Horeca-echtpaar overvallen aan de Conradwerf

  • Zaandam
  • Update 

In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 mei 2017 is een echtpaar uit Zaandam overvallen in de parkeergarage onder het appartementencomplex waar ze wonen, aan de Conradwerf.

Update

14 tips, en er lijkt zich een getuige te hebben gemeld, die denkt de daders te hebben gezien.

Jong gezin

Het echtpaar van rond de 30 jaar werkt samen in hun horecazaak in het centrum van Zaandam. Ze hebben twee jonge kinderen voor wie ze die nacht een oppas geregeld hebben. De twee wonen in een appartementencomplex aan de Conradwerf.

Appartementencomplex

Rond 03.15 uur komen ze thuis aan. Ze parkeren hun auto altijd in de parkeergarage onder het complex. Met een afstandsbediening openen ze het hek en rijden naar hun vaste parkeerplaats.

Drie daders

Op bewakingsbeelden is te zien dat er al om 02.30 uur, dus zo’n drie kwartier eerder, drie mannen uit de lift stappen. Ze blijven eerst een tijdje in het liftportaal hangen en nemen daarna plaats onder de trap. Vanaf die plek hebben ze goed zicht op de toegangsdeur van het liftportaal.

118028_zaandam_dad1b.jpg
Overval

Als het echtpaar om 03.15 uur het liftportaal binnengaat, komen de drie mannen met getrokken pistool op ze af. Ze eisen meteen geld. De man wordt tegen de grond gedrukt waar zijn handen worden vastgebonden. Ook al zegt de vrouw dat er geen geld is, de overvallers zijn er van overtuigd dat ze boven in hun appartement geld hebben liggen. Ze dwingen de twee de lift in. Uit pure wanhoop – hun kinderen liggen boven te slapen - begint de vrouw zo hard mogelijk te gillen. Het werkt. Het geluid schrikt de drie zo af dat ze meteen vertrekken.

118028_zaandam_dad3a.jpg
Dader 1

De dader over wie het meeste bekend is, had volgens de slachtoffers een lichte moedervlek bij zijn ogen en een lange, spitse neus. Qua kleding viel vooral zijn groene jas op. Die leek van het merk The Northface.

118028_zaandam_dad2a.jpg
Dader 2

Het gezicht van de tweede dader is even te zien als hij net uit de lift stapt. Hij is de man die even later de trap omhoog liep en aandachtig naar zijn handpalm keek, alsof er iets op geschreven stond. Onder zijn donkere kleding draagt hij zwart-witte gympen.

118028_zaandam_dad1a.jpg
Dader 3

De derde dader droeg een aparte bril. Dat was een rechthoekige bril met een pleister op één van de brillenglazen van een soort wit tape. Onderling spraken de daders in een Arabische taal maar tegen de slachtoffers spraken ze met een duidelijk Amsterdams accent.

118028_zaandam_krt1-vlucht.jpg
Vluchtroute

Ook al hebben ze niet het geld gevonden waar ze voor kwamen, wel hebben de overvallers onder meer de rijbewijzen van de slachtoffers meegenomen. Na de overval zijn de drie met die buit op een zwarte scooter gestapt en verder gereden richting het Bastion-hotel. Hoe ze precies verder zijn gereden vanuit Zaandam en of ze steeds met z’n drieën op die scooter hebben gezeten is niet bekend.

118028_zaandam_krt2-overzicht.jpg
Amsterdam-Oost

Wel duidelijk is dat ze een spoor hebben achtergelaten in Amsterdam-Oost. Want op woensdag 3 mei - zo’n 12 uur na de overval - vindt een voorbijganger naast een pijler onder de Amsterdamsebrug, onder andere twee rijbewijzen. De spullen zijn deels verbrand maar de namen van de slachtoffers uit Zaandam zijn nog duidelijk leesbaar. De politie wil weten waarom die rijbewijzen hier zijn achtergelaten; is het een toevallige plek of komen de daders misschien uit Amsterdam-Oost?

Hoe zijn ze de parkeergarage binnen gekomen?

De daders zijn op de één of andere manier ongezien de parkeergarage binnengekomen. Er hangen verschillende camera’s rond het pand. Ook bij de hoofdingang, maar daar zijn de mannen niet gefilmd. Ze worden voor het eerst gefilmd als ze uit de lift komen in de parkeergarage. De politie denkt daarom dat ze via een nooduitgang het gebouw zijn binnengegaan. Het vreemde is wel dat je een sleutel nodig hebt om daar binnen te komen.

Voorverkenning

Mogelijk hebben de daders in de periode voor 2 mei al rondgekeken bij het appartementencomplex aan de Conradwerf in Zaandam. De politie wil weten of in de weken of dagen voor de overval mannen hebben rondgehangen rond het gebouw. Dat zouden dan weleens de daders geweest kunnen zijn en die informatie is erg belangrijk.

Verhuisd

Omdat het echtpaar zich na de overval niet meer veilig voelde in hun eigen huis, hebben ze besloten om niet langer in het appartement aan de Conradwerf te blijven wonen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Conradwerf

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.