BeloningCold Case

Gewelddadige dood in 1993 van Dirk Schaap (28)

  • Haarlem
  • Update 

Er is een beloning van 15.000 euro voor de tip die de moord op Dirk Schaap oplost. Het levenloze lichaam van Schaap werd op 4 oktober 1993 gevonden, nadat al een week niets meer van hem was vernomen.

De dood van Dirk Schaap was een van de zaken in de 'cold case kalender' van vorig jaar. Sinds 2017 wordt zo'n kalender jaarlijks verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, wat al een flink aantal bruikbare tips heeft opgeleverd.Ook in de cold case kalender 2019 staan weer 52 onderzoeken die een impuls goed kunnen gebruiken. Via de website van de politie is alle informatie beschikbaar in het Engels, Spaans, Arabisch en Turks.

119001_haarlem_so2.jpg
Hooimarkt

De 28-jarige Dirk Schaap, oorspronkelijk een Limburger, woonde sinds een aantal maanden op de Hooimarkt in Haarlem. Hij kampte al jaren met een drugsverslaving, maar was juist in de laatste periode van zijn leven serieus bezig met afkicken.

Week niet gemeld

Een medewerkster van de verslavingszorg sloeg op 4 oktober 1993 alarm. Dirk had zich al een week niet meer gemeld en was niet bereikbaar. Rond 16:00 uur die dag trof de politie Dirk aan in de badkamer van zijn appartement. Hij was met geweld om het leven gebracht.Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer een week eerder, waarschijnlijk al op 27 september, is gedood. Wat de aanleiding of het motief was, is onduidelijk.

Bankpas meegenomen

Mogelijk gaat het om een uit de hand gelopen beroving; uit Dirks woning is een bankpas meegenomen waarmee op de avond van 27 september is geprobeerd geld op te nemen.

Mogelijk belangrijke getuige: Elias

De politie is op zoek naar een man die in 1993 drugs dealde vanuit Dirks appartement. Deze man werd Elias genoemd en had als bijnamen ‘Schele’ en ‘Schele Marokkaan’. Hij woonde destijds in Den Haag, maar ging vrijwel dagelijks met de trein naar Haarlem.

119001_haarlem_compo.jpg

Van deze Elias is in 1993 een compositietekening gemaakt. Hij loenste met één oog, droeg meestal een spijkerbroek en een zwart leren jack, sprak gebrekkig Nederlands en zag er relatief verzorgd uit.

Elias is tussen 1.65 en 1.75 meter lang en moet inmiddels rond 50 jaar oud zijn. De politie wil graag met deze mogelijk belangrijke getuige in contact komen.

Elias

  • Wie weet wie de man is die zich Elias noemde? Kende u hem destijds of herkent u hem van de compositietekening, laat de politie weten.
119001_haarlem_so4.jpg
Oproep

Ook doet de politie een oproep aan een ieder die informatie heeft over de omstandigheden rond de dood van Dirk Schaap.

Weet u iets over de dader of daders of over de aanleiding voor Dirks gewelddadige dood, neem dan alstublieft contact op met de politie. Dat kan desgewenst ook via e-mail: [email protected]. Wilt u een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen, belt u 079 - 34 58 999.

Heeft u informatie?

  • Wie weet wie verantwoordelijk is of zijn voor de dood van Dirk Schaap of heeft informatie over een mogelijke aanleiding of motief?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Hooimarkt

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER