242433 Urgupd
Urgent politiebericht
Nieuw beeld na poging moord met steen in Rotterdam

De politie geeft nieuw beeld vrij van de man die afgelopen dinsdag in Rotterdam een 37-jarige dakloze man ernstig verwondde die op straat lag te slapen. Hij is diezelfde ochtend met de trein naar België gereisd. Lees a.u.b. het volledige politiebericht en een uitgebreid signalement van de verdachte.

Lees Meer

Herken de werkwijze van een oplichter

FRAUDEHELPDESK_whatsappfraude.jpg

Natuurlijk wilt u uw zoon of dochter helpen. Dus als u een WhatsApp-bericht ontvangt met de vraag om wat geld over te maken, is dat geen probleem. Totdat blijkt dat het bedrag niet bij uw familielid is aangekomen, maar bij een oplichter. 

Fraudehelpdesk

Oplichters verzinnen steeds weer nieuwe manieren om u om de tuin te leiden. Hoe zorgt u dat u op de hoogte blijft van hun trucs? Onder andere de Fraudehelpdesk biedt een actueel overzicht van de meest recente voorbeelden van fraude. Van valse e-mails en WhatsApp-fraude tot valse telefoontjes uit naam van de Belastingdienst. Ook kunt u op deze website aangeven als u te maken heeft (gehad) met fraude. 

Vormen van fraude

Valse e-mails of berichten op de telefoon die erop gericht zijn om u geld afhandig te maken, zien er steeds realistischer uit. Bijvoorbeeld de steeds bekendere ‘vriend-in-nood-fraude’, waarbij zogenaamd uw zoon, dochter of goede vriend dringend geld nodig heeft. 

Trap er niet in

Wordt u op zo’n manier benaderd via WhatsApp en heeft u twijfels, vraag dan of de bekende die u appt ook een voice-bericht kan doorsturen. Een bekende kan dan kort zijn of haar stem laten horen en dit via WhatsApp naar u toesturen. Een oplichter zal dit nooit doen. Rapporteer het telefoonnummer van de afzender bij WhatsApp en maak uiteraard geen geld over. 

Telefoontje ‘Belastingdienst’

Dit voorjaar waarschuwden we u al voor telefoontjes van zogenaamd de Belastingdienst, waarin ondernemers worden overgehaald om direct duizenden euro’s over te maken. Het oplichtersnetwerk dat hierachter zit, wist ruim 200 ondernemers in de val te lokken. 

Phishing

Ook via de e-mail is het voor oplichters lucratief om te hengelen naar uw geld. De meeste berichten die niet direct voor u bestemd zijn verdwijnen in uw Ongewenste Berichtenbak. Maar soms staat er toch een mail van de bank in uw Inbox. Ze deinzen er niet voor terug om logo’s van uw bank te gebruiken en ook de schrijfstijl lijkt er vaak op. Een vader en zoon uit Ter Aa ontvingen zo’n mail, stuurden te goeder trouw hun bankpas op en raakten veel geld kwijt.

Neem contact op met uw bank

Weet dat banken u nooit zullen vragen om uw pinpas of pincode toe te sturen. Ook e-mails met daarin een directe link naar een website die lijkt op die van uw bank zijn nep. Heeft u twijfels, bekijk dan eens of uw naam in de aanhef wordt genoemd. En bekijk of de termijn waarin u moet reageren redelijk is. Blijft u een onzeker gevoel houden, bel dan met uw bank. Zij kunnen u meteen vertellen of de e-mail inderdaad door hen verstuurd is

Toch slachtoffer? Schaam u niet en doe aangifte!

  • Het is geen schande om slachtoffer van oplichters te worden, wèl vervelend en vaak kostbaar. Doe altijd aangifte, het helpt de politie om daders beter te kunnen opsporen en andere mensen te waarschuwen. Sommige aangiftes kunnen zelfs makkelijk online gedaan worden.