Grote stappen in onderzoek ‘crystal meth’-bendes

  • Landelijk

Een grootschalig onderzoek naar een criminele organisatie leidde de politie vorig jaar naar een loods op bedrijventerrein Strijkviertel in De Meern. Daar werd op 22 juni 2019 zo’n 17.500 liter aan chemicaliën aangetroffen waarmee synthetische drugs kunnen worden geproduceerd. Ook stonden er tientallen pallets met gasbetonblokken, die waren gebruikt om methamfetamine naar Nederland te smokkelen.

Update

Sinds de uitzending zijn er 17 tips binnengekomen. Daarbij werden ook mogelijke namen genoemd van de man op de beelden. Het onderzoek gaat door.

De dag na de inval ging de loods in vlammen op. De politie gaat ervan uit dat de brand opzettelijk is aangestoken, door of in opdracht van de criminelen die vanuit het pand opereerden. Het overgrote deel van de sporen was overigens al door de politie veiliggesteld.

Grote vangst Rotterdam

In hetzelfde onderzoek zijn op dinsdag 2 juni 2020 vier verdachten aangehouden: drie mannen (33, 33 en 30) en een 39-jarige vrouw. Behalve met de enorme hoeveelheid harddrugs die de politie in juni 2019 in Rotterdam vond, wordt het viertal in verband gebracht met amfetaminelabs in Den Haag en Wateringen.
Naar in elk geval één man is de politie nog op zoek; hij werd gefilmd in de Rotterdamse loods waarin achter een dubbele muur de drugs verborgen waren.

Crystal meth

De drug waarmee de organisatie zich bezighoudt is ‘crystal meth’, de gekristalliseerde vorm van methamfetamine – wat tweemaal zo sterk is als het verwante speed.
‘Meth’ is uiterst verslavend en heeft op gebruikers een verwoestende werking. Het beschadigt organen onherstelbaar, kan tot psychotisch gedrag leiden en tot hart- en hersenletsel. In veel gevallen komen verslaafden door het gebruik van de drug te overlijden.

Nederland interessant

In mei 2020 wist de politie in Achter-Drempt (Gelderland) een groot lab op te rollen waar crystal meth werd geproduceerd. Daarbij werden drugs in beslag genomen met een handelswaarde van zeker 10 miljoen euro.
Bij die actie zijn drie mannen aangehouden: een Amerikaan, een Colombiaan en een Mexicaan.

Nederland is voor de drugscriminelen interessant om twee redenen. De havens van Rotterdam en Amsterdam zijn voor doorvoer van drugs en grondstoffen een ‘poort naar Europa’, maar Nederland wordt ook nadrukkelijk als productieland beschouwd.

XTC-labs ingezet

202263_meth_proeflab1.jpg
Proeflab van de politie

Veel van de benodigde faciliteiten zijn verspreid door het land al aanwezig, aangezien in Nederland bijzonder veel XTC wordt geproduceerd.

De politie denkt dat Nederlandse drugshandelaren, met hulp van criminelen uit Mexico, XTC-labs ombouwen tot meth-labs. Dat is zakelijk gezien een lucratieve beslissing: de winst op de export van ‘meth’ is ongeveer het tienvoudige van die in de XTC-handel.

Herken een lab

De politie vraagt u om alert te zijn op de aanwezigheid van drugslabs in uw omgeving. Die kunnen overal zijn. De zestien methlabs die de politie in de afgelopen anderhalf jaar heeft ontruimd, zaten in schuren, in woonhuizen en appartementen en zelfs één op een schip.
U kunt zo’n lab kunt herkennen aan een sterke, chemische geur; vaak aceton- of ammoniakachtig. Ook als op een locatie vaak bestelbussen of kleine vrachtwagens af- en aanrijden, kan dat duiden op een drugslab. De productie van 1 kilo crystal meth levert circa 5 kilo chemisch afval op, wat afgevoerd wordt en in veel gevallen elders gedumpt.

202263_meth_labdrempt1.jpg
1 kg. meth produceren, zorgt voor zo’n 5 kg. chemisch afval
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie heeft informatie over de grote brand op 23 juni 2019 op bedrijventerrein Strijkviertel in De Meern? Weet of vermoedt u wie bij de brandstichting betrokken was, meld het alstublieft.
  • Heeft u bewakings- of dashcambeelden van die bewuste dag die u nog niet met de politie heeft gedeeld, doe dat dan alsnog. 
  • Wie herkent de man op de bewakingsbeelden? Hij moet betrokken zijn geweest bij de enorme hoeveelheid methamfetamine die de politie vorig jaar in een Rotterdamse loods vond.

Belt u het TNI op 079 - 3458 999, dan brengen zij u in contact met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) – een onderdeel van de politie dat de identiteit van zijn bronnen afschermt. Uw gegevens en uw informatie worden door het TCI strikt vertrouwelijk behandeld.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven