
Verdwijning

De werkloze elektromonteur was die 6e februari ’s avonds onverwacht bij zijn ex-vrouw in Meppel op bezoek gegaan. Het was gezellig, maar rond middernacht vertrok Halil omdat hij nog een afspraak had. Met wie, waar en waarom vertelde hij niet, maar hij nam wel zijn laptop mee, die hij tot dan had uitgeleend aan zijn oudste dochter. Daarna wordt er niets meer van hem gehoord.

tcm17300790_large.jpg
Brandende auto

Dan wordt ongeveer een maand na zijn verdwijning op maandagavond 8 maart 2010 op een parkeerplaats vlak bij de Hortus in het Groningse Haren de grijze Daewoo Lanos van Halil brandend teruggevonden. De brand is aangestoken, de kentekenplaten zijn verwijderd en er zijn brandversnellende middelen gebruikt. Halil zelf blijft spoorloos.

tcm17300791_large.jpg
Eerste vondst

Drie en een halve maand later, op dinsdag 22 juni, vindt een medewerker van het waterschap in de Steenwijker AA bij het Drentse Eesveen in een tas, verschillende lichaamsdelen van Halil Erol. Er is dan na 5 maanden vermissing, duidelijkheid over zijn lot. Halil leeft niet meer en het vermissingsonderzoek wordt een moordonderzoek, maar de dader of daders worden niet gevonden.

tcm17300801_large.jpg
Tweede vondst

Op vrijdag 25 januari, 2,5 jaar na de vondst in de Steenwijker AA, lopen wandelaars door het natuurgebied De Kiersche Wijde bij het Overijsselse Wanneperveen. Als ze over de Zandweg lopen zien ze opeens iets dat op botten lijkt. Ze waarschuwen de politie, die al snel bevestigt dat het om menselijke beenderen gaat. Die lichaamsdelen waren waarschijnlijk al een tijd geleden daar achtergelaten.

tcm17300792_large.jpg
Judopak

Bij die laatste vondst van lichaamsdelen in januari 2013, trof de politie resten aan van een judopak. Hierin waren de gevonden lichaamsdelen verpakt toen ze, zeer waarschijnlijk een paar jaar geleden al, werden begraven.

tcm17300797_large.jpg
Matsuru

Het gaat om een judopak van het merk Matsuru. Degene die zijn resten bij Wanneperveen begraven heeft, moet dus over een dergelijk judopak beschikt hebben.

tcm17300794_large.jpg
Kiersche Wijde

Degene die de spullen begraven heeft is wellicht goed thuis geweest in natuurgebied de Kiersche Wijde. Het is daar namelijk behoorlijk moerassig en daardoor moeilijk toegankelijk voor mensen die er de weg niet kennen. De politie hoopt dat de combinatie van het judopak en bekendheid met de Kiersche Wijde iemand op een idee brengt over de mogelijke identiteit van Halils moordenaar.

tcm17300803_large.jpg
Wandelpad

Daar vlakbij ligt een wandelpad waar veel wandelaars en hondenbezitters komen. De politie is geïnteresseerd of er door bezoekers in dat natuurgebied verdachte of opvallende gebeurtenissen zijn gezien die misschien met de vondst te maken kunnen hebben.

tcm17300804_large.jpg
Zak

De lichaamsdelen die in 2010 werden gevonden in de Steenwijker AA bij het Drentse Eesveen zaten in een speciaal soort zak die we al eerder lieten zien. Dankzij tips van kijkers denkt de politie nu te weten dat het om een voornamelijk in Turkije gebruikte zak gaat waarin groente en fruit naar markten wordt getransporteerd. De moordenaar van Halil, of iemand uit zijn omgeving, zou dus behalve over dat judopak ook over dergelijke zakken beschikt moeten hebben.

tcm17300796_large.jpg
Materiaal

De zak lijkt van canvas, maar is gemaakt van polyester en heeft twee kleuren vezels, wit en geel, waardoor hij er zandkleurig uitziet.

tcm17300799_large.jpg
Stiknaden

Hij is verder 1.15 meter lang en 53 cm breed. Midden over de lengte van de zak loopt een stiknaad. Hij gaat dicht met een klep met klittenband.

tcm17300798_large.jpg
Mogelijk verband

Ook de combinatie van de plaatsen die opduiken in de zaak zegt mogelijk iets over de identiteit van de dader of daders. Om te beginnen Steenwijk, Halils woonplaats waar hij ook verdween. En dan is er de Groningse plaats Haren waar op 8 maart 2010 tegenover de Hortus Halils auto, een Daewoo Lanos hatchback, zonder kentekenplaten brandend teruggevonden werd. Verder zijn er nog de twee plekken waar delen van Halils lichaam werden gevonden: eerst in 2010 in de Steenwijker AA bij Eesveen, en in 2013 in de Kiersche Wijde bij Wanneperveen. Alle plaatsen liggen niet al te ver van elkaar vandaan.

