Identiteitsfraude: wees zorgvuldig met uw gegevens

Preventie_id_fraude.jpg

Voorkomen is beter dan genezen; dat geldt ook zeker voor identiteitsfraude. Bij identiteitsfraude maken criminelen gebruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze hacken bijvoorbeeld uw webshop-account of onderscheppen uw post. Vervolgens kunnen zij met uw gegevens bijvoorbeeld dure spullen bestellen in een online winkel. Deze spullen ziet u nooit terug. Maar de rekening? Die valt wél op uw deurmat. Maar hoe voorkom je zulke fraude?

Het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. Wees zorgvuldig en voorzichtig met uw gegevens! Het bewaren van uw identiteitsbewijs op een veilige plek is de eerste stap, maar u kunt bijvoorbeeld ook uw brievenbus beveiligen tegen ‘posthengelen’. Zorg hierbij voor een borstel achter uw brievenbusklep of voor een stevig slot op uw brievenbus. 

Tweestapsverificatie

Identiteitsfraude komt ook veel online voor. Zo werd een vrouw in Beetsterzwaag onlangs opgebeld door een alerte medewerker van webshop Wehkamp. Iemand had met haar account een peperduur beeldscherm besteld en laten bezorgen. U kunt uw accounts tegen deze online identiteitsfraude beschermen met een dubbele beveiliging. Met zogenoemde tweestapsverificatie ontvangt u bijvoorbeeld een controlecode per sms als u op een online account – van bijvoorbeeld uw bank - inlogt. Een fraudeur kan met deze beveiliging niet verder zonder uw telefoon, tablet of computer. 

Kopie van uw ID-bewijs? Nee!

Wilt u bijvoorbeeld via Markplaats iets kopen en vraagt de adverteerder om uw legitimatie? Ga hier niet op in! Met een kopie van uw ID-bewijs kunnen oplichters online een bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Vraagt een officiële instantie om een kopie? Op de website van de Rijksoverheid staat hoe u deze onbruikbaar kunt maken voor oplichters. U kunt hiervoor ook de KopieID app gebruiken; hiermee wordt vanwege veiligheidsredenen een deel van uw pasje afgeschermd.

Weet wat u deelt!

Social media; het geeft anderen een kijkje in uw leven. Maar pas hierbij wel op met wat u deelt. Toon online zeker geen foto’s van uw ID-bewijs, bankpas of andere persoonlijke documenten. Op de website van de Rijksoverheid en van de politie staan nog meer tips over hoe u identiteitsfraude kan voorkomen.

Zelf slachtoffer geworden van ID-fraude?

Bent u zelf het slachtoffer geworden van ID-fraude? Op de website van Slachtofferhulp Nederland vindt u meer advies. Bijvoorbeeld over het verzamelen van bewijs en over een melding maken bij uw bank, maar ook over aangifte doen bij de politie.

Bron: Rijksoverheid/ Politie/ Slachtofferhulp Nederland