Gewelddadige woningoverval in de Voorstraat

  • Loosbroek
  • Update 

De daders wekken de indruk dat ze de bewoners kennen. Op zondagavond 4 december wordt in het Noord-Brabantse Loosbroek een echtpaar wonend aan de Voorstraat op gewelddadige wijze overvallen door twee gewapende daders. 

loosbroekfotooz_pd3.jpg
Echtpaar

De man is altijd melkveehouder geweest, maar zijn bedrijf heeft hij al jaren geleden verkocht. Als hobby fokt hij nu nog dikbilstieren. En zo lang als hij getrouwd is, heeft hij samen met zijn vrouw een hondenkennel en – fokkerij. 

4 december 2016

Op zondagavond 4 december gaat even na 22.30 uur de hond van het echtpaar blaffen. De vrouw gaat even kijken bij de poort, maar zodra ze de deur opent, vliegen er twee gewapende mannen op haar af. Ze slaan de vrouw in haar gezicht. 

Overval

De man hoort zijn vrouw schreeuwen, maar zodra hij erheen wil wordt ook hij hard geslagen. Zijn handen worden vastgebonden met tie-wraps. Een dader zegt dat hij geld wil en de man zegt dat er geld in de slaapkamer beneden ligt. 

Worsteling

De man weet ondertussen de tie-wraps los te krijgen en er ontstaat een worsteling met een van de overvallers. Die weet de man met veel geweld weer te overmeesteren en zodra de man merkt dat hij niks meer kan beginnen, houdt hij zich bewusteloos. De daders vinden geen geld meer en gaan weg. 

loosbroekfotooz_regio2.jpg
Verwondingen

De daders hebben zowel de man als de vrouw erg mishandeld. De vrouw is twee blauwe ogen geslagen en ze was helemaal over het hoofd getapet. Het heeft nog wel een uur of meer geduurd voordat ze zichzelf konden bevrijden. Het mannelijk slachtoffer is door de daders ook enorm toegetakeld, naast twee opgezwollen blauwe ogen bleek er onder andere een schotje onder zijn oog gebroken waaraan hij moest worden geopereerd. Het is maar de vraag of letsel aan een oog helemaal zal herstellen.

Bekenden

Waarschijnlijk kenden de daders de slachtoffers. Een dader vroeg namelijk aan de man: “Jij bent toch een handelaar?”. Daarna zeiden ze tegen elkaar: “Hij liep toch altijd naar boven om geld te halen?”. Daaruit kan worden afgeleid dat het misschien bekenden waren, of dat een bekende die informatie heeft doorgespeeld. De slachtoffers gaven ook nog aan dat de daders ‘Loosbroeks’ spraken, met een Brabants accent.

Dader 1

De ene dader was een stuk kleiner dan de ander. De kleinere dader was rond de 1.70 meter lang en mogelijk rond de 25-35 jaar oud. Hij had een blanke huidskleur en wekte het meest de indruk dat hij de slachtoffers kende. 

Dader 2

De andere dader was rond de 1.80 – 1.85 meter lang en was dominanter en harder. Hij leek ook wat ouder, in ieder geval rond of boven de 30 jaar. Wat verder opviel was zijn manier van spreken. Hij praatte zachtjes en was niet altijd te verstaan, hij sneed zijn woorden vaak af en zei vaak ‘hmm’ aan het eind van een zin, of tussendoor om even na te denken. Deze dader is mogelijk ook zelf gewond is geraakt aan zijn hoofd tijdens de worsteling met het mannelijke slachtoffer, omdat hij hard met een beeld op zijn hoofd is geslagen.

  • Wie heeft een vermoeden wie de daders kunnen zijn? 

Wapens

Beide daders waren gewapend en dat waren best grote wapens. Geen gewone pistolen, maar ook geen jachtgeweren. De vrouw vergeleek het met een buks. Haar man weet wel iets van wapens, maar had nog nooit zoiets gezien. 

loosbrk_xtra_upd-polo.jpg
Volkswagen Polo

Mogelijk kwamen de daders met de auto, want er zijn bewakingsbeelden van die zondagavond 4 december van een Volkswagen Polo die een aantal keren voorbij het huis van de slachtoffers rijdt. Het is een 5-deurs model, grijs of zilverkleurig, met zwarte buitenspiegels.De Polo komt voor het eerst rond 22.15 uur aangereden uit de richting van de Dorpsstraat en rijdt linksaf de Voorstraat in, waar de slachtoffers wonen. Twee minuten later rijdt de auto weer terug en linksaf de Achterdonksestraat in. Weer twee minuten later komt de auto terug en slaat weer rechtsaf de Voorstraat in, het is dan 22.20 uur. Een kwartier voor de overval. 

Om 23.50 uur rijdt naar het lijkt diezelfde auto weer terug en slaat weer rechtsaf richting de Dorpsstraat. Opvallend is dat dan halverwege de achterverlichting uitgaat. 

loosbrk_xtra-2luikberlingo.jpg
Citroën Berlingo

Meerdere getuigen vertelden de politie bovendien dat zij die zondagmiddag rond 16.30 uur verschillende keren een donkergroene bestelauto langs de woning van de slachtoffers zagen rijden. Uit de bewakingsbeelden blijkt dat dit een Citroën Berlingo betreft. De politie houdt er rekening mee dat ook deze Berlingo bij de overval betrokken is geweest. 

  • Wie heeft ’s avonds de Volkswagen Polo of ’s middags de Citroën Berlingo zien rijden of geparkeerd zien staan in de omgeving van de Voorstraat? 
loosbroekfotooz_sier1.jpg
Buit

Behalve dat er een cash geldbedrag is meegenomen, zijn er ook sieraden weg. Waaronder een gouden zegelring voorzien van de initialen: PH.  En een gouden schakelarmbandje die zat opgeborgen in een donkerrood langwerpig doosje. 

  • Wie weet waar de buit is of heeft die ergens aangeboden gezien?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Voorstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.