BeloningCold Case

Nieuw DNA-profiel in cold case Wies Hensen vermoedelijk van dader

  • Dommelen / Budel

Al 32 jaar is het een raadsel wie de 32-jarige Wies Hensen uit Budel om het leven heeft gebracht. Haar lichaam werd op woensdag 30 augustus 1989 gevonden in een droogstaande sloot langs de Loonderweg in Dommelen, in de Brabantