Gewelddadige overval bejaarde mannen (75 en 90) in hun huis aan de IJsseldijk

 • Welsum
 • Update 

Eén van de slachtoffers werd overgoten met benzine.

Update

Ruim 20 nieuwe tips. Het team hoort graag nog meer over de bestelbus, en zoekt ook nog de tegenligger in een kleine zwarte auto die deze bus van de daders ook moet hebben gezien.

Zondagavond 2 november worden de bewoners (75 en 90) van een vrijstaand huis aan de IJsseldijk in het kleine Overijsselse dorpje Welsum door twee mannen overvallen. Ze worden vastgebonden en bedreigd met een vuurwapen. De daders gaan er uiteindelijk vandoor met de kostbare muntenverzameling van één van hun slachtoffers.

 • Wie is er op zondagavond 2 november 2014 iets na 20.30 uur getuige geweest van de gewelddadige overval op twee hoogbejaarde mannen (75 en 90) in hun huis aan de IJsseldijk in Welsum?

 • Wie is er op zondagavond 2 november of de periode daarvoor bij het huis aan de IJsseldijk of ergens anders in Welsum iets opgevallen dat met de zaak te maken zou kunnen hebben?
tcm17334168_large.jpg
Slachtoffers

Toen ze niet snel genoeg waardevolle spullen vonden, werd één van de bejaarde mannen met een vloeistof, waarschijnlijk benzine, overgoten. Die dreigden de overvallers aan te steken als ze niet snel hun zin kregen.

tcm17334166_large.jpg
Daders

Het gaat om twee mannen met een slank postuur, ze waren in ieder geval niet dik. Ze waren volledig in het zwart gekleed met zwarte handschoenen, een zwarte bivakmuts met alleen twee gaten voor de ogen en ze spraken accentloos Nederlands.

 • Wie heeft er informatie over de daders?
tcm17328679_large.jpg
Beeldmateriaal

De politie is op zoek naar mensen die in de buurt van het plaats delict bewakingscamera’s hebben hangen, of op de route naar het huis. Mogelijk staan daar de twee overvallers of verdachte voertuigen op.

tcm17328681_large.jpg
Toeristen

Verder is de IJsseldijk een hele toeristische route en daar zijn het weekend van 2 november met het mooie weer veel mensen langsgekomen. De politie vraagt mensen die een camera op hun dashboard of motor hebben, om te kijken of het huis van de slachtoffers erop staat. Uw beelden kunnen belangrijk zijn.

 • Wie heeft er beeldmateriaal van het huis, de directe omgeving of de route ernaartoe, gemaakt in het weekend van 2 november?
tcm17328677_large.jpg
Benzine

De overvallers hadden zelf de benzine meegenomen. Misschien is opgevallen bij werknemers of mensen die een tankstation bezochten in de regio dat daar zondag of de dagen ervoor met een jerrycan met benzine is gekocht.

 • Wie is er bij een tankstation in de regio opgevallen dat zondag 2 november of de dagen ervoor met een jerrycan met benzine is gekocht?
tcm17329217_large.jpg
Munten

Misschien dat ze ergens te koop zijn aangeboden of dat bezoekers van veilingsites ze er de afgelopen dagen op hebben zien staan. De politie wil ook een oproep doen aan muntopkopers, verzamelaars of juweliers: of er iemand met die munten bij ze is langsgeweest of ergens zijn gezien.

 • Wie weet waar de gestolen munten zijn, wie ze heeft of heeft ze ergens te koop gezien of aangeboden gekregen?

 • Wie heeft er daar in de buurt de afgelopen tijd over die verzameling gepraat of heeft er naar lopen vragen?
tcm17329216_large.jpg
Goud

Er zijn exemplaren meegenomen uit de collectie ‘het Waardevolste Goud’. Die zaten in een verzameltableau, maar zijn daar los uitgehaald. Het gaat om herslagen van beroemde Nederlandse munten in de geschiedenis. Ze hebben in totaal 9 munten meegenomen en ook nog een aantal zogenaamde Gouden tientjes: gouden munten met Nederlandse staatshoofden. Hieronder enkele voorbeelden van de gestolen munten:

tcm17329212_large.jpg
Dukaat, 1867

tcm17329213_large.jpg
Dukaton VOC, 1733

tcm17329214_large.jpg
Gouden Lam, 1373

tcm17329215_large.jpg
Lodewijk Napoleon

tcm17329216_large.jpg
Negotiepenning, 1848

tcm17329218_large.jpg
Rijksdaalder, 1874

tcm17329219_large.jpg
Wilhelmina, 1892

tcm17329220_large.jpg
Willem1, 1818

 • Wie weet meer over de buitgemaakte muntencollectie of heeft misschien daarover horen praten?
tcm17334167_large.jpg
Voorkennis

Het lijkt bijna of de overvallers hebben geweten dat die muntverzameling in het huis van de mannen was. De politie is zeer benieuwd hoe ze dat wisten. Als er iemand daar in de buurt wellicht de afgelopen tijd over die verzameling heeft gepraat of er naar heeft lopen vragen dan wil de politie dat graag weten.

 • Wie weet hoe de overvallers wisten dat die muntverzameling in het huis van de mannen was?
tcm17334206_large.jpg
Volkswagen Transporter

Een getuige heeft op de avond van de overval een lichtgrijze, oud model, Volkswagen Transporter met vierkante koplampen voor het huis van de slachtoffers zien staan. De politie houdt er sterk rekening mee dat dit de auto is geweest waarmee de daders van en naar het vrij afgelegen huisje aan de IJsseldijk zijn gereden.

 • Wie heeft de Volkswagen Transporter gezien op zondagavond 2 november 2014 of mogelijk zelfs in de dagen voor de overval op de IJsseldijk in Welsum?

 • Wie heeft gezien waar de bus vandaan kwam of na de overval is heen gereden?

 • Wie weet wat de link is tussen deze bus en de mogelijke daders?
tcm17334207_large.jpg
Zwarte auto

Een getuige moest die avond noodgedwongen stoppen voor een tegenligger die reed in een klein model zwarte auto die tussen 20.30 en 20.45 uur kwam vanuit de richting van Welsum. De politie wil graag met de bestuurder van deze zwarte auto spreken.

 • Wie is de bestuurder van de kleine zwarte auto?

IJsseldijk

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.