Neersteken Oma Toni (96) in de Govert Flinckstraat

  • Amsterdam
  • Update 

Hoewel er al een verdachte vastzit, is de politie toch nog dringend op zoek naar getuigen.

Update

Hoewel er veel mensen te zien zijn, meldde zich maar één iemand. Was u donderdagmiddag 19 maart in de Pijp of rond het Centraal Station, kijk dan of u nog kunt helpen.

Op donderdag 19 maart 2015 tegen 18.00 uur wordt Toni Heeremans de Jong (96), lokaal bekend als ‘oma Toni’, in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse Pijp neergestoken. Ze overleeft de aanval, maar overlijdt drie weken later alsnog in het ziekenhuis. Ongeveer drie kwartier na de steekpartij meldt een man (24) zich vrijwillig bij de politie. Hij zit vast, maar getuigeninformatie kan van belang zijn in het verloop van de zaak.

  • Wie is er op donderdag 19 maart 2015 tegen 18.00 uur getuige geweest van het neersteken van Toni Heeremans de Jong (96) in de Govert Flinckstraat in de Amsterdamse Pijp?
tcm17340449_large.jpg
Steekincident

Op donderdagmiddag 19 maart ging mevrouw Heeremans met haar rollator boodschappen doen bij de Albert Heijn aan de Stadhouderskade. Iets voor 18.00 uur is ze de Govert Flinckstraat ingelopen en toen ze bijna thuis was, is ze van achteren aangevallen door een man met een mes. Die heeft haar meerdere malen in haar achterhoofd gestoken. Zij heeft de dader nog een aantal verwensingen naar zijn hoofd geslingerd, die haar daarop meerdere malen in haar buik stak. Ze kon daarna nog zelf naar huis strompelen en 112 waarschuwen.

tcm17340448_large.jpg
Slachtoffer

Oma Toni was een begrip in de Pijp waar ze ondanks haar hoge leeftijd nog steeds zelfstandig woonde en iedere dag een rondje door de buurt maakte. Nadat ze was neergestoken werd zij in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen en meerdere malen geopereerd. Haar algehele gezondheid is daarna stapsgewijs achteruit gegaan en op 11 april overleed zij.

tcm17340440_large.jpg
Aanhouding

Binnen een uur na het steekincident kon de politie een verdachte aanhouden op de Dam: een man (24) van Irakese afkomst. Hij heeft de steekpartij ook bekend en onder andere aangegeven dat hij op zoek was naar een willekeurig, zwak en weerloos slachtoffer. Deze man zit momenteel nog steeds vast.

tcm17340443_large.jpg
Getuigen

Ondanks de verklaringen van het slachtoffer Oma Toni en van de verdachte, een man met mogelijk psychische problemen, is de politie nog op zoek naar getuigen die de aanval of de verdachte in de Govert Flinckstraat hebben gezien. Het verhaal van de getuigen kan van belang zijn in het verdere verloop van de rechtszaak die momenteel tegen deze verdachte gaande is.

tcm17340452_large.jpg
Verdachte

Kort na het steekincident is de verdachte rennend op bewakingsbeelden te zien in de Eerste van der Helststraat in Amsterdam. Het is een man (24) met een licht getinte huidskleur van Irakese afkomst. Hij heeft donker kort opgeschoren haar aan de achter- en zijkant en wat ook opvalt is dat het haar bovenop vrij lang is.

  • Wie is er 19 maart mogelijk door dezelfde man bedreigd?
tcm17340444_large.jpg
Kleding

Hij droeg die donderdagmiddag een blauw donsjack met doorgestikte banen, een donkerblauwe spijkerbroek en blauwe sportschoenen van het merk Armani Jeans.

tcm17340453_large.jpg
Vlucht

Vanaf de Govert Flinkstraat vlucht de vermoedelijke dader de bocht om, de Eerste van der Helststraat in. Daar passeert hij een aantal borrelende mensen. Aan het einde van het straatje komt de verdachte uit bij het Sarphatipark waar hij rechtsaf slaat, de Eerste Jan steenstraat in.

  • Wie heeft de man op zijn vlucht gezien?

  • Wie heeft de vermoedelijke dader gezien toen hij die donderdagavond 19 maart iets na 18.00 uur door de Eerste van der Helststraat rende en de hoek omsloeg de Eerste Jan Steenstraat in?
tcm17340451_large.jpg
Tram

Een paar minuten later, iets na 18.00 uur stapt hij op de tram. Het is niet exact bekend welke lijn hij neemt richting Centraal Station, het is lijn 16 of lijn 24. Hij stapt uit bij één van de haltes op Het Damrak.

  • Wie heeft de man gezien nadat hij die avond tram 16 of 24 in stapte richting Centraal Station?
tcm17340439_large.jpg
Aangeven

Eerst loopt de vermoedelijke dader naar het Centraal Station. Daar ziet hij geen politie en loopt dan terug naar de Dam. Daar meldt hij zich, met het mes nog bij zich, bij de dichtstbijzijnde politieagenten.

tcm17340447_large.jpg
Opgevallen

De politie wil graag weten of hij door getuigen is gezien toen hij iets na 18.00 uur die donderdagavond 19 maart door de Eerste van der Helststraat rende en de hoek omsloeg de Eerste Jan Steenstraat in. Ook wil de politie weten weten of er mensen zijn die deze man is opgevallen nadat hij die avond tram 16 of 24 in stapte richting Centraal Station. Het kan zijn dat hij tijdens de tramrit mensen heeft verteld over wat hij kort daarvoor heeft gedaan.

tcm17340446_large.jpg
Mes

De verdachte droeg zijn wapen tijdens zijn aanhouding nog bij zich. Het is een redelijk doorsnee keukenmes dat veel wordt verkocht. De politie wil niet weten waar je dit mes kan kopen, maar of er iemand is die meer weet over de verdachte in combinatie met dit mes.

  • Wie weet er meer over de verdachte in combinatie met het mes?
tcm17340441_large.jpg
Beweging

Op bewakingsbeelden zien we de verdachte tijdens het wegrennen een beweging maken waarbij het lijkt dat hij iets wegstopt in zijn zak. Mogelijk was dit het mes. Misschien heeft hij die 19e maart ook andere mensen met een mes bedreigd. Is dat het geval, dan hoort de politie dat ook graag.

Govert Flinckstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.