Moord Gintas Macionis (37) op de oprit van zijn huis aan de Groenendries

 • Huijbergen
 • Update¬†

De vriendelijke en behulpzame Gintas laat een hoogzwangere vrouw en dochter (3) achter.

Update

Er werden de afgelopen maanden al vier verdachten aangehouden. Bij een onderzoek naar twee drugsbendes werd op vrijdag 27 februari op vijftien locaties huiszoekingen gedaan. Daarbij werden vier verdachten opgepakt, waaronder een Amsterdammer (40) die mogelijk opdrachtgever is geweest voor de moord op Macionis. Afgelopen weekend heeft een man (55) uit Vlissingen zichzelf bij de politie gemeld als betrokkene van de moord op Macionis. Het onderzoek gaat verder.

Zaterdag 22 februari 2014 rond 21.00 uur wordt in het Noord-Brabantse Huijbergen op de oprit van zijn huis aan de Groenendries de Litouwse Gintas Macionis (37) neergeschoten. Zijn hoogzwangere vrouw hoort hem buiten zwaar ademen. Het slachtoffer overlijdt nog diezelfde nacht in een ziekenhuis in Antwerpen.

 • Wie is er op zaterdag 22 februari 2014 rond 21.00 uur getuige geweest van de liquidatie van de Litouwse Gintas Macionis (37) op de oprit van zijn huis aan de Groenendries in Huijbergen?
tcm17316679_large.jpg
Litouwen

Gintas Macionis kwam in de zomer van 2000 vanuit Litouwen naar Nederland om te werken op de kermis in een schiettent van een Nederlands echtpaar. Gintas deed daar al het onderhoud. Gintas kreeg een relatie met de 22-jaar oudere vrouw van het koppel. Hij gaat met haar in Bergen op Zoom wonen waar hij een scooterzaak begint. Ze leert hem Nederlands en de relatie houdt zo’n 5 jaar stand.

tcm17316684_large.jpg
Nieuwe relatie

Omdat Gintas graag kinderen wil gaat hij op zoek naar een nieuwe relatie. Hij ontmoet in zijn geboorteland een vrouw en de twee gaan samenwonen in het huis aan de Groenendries in Huijbergen. Ze trouwen en krijgen een dochtertje. Een zoontje is op komst.

tcm17316690_large.jpg
Zonnestudio

Zaterdagmiddag 22 februari is Gintas om 14.00 uur in Hoogerheide in de Raadhuisstraat bij de zonnestudio van zijn ex-vriendin, met wie hij al die tijd een goed contact heeft gehouden. In een aparte ruimte in haar zaak zit hij vaak achter zijn computer en als het zo uitkomt springt hij ook bij achter de balie of hij maakt de banken schoon en waar nodig repareert hij ze.

tcm17316675_large.jpg
Garage

Gintas brengt later die zaterdagmiddag de auto van zijn ex weg, waarschijnlijk naar een garage ergens in de buurt. ’s Avonds na achten is hij nog steeds niet terug en stuurt zijn ex hem een sms’je. Pas na zo’n drie kwartier is hij weer bij de zonnestudio en wisselt hij de auto van zijn ex om voor die van zijn vrouw en gaat naar huis.

tcm17316678_large.jpg
Liquidatie

Net na thuiskomst wordt Gintas Macionis op de oprit in zijn hoofd geschoten. Een helikopter brengt hem nog naar een ziekenhuis in Antwerpen, maar Gintas bezwijkt nog diezelfde nacht in het bijzijn van zijn 30-weken zwangere echtgenote.

tcm17316683_large.jpg
Motief

Hij verkeerde in kringen rondom hennep en hij had wat contacten in het criminele circuit. Maar een concrete aanleiding voor zijn gewelddadige dood is nog niet gevonden. Hij stond bekend als heel vriendelijk en innemend.

 • Wie kan er meer vertellen over een mogelijk motief voor zijn dood?
tcm17316689_large.jpg
Verrast

Zeer waarschijnlijk is Gintas die zaterdagavond 22 februari bij zijn huis opgewacht. Bij zijn huis heeft hij een elektrische schuifpoort, die niet alleen hem in de auto van zijn vrouw heeft binnengelaten, maar vermoedelijk ook zijn moordenaar. Van het schieten heeft niemand wat gehoord. Waarschijnlijk werd hij volkomen verrast.

tcm17316681_large.jpg
Mercedes

De dag voor zijn liquidatie op vrijdagmiddag 21 februari, werd er rond 14.00 uur in de buurt van zijn huis een donkere oud model Mercedes gezien die daar langzaam reed.

