Lente zonder coronaregels: pas op voor zakkenrollers

We gaan onder meer Koningsdag, Bevrijdingsdag en het festivalseizoen tegemoet terwijl de coronaregels zijn afgeschaft. Dat belooft drukte en betekent helaas ook een opleving in de activiteit van zakkenrollers.

De politie wil u heel graag waarschuwen voor de risico’s en u adviseren hoe die zo veel mogelijk tegen te gaan. Daarnaast laten we in het item hierboven Jaime van Gastel aan het woord; hij geniet op YouTube bekendheid als de Boevenspotter.

Spullen vóór u en hand erop

Van Gastel heeft al zo’n vijftienhonderd aanhoudingen voor elkaar weten te boksen door daders te filmen en de politie in te schakelen. Ook hij legt uit, net als de politie, dat zakkenrollers over het algemeen scherper zijn dan hun slachtoffers.

222194_moba_ZR_reco1.jpg
Registreer uw smartphone en wees op uw hoede

Bewaar waardevolle spullen als portemonnees of smartphones niet in uw achterzak of in een rugtas. Houd uw tas voor u, stop uw telefoon of portemonnee in een binnenzak en houd zo veel mogelijk uw hand erop. Het allerbeste idee is om zulke spullen thuis te laten.

Verdachten op beeld

Op de bewakingsbeelden hieronder een klein aantal voorbeelden van daders die misbruik maakten van een moment van onoplettendheid van hun slachtoffers.

Behalve dat de politie u wil laten zien hoe schijnbaar gemakkelijk daders het soms hebben, vraagt zij ook om informatie over of herkenning van de gefilmde verdachten. Geef het door als u iets weet over de personen die werden gefilmd in Borne, Eibergen, Goes en Haaksbergen.

Terugvinden smartphones

Bijna alle smartphones hebben een volgfunctie, al dan niet via de fabrikant of provider. De politie raadt u aan die functie altijd in te stellen. Mocht uw telefoon gestolen worden, is die in veel gevallen traceerbaar door middel van de GPS-gegevens die het toestel kan verzenden. 
Daarnaast is het raadzaam het IMEI-nummer van uw toestel te noteren en apart te bewaren. Als u *#06# intoetst in de bel-app krijgt u het te zien. Dat IMEI-nummer registreren bij Stop Heling kan enorm helpen bij de opsporing.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Doe altijd aangifte

Wordt u slachtoffer van zakkenrollen, doe alstublieft altijd aangifte, hoe klein de buit naar uw mening ook lijkt. Wees bij evenementen als popconcerten, festivals of een vrijmarkt op uw hoede en spreekt u anderen er gerust op aan dat ook te zijn.
Weet of vermoedt u wie één of meer van de personen op de getoonde camerabeelden zijn, meld het alstublieft. Dat mag ook anoniem of door middel van het online tipformulier.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven