Liquidatie op de Klaprozenweg

  • Amsterdam
  • Update 

De 57-jarige Saban Berk werd op maandag 17 juni in koelen bloede doodgeschoten, vlakbij de sportschool waar hij werkte in Amsterdam-Noord. De schutter reed, alleen, in een zilverkleurige BMW.

Het slachtoffer, zelf voormalig Thai-bokser, gaf vechtsportlessen in de sportschool aan de Vlierweg. Wanneer hij die maandagavond na een dag werken richting huis loopt, wordt hij in de gaten gehouden door de bestuurder van een BMW 3-serie stationwagen.

Update

Inmiddels zijn er acht tips binnengekomen over de moord op Saban Berk. Helaas hebben de getuigen zich nog niet gemeld. 

Die zilverkleurige auto is op dat moment voorzien van Belgische kentekenplaten, maar die horen er niet op. Een gedeelte van dat vervalste kenteken is bekend: 1 - VN . - . . 3.

119339_amstrdm_bmw2c-herstel.jpg

De BMW is in november 2018 gestolen vanaf de Laurierstraat in Nederweert. Het oorspronkelijke, Nederlandse kenteken is 60-JPL-6.

119339_amstrdm_pd2.jpg
Eén schot

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de BMW in beweging komt wanneer Saban Berk kort na 21.00 uur via de Vlierweg de Klaprozenweg op loopt. De bestuurder rijdt over de Papaverweg richting de Klaprozenweg. Vlakbij de kruising van die twee straten zet hij de auto in een parkeervak en stapt hij uit.

119339_amstrdm_reco4.jpg

De man loopt rond 21.15 uur op Berk af, schiet één maal en gaat er direct met de BMW vandoor. Het slachtoffer overlijdt ter plekke.

  • Wie heeft iets gezien van de moord en/of de schutter, rond 21.15 uur op maandag 17 juni op de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord?

  • Wie weet wie de dader is en/of diens mogelijke opdrachtgever?

Kenmerken dader

De schutter zou een vrij lange, smal gebouwde en wat slungelige man zijn van minimaal 1.90 meter. Hij had donkerkleurige kleding aan en had een capuchon ver over het hoofd getrokken. Over zijn huidskleur of gezichtskenmerken is daardoor niets bekend. Wel meent een getuige te hebben gezien dat de dader een gewatteerde jas droeg, wat opviel gezien het weer die dag.

119339_amstrdm_luchtbmw1.jpg
Vijfhoekpark in Zaandam

Tien minuten na het fatale schot wordt de zilverkleurige BMW achtergelaten in Zaandam, op zo'n tien kilometer van de plek van de moord. De vermoedelijke schutter moet dus met hoge snelheid hebben gereden.

119339_amstrdm_busstation.jpg

Nadat hij de auto neerzette op een parkeerplek aan de Wibautstraat, is hij het Vijfhoekpark in gelopen. Vermoedelijk heeft hij het park daarna verlaten via de uitgang aan de kant van busstation De Vlinder.

  • Wie heeft die avond van 17 juni in de omgeving van het Vijfhoekpark in Zaandam, een man gezien die aan het signalement voldoet? Weet u waar hij vanuit het park heen is gegaan?
119339_amstrdm_so2.jpg
Getuigenoproep

Het is de politie nog niet duidelijk waarom Saban Berk is vermoord. Heeft u informatie over het motief, weet u wie de dader is of vermoedt u wie hem mogelijk opdracht heeft gegeven? Meld het s.v.p. zo snel mogelijk. Ieder detail kan in deze zaak van groot belang zijn.

  • Wie weet iets over een mogelijk motief voor de moord?
119339_amstrdm_regio5.jpg

De politie wil heel graag met een aantal specifieke mensen spreken die mogelijk belangrijke getuigen zijn. Rond het moment dat Berk werd doodgeschoten, kwamen een taxi en een bromfiets langs de kruising gereden van de Klaprozenweg en de Papaverweg. Beide bestuurders zouden de schutter gezien kunnen hebben. Bent of kent u de taxichauffeur of de brommerrijder, neem alstublieft contact op.

119339_amstrdm_so3.jpg

Vermoedelijk is Saban Berk in de dagen voor zijn dood al geobserveerd vanuit de zilverkleurige BMW stationwagen. Realiseert u zich nu dat u daarvan iets hebt gemerkt, geeft u dat dan door aan de politie.

  • Wie heeft de zilverkleurige BMW 3-serie stationwagen gezien op 17 juni en/of in de dagen daarvoor? Heeft u de bestuurder ervan kunnen zien?

Mogelijke getuigen Zaandam

In Zaandam, bij de plek waar de BMW werd achtergelaten, keerde tegen 21.30 uur een vrij grote, witte personenauto. De inzittenden daarvan moeten haast wel de BMW hebben zien staan en hebben mogelijk de vermoedelijke schutter gezien.

119339_amstrdm_3luikgetuigen.jpg

Ook fietste rond dat tijdstip iemand het Vijfhoekpark in en kwamen twee mensen te voet, langs de BMW, het park uit gelopen. Eén van die voetgangers droeg een korte broek en slippers, de andere had een donkerkleurige lange broek aan en witte gympen.

  • Beelden van de mogelijke getuigen staan op ons YouTube-kanaal. Herkent u een van deze mensen, bel de politie op 0800-6070 of anoniem op 0800-7000

Laurierstraat in Nederweert

Heeft u iets gezien van de diefstal van de BMW in het Limburgse Nederweert, ook dan wil de politie u graag spreken. De auto, met destijds het kenteken 60-JPL-6, werd meegenomen op 16 of 17 november vorig jaar vanaf de Laurierstraat.Overigens is de auto met dat kenteken inmiddels in gebruik door de werkelijke eigenaar; die persoon heeft niets met enig misdrijf te maken.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie