Katalysatordiefstallen in opmars, aantal daders op beeld

  • Oldenzaal en Zwolle

Het afgelopen jaar is het aantal diefstallen van katalysatoren spectaculair gestegen. De katalysatoren worden uit auto’s gestolen vanwege het edelmetaal dat erin verwerkt is, zoals palladium. De politie heeft beelden van katalysatordieven in Oldenzaal en Zwolle.

Update

Sinds de uitzending zijn er tien tips binnengekomen. Meer informatie blijft welkom. Bedankt voor het meedenken!

Er zijn de afgelopen maanden veel inbraken gepleegd bij onder andere autohandelaren. Zo ook op zondag 16 augustus 2020 bij een garagebedrijf aan de Jaarsveldstraat in Oldenzaal.

Mitsubishi’s

Op de beelden is te zien hoe de dief, voordat hij zijn gereedschap haalde, eerst wat rondhing bij de garage. Na tien minuten verscheen hij samen met een handlanger weer in beeld. Gewapend met een krik wisten ze vervolgens de katalysatoren onder twee Mitsubishi’s uit te halen. De auto’s zijn hierdoor niet meer te verhandelen voor de gedupeerde garagehouder.

Recyclingbedrijven

Een groep van vijf dieven brak op 14 november 2020 in bij een recyclingbedrijf in auto-onderdelen, aan de Faradaystraat in Zwolle. Ze maakten er voor meer dan honderdduizend euro aan katalysatorgrondstoffen buit. Uiteindelijk vluchtten ze nadat ze een alarm lieten afgaan.
Ook bij een recyclingbedrijf aan de Loweg in Oldenzaal sloegen dieven toe. In de nacht van 30 november op 1 december braken twee mannen in in de loods van het bedrijf. Zij gingen er met de gehele voorraad katalysatoren vandoor. Het duo reed vermoedelijk in een ouder model bestel bus; mogelijk een Mercedes Sprinter of een Volkswagen Crafter.

Overijssel

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.