 • Wie heeft er op vrijdagmiddag 21 februari rond 14.00 uur in de buurt van het huis een donkere oud model Mercedes gezien?
tcm17316688_large.jpg
Verdachte mannen

Die vrijdagavond 21 februari rond 20.00 uur / 20.15 uur werden vlakbij zijn huis twee mannen gezien,  waarbij het lengteverschil tussen de twee opviel. Een dag later, op zaterdagavond 22 februari, liepen precies die mannen er rond dezelfde tijd weer en werd gezien dat de lange man over de schutting van het slachtoffer keek. Een klein uur later is Gintas vermoord en de politie heeft sterk de indruk dat zij hem hebben opgewacht.

 • Wie heeft er op vrijdagavond 21 februari rond 20.00 uur / 20.15 uur vlakbij het huis van Gintas twee mannen gezien?
tcm17316672_large.jpg
Dader 1

Het is een kleine man, rond de 1.65 m lang, blanke huid, maar niet heel blank, donkere ogen, donker netjes geknipt haar, plat kort model kapsel, een gladde huid, mooie jongen met een normaal ovaal gezicht en mooie wenkbrauwen. Hij droeg een soort laptoptas schuin over zijn schouder en hij droeg donkere kleding.

tcm17316673_large.jpg
Dader 2

Hij is duidelijk een stuk groter, rond de 1.85 m lang, blanke huid, maar niet heel blank en hij droeg donkere kleding, een soort trui met capuchon.

 • Wie (her)kent aan de hand van de compositietekening en mogelijk in combinatie met een oud model Mercedes of een donkere Ford S-max of daarop lijkende auto de daders?
tcm17316680_large.jpg
Manege

Op zaterdagavond 22 februari rond 20.15 uur is gezien dat er bij manege De Wolf, zo’n 200 meter verderop, een auto geparkeerd stond die daar niet hoorde. Hij stond op een plek waar eigenlijk paardentrailers moeten staan.

tcm17316687_large.jpg
Verdachte auto

De auto was mogelijk een donkere Ford S-max of een ander merk/model dat daar heel sterk op lijkt. De auto had witte kentekenplaten met zwarte letters en mogelijk begon het met ZN of ZG. Bij die auto zijn twee mannen gezien. De ene groot, de ander klein. Ze liepen weg in de richting van het huis van het slachtoffer. Die mannen en die auto moeten haast wel met de schietpartij te maken hebben.

 • Wie heeft er op zaterdagavond 22 februari rond dezelfde tijd dezelfde mannen bij het huis gezien?

 • Wie heeft er op zaterdagavond 22 februari rond 20.15 uur gezien dat er bij manege De Wolf een donkere Ford S-max of een ander merk/model geparkeerd werd of stond?

 • Wie heeft de mannen gezien die uit de auto stapten?
tcm17316755_large.jpg
Lexus

Zelf reed het slachtoffer die avond in de grijze Lexus 200 met Litouws kenteken DZO-375 van zijn vrouw naar huis. De politie wil graag weten wie hem die zaterdag 22 februari in die auto gezien heeft.

 • Wie heeft Gintas op zaterdag 22 februari in een grijze Lexus 200 met Litouws kenteken DZO-375 gezien?
tcm17316671_large.jpg
BMW

Met zijn eigen auto waar hij normaal in reed, een grijze BMW 530, kon hij die dag niet rijden vanwege een lekke band. Die stond die dag nog thuis, maar wel heeft Gintas waarschijnlijk die middag voor zijn auto ergens een nieuwe band opgehaald. Die werd namelijk achterin de auto van zijn vrouw gevonden.

 • Wie weet waar Gintas een nieuwe band voor zijn grijze BMW 530 heeft gehaald?
tcm17316676_large.jpg
Golf

Gintas is die middag met de auto van zijn ex, een wat oudere blauwe Golf 1.9 diesel, naar een garage geweest. De politie is er nog niet achter bij welke garage of garages dat was.

 • Wie weet naar welke garage of garages Gintas op zaterdagmiddag 22 februari met de blauwe Golf 1.9 diesel van zijn ex is geweest?
tcm17316686_large.jpg
Reparaties

Hij is bij zijn ex teruggekomen met het verhaal dat er iets was met het watercircuit. Er moest nog ergens een ring omheen en ze moest altijd koelvloeistof bij zich hebben. Ze kon nog wel met de Golf rijden, maar geen lange afstanden. Waarschijnlijk heeft hij dit ergens besproken en de politie wil graag weten waar en met wie.

 • Met wie en waar heeft Gintas gesproken over de reparaties voor de auto van zijn ex?
tcm17316677_large.jpg
Leven

De politie wil ook graag weten wat hij die dag allemaal nog meer heeft gedaan en wil in contact komen met iedereen die meent hem die dag gezien te hebben of al eerder. Ook willen zij spreken met mensen die hem kennen en meer kunnen vertellen over zijn leven, zoals waar hij was als hij niet thuis was of niet in de zonnestudio.

 • Wie heeft Gintas op zaterdag 22 februari of eerder gezien of gesproken?

 • Wie kan er meer vertellen over het leven van Gintas Macionis?

Groenendries

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.