Nepagenten landelijk actief; wees op uw hoede

  • Landelijk

De politie ziet de laatste tijd een toename van meldingen over nepagenten. Oplichters die zich bij het benaderen van slachtoffers voordoen als politiemedewerkers, duiken in heel Nederland op.

Zo werd een 85-jarige dame uit Franeker ook slachtoffer. Op 31 mei 2024 werd zij gebeld door een zogenaamde politieagent die haar waarschuwde dat er bij haar zou kunnen worden ingebroken. Een collega van de politie zou daarom bij mevrouw thuis langskomen om haar waardevolle spullen veilig te stellen.

15.000 euro aan sieraden

Niet veel later kwam er inderdaad een man aan de deur, met een politiepolo aan, die voor zo’n 15.000 euro aan sieraden van het slachtoffer meenam. Extra schrijnend is dat in een meegenomen sieradendoosjes de as van mevrouws overleden man zat.

Soortgelijke werkwijze

Er zijn in ons land momenteel verschillende oplichtersbendes actief die dit soort babbeltrucs toepassen. Hun werkwijze is steeds min of meer hetzelfde: ze benaderen slachtoffers – vaak oudere mensen – eerst telefonisch, maken hen bang en sturen vervolgens een zogenaamde politieagent langs om spullen en/of geld “veilig te stellen.”

Oplichters die op die manier te werk gingen in Castricum en Heemskerk, zijn op beeld vastgelegd – één in het portiek bij de woning van zijn slachtoffer en de anderen in Amsterdam bij geldautomaten. Wie herkent hen?

Wees op uw hoede

Echte politiemedewerkers zullen nooit zomaar uw waardevolle spullen komen ophalen om zogenaamd diefstal te voorkomen. Daarnaast draagt een echte agent altijd een volledig uniform en niet alleen een politiepolo onder zijn kleding.

Als u gebeld wordt door iemand die zegt van de politie te zijn en u twijfelt, kunt u altijd ophangen en zelf terugbellen naar het officiële politienummer 0900-8844 om er zeker van te zijn wie u aan de lijn heeft.

Legitimatiebewijs politie

Heel belangrijk om te weten is dat een échte politiemedewerker zich aan u kan legitimeren met een politiepas. Niet met een afbeelding ervan op een telefoonscherm, maar met een tastbare pas die voldoet aan een aantal voorwaarden die u kunt checken.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Vertel wat u weet

Herkent u een of meer van de mannen op de camerabeelden? Of bent u mogelijk zelf benaderd – telefonisch of aan de deur – door iemand die beweerde van de politie te zijn en zogenaamd uw spullen kwam veiligstellen? Neem dan alstublieft contact op op een van onderstaande manieren.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven