Liquidatie Cor van Hout (45) in de Dorpsstraat

  • Amstelveen
  • Update 

Wie zat er op de rode motor die gebruikt is bij de moord op Cor van Hout?

Update

Er kwamen 30 tips binnen, en daarbij interessante ook. Dankzij die nieuwe informatie is er inmiddels meer duidelijk wie de kentekenplaat liet maken toen. Ze kunnen daardoor weer volop verder.

Op vrijdag 24 januari 2003 hadden Cor van Hout (45) en Robert ter Haak (36) samen met twee andere mannen een Chinese maaltijd genuttigd in de Dorpsstraat in Amstelveen. Ze wilden net weggaan toen een rode BMW motor langsreed met daarop twee mannen. De man achterop opent het vuur met een automatisch wapen en beide mannen worden geraakt. Van Hout overlijdt ter plekke. Ter Haak overlijdt enige tijd later in het ziekenhuis.

  • Wie heeft er informatie over de moord op Cor van Hout (45) en dit nog niet met de politie gedeeld?
tcm17345068_large.jpg
Cor van Hout

In 1984 wordt hij samen met Willem Holleeder gearresteerd voor de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. De rechter legt Van Hout een celstraf op van 11 jaar, maar al in 1991 komt hij weer op vrije voeten. In de jaren die volgen, geeft Van Hout leiding aan een criminele organisatie die handelt in softdrugs, zo oordeelt justitie een paar jaar later.

tcm17345117_large.jpg
Opwachten

Cor van Hout werd al ruim voor de liquidatie opgewacht. Vanaf de parkeerplaats aan de Stationsstraat heb je direct zicht op het Chinees restaurant waar Van Hout zelf pas rond het middaguur verschijnt. Rond 11.15 uur wandelt een vrouw naar de glasbak bij de parkeerplaats. Daar ziet ze een paar mannen bij een zwarte BMW 5-serie en een rode motor die ze daar nooit eerder heeft gezien.

tcm17345119_large.jpg
Vlucht

Meteen na de liquidatie gaat de rode motor met de twee daders ervandoor over de Dorpsstraat, die na een paar honderd meter overgaat in de Amsterdamseweg. Op het fiets- en voetpad van de Kalfjeslaan in Amsterdam Buitenveldert slaat de motor rechtsaf en rijdt door tot aan het derde bruggetje.

tcm17345111_large.jpg
Dump motor

De daders willen bij een brug de rode motor naar de bodem laten zakken, maar krijgen dat niet voor elkaar. De beide mannen gaan te voet verder en lopen daar zo de woonwijk in over de Nederhoven richting de Holtmeulen waar ze uit het zicht verdwijnen.

tcm17345156_large.jpg
Rode motor

December 2014 is Willem Holleeder gearresteerd. Het Openbaar Ministerie maakte in juni bekend dat ze hem gaat vervolgen voor zijn betrokkenheid als mogelijke opdrachtgever bij een aantal moorden, waarop die op Cor van Hout. Daardoor is nieuw onderzoek gedaan naar alle sporen, waaronder de rode motor.

tcm17345113_large.jpg
Gestolen

De rode motor, een BMW K 1200 R S, werd gestolen op zondagavond 29 juli 2001 vanaf de Bosstraat in Vaals in Zuid-Limburg. Dat was al anderhalf jaar voor de liquidatie op Cor van Hout.

  • Wie weet hoe de gestolen motor in Noord-Holland terecht is gekomen?
tcm17345115_large.jpg
Kenteken

Op de motor hoorde een Duits kenteken, maar toen deze werd teruggevonden zat er een Nederlandse kenteken op met het nummer MR-89-NN. Dat bleek een nagemaakt kenteken.

tcm17345116_large.jpg
Nagemaakt

De kentekenplaten zijn op woensdag 20 juni 2001, dus nog voor de diefstal van de motor, nagemaakt door het automaterialenbedrijf Heuts aan de Strijthagenweg in Kerkrade. Het is nog altijd niet bekend wie die platen daar toen heeft besteld.

  • Wie heeft de nagemaakte kentekenplaten in Kerkrade besteld?
tcm17345155_large.jpg
Geflitst

Op zondag 28 juli 2002 om 13.45 uur, een half jaar voor de liquidatie, is de rode BMW motor met het bewuste kenteken geflitst op de kruising van de Thorbeckeweg met de Wibautstraat in Zaandam. Hij rijdt vervolgens rechtdoor in de richting van het bedrijventerrein Zilverland. De flitsfoto is recentelijk door experts opgewaardeerd.

  • Wie (her)kent op de flitsfoto de bestuurder op de rode motor?
tcm17345114_large.jpg
Helm

De bestuurder droeg hoogstwaarschijnlijk een helm van het merk Nau, type Ace Three en witte zomerse kleding.

tcm17345112_large.jpg
Geen tatoeage

Zijn bovenkleding waait deels omhoog waardoor net een stuk van zijn onderrug zichtbaar wordt. Op de oude foto leek het alsof daar mogelijk een tatoeage zou zitten, maar de nieuwe foto maakt duidelijk dat dit niet het geval is.

tcm17345155_large.jpg
Signalement

De verbeterde flitsfoto is ook uitvoerig bestudeerd door TNO. Het onderzoeksinstituut heeft een betere inschatting weten te maken van de lichaamskenmerken van de gefotografeerde motorrijder. Geschat wordt dat de man op de motor een lengte heeft van 1.80 m en een gewicht van 85 kilo.

tcm17345118_large.jpg
Pand

De motor reed richting het bedrijventerrein Zilverzand. Hij was op dat bedrijventerrein mogelijk onderweg naar een pand op de Daalderweg. Het is namelijk gebleken dat een van de verdachten in het onderzoek in verband is te brengen met een pand op de Daalderweg. De politie wil graag met mensen spreken die in die tijd een pand hadden op de Daalderweg en zij die motor daar hebben gezien.

  • Wie had er destijds een pand op de Daalderweg en zag daar de rode motor?
tcm17345110_large.jpg
Daders

Bij de moord in 2003 zijn er twee blanke mannen gezien, allebei met een fors postuur; de ene was zo’n 1.95 m en van het zogenaamde bodybuilderstype. De andere was tussen de 1.75-1.80 m. Mogelijk is degene op de flitsfoto één van de daders van de moord op Cor van Hout.

tcm17345115_large.jpg
Bestuurders

De politie wil weten hoe die gestolen motor in Noord-Holland is terecht gekomen en wie er allemaal tussen eind juli 2001 en eind januari 2003 gebruik van hebben gemaakt. Met de motor is zo’n 2000 kilometer gereden, toen daar het Nederlandse nagemaakte kenteken MR-89-NN op zat.

  • Wie weet wie er allemaal tussen eind juli 2001 en eind januari 2003 van de rode motor gebruik heeft gemaakt?

Dorpsstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER