BeloningCold Case

Hoge beloning in onderzoek roofmoord 1990

  • Rotterdam

Wie schoot op 14 februari 1990 de Rotterdamse winkelier Hans van der Mee (54) dood? Het coldcaseteam van de politie in Rotterdam zoekt de twee vermoedelijk Surinaamse mannen die een fataal schot losten bij een overval op Hans’  winkel in de Ruilstraat.

Update

Het coldcaseteam van de Rotterdamse politie heeft op 28 november 2023 een 59-jarige man uit Rotterdam aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Hans van der Mee.

Dat meldde het Openbaar Ministerie op 1 december middels een nieuwsbericht, nadat de verdachte was voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Buurtwinkel

Hans van der Mee en zijn vrouw runden een winkel in huishoudelijke apparatuur in een souterrain aan de Ruilstraat in Rotterdam. Het was een traditionele buurtwinkel. Hans en zijn vrouw woonden in het appartement boven de winkel. In 1990 zou hun dochter bevallen van haar eerste kind. Hans verheugde zich erop om opa te worden.

232362_rottrdm_pd1.jpg
Winkel en woning destijds aan de Ruilstraat

Toekomst

Samen met zijn vrouw kocht hij een huis op het Brabantse platteland, een echt klushuis waar hij veel vrije uurtjes doorbracht samen met zijn zoon. Na zijn pensioen wilde Hans hier samen met zijn vrouw gaan wonen. Die droom werd op 14 februari 1990 om zeep geholpen.

Wij hebben geen vader meer, geen opa van mijn kinderen. Mijn moeder had geen man meer. […] Dat is ons allemaal ontnomen.”
dochter van Hans van der Mee

Valentijnsdag 1990

232362_rottrdm_sok.jpg
Het echtpaar Van der Mee

Kort voor sluitingstijd kwamen twee mannen de winkel binnen. Hans en zijn vrouw liepen naar de winkel beneden en daar bleek dat de mannen geld wilden. Terwijl zijn vrouw werd meegenomen naar de kluis, raakte Hans in de winkel in gevecht met de andere man. Die schoot Hans in zijn hoofd. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Signalementen

Beide overvaller hebben een donkere huidskleur en zijn vermoedelijk van Surinaamse afkomst. Ze waren destijds tussen de 20 en 30 jaar oud, wat betekent dat ze nu tussen de 50 en 60 jaar oud moeten zijn.
De politie heeft na de roofmoord een bivakmuts en een opvallende zonnebril aangetroffen in de winkel. Beide zijn waarschijnlijk afkomstig van de daders.

232362_rottrdm_2luikbrilmasker.jpg
Aangetroffen bivakmuts en zonnebril

Gepraat met anderen

De beloning in dit onderzoek is verhoogd naar 30.000 euro. Die wordt uitgekeerd voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de daders. Zowel de nabestaanden van Hans van der Mee als het politieteam doen een dringend beroep op getuigen én de daders om zich te melden.
Uit ervaring bij andere onderzoeken weet de politie dat daders vaak met anderen praten over een misdrijf dat ze hebben gepleegd. Zeker omdat hier twee daders betrokken zijn, is de kans reëel dat dat hier ook is gebeurd.

232362_rottrdm_soe.jpg
Hans van der Mee
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Vertel wat u weet

Wie zijn de twee mannen die in februari 1990 de overval pleegden waarbij Hans van der Mee werd doodgeschoten?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Ruilstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.