tcm17300795_large.jpg
Laptop

De zwarte Acer laptop van Halil Erol is nog steeds kwijt.

tcm17300800_large.jpg
Telefoons

Ook zijn de twee mobiele telefoons, een HTC en Nokia 6310, van Halil Erol nog steeds kwijt.

tcm17300793_large.jpg
Kentekenplaten

De verdwenen kentekenplaten van Halils auto zijn mogelijk na Halils verdwijning nog gebruikt. Het lijkt erop dat die nummerborden met het kenteken 16-HG-TJ, op een andere auto gezeten moeten hebben. In april en mei 2010 is dat kenteken namelijk een aantal keer geregistreerd op een auto die reed in de buurt van Rotterdam en Zoetermeer op de A12, de A15 en de A44. Die kentekenplaten zijn nog altijd weg. Als iemand weet wie die kentekenplaten toen had of misschien zelfs waar ze nu zijn, hoort de politie dat graag. Ook de regio rond Rotterdam en Zoetermeer is misschien een link naar de dader of daders.

 • Wie heeft er meer informatie over de moord op Halil Erol (34) uit Steenwijk?

 • Wie is er op maandagavond 8 maart 2010 getuige geweest van de brandstichting op de grijze Daewoo Lanos van Halil Erol op een parkeerplaats vlak bij de Hortus in het Groningse Haren?

 • Wie heeft er in de Steenwijker AA bij het Drentse Eesveen verdachte of opvallende gebeurtenissen gezien die misschien met de vondst te maken kunnen hebben?

 • Wie weet van wie het judopak geweest kan zijn?

 • Wie kwam er vanaf begin 2010 tot begin 2013 wel eens in de Kiersche Wijde en heeft toen iets verdachts gezien?

 • Wie herkent de specifieke zak waarin de resten van Halil gevonden werden?

 • Wie kan er een verband kan leggen tussen de verschillende plaatsen in dit onderzoek?

 • Wie weet waar de verdwenen spullen van Halil Erol zijn?

 • Wie weet wie de gestolen kentekenplaten van Halils auto in april en mei 2010 had of weet waar ze nu zijn?
117534halil_telegraaf.jpg
2017: Scenario moord op Halil Erol

Afgelopen vrijdag 17 november 2017 is een 39-jarige vrouw als verdachte aangehouden. Inmiddels heeft de politie een scenario voor Halil’s dood, en worden nu sporen verzameld om te controleren wat daarvan klopt. Een deel van dat sporenonderzoek gebeurt bij een huis aan de Doornbosheerd in Groningen. Afgaand op verkeersgegevens van de mobiele telefoons van Halil en op getuigenverklaringen is het onduidelijk wat Halil na zaterdagmiddag 6 februari 2010 om 15.30 heeft gedaan. Alles wijst erop dat hij die middag in Meppel is geweest bij een bevriend stel van zijn ex-vrouw. Het onderzoeksteam van de politie heeft informatie gekregen dat Halil in stukken is gesneden in dat huis aan de Doornbosheerd in Groningen en dat de aangehouden verdachte betrokkenheid bij zijn moord heeft. 

tr1dfgd5766662df.jpg
Nog steeds een beloning voor tips

Er is nog altijd 15.000 euro beloning voor de gouden tip uitgeloofd. Er wordt vaak makkelijker gepraat als er een verdachte vastzit of als de waarheid langzaam boven water komt. Daarom doet de politie nu een nieuwe oproep aan mensen die meer weten over de manier waarop, waar of door wie Halil om het leven is gebracht. De politie is ook benieuwd of iemand misschien weet hoe het lichaam van Halil is vervoerd naar Groningen, naar de woning aan de Doornbosheerd.

 • Wie weet meer te vertellen over de moord op Halil? Dat kan alsnog, ook in een vertrouwelijk gesprek. 
117534halil_3luik.jpg
Auto, laptop en telefoons van Halil

Ook heeft de politie nog een aantal concrete vragen. Wie heeft Halil’s zilvergrijze Daewoo Lanos met of zonder kentekenplaten in Groningen gezien tussen 6 februari en 8 maart 2010? Of heeft die auto misschien ook voor 8 maart 2010 nog gezien in het westen van het land, zonder kentekenplaten? Daarnaast zijn Halil’s laptop en telefoons die hij bij zich had nooit teruggevonden. Van de laptop heeft de politie  het serienummer achterhaald. Heeft u in het verleden een Acer Extensa 5220 laptop met dit serienummer  LXE870Y050736162BE2000 gekocht of in het bezit gehad, of weet u waar deze laptop na de verdwijning van Halil is geweest?

 • Wie weet iets over de laptop van Halil Erol en wie heeft informatie over de zilvergrijze Daewoo Lanos?

Kiersche Wijde

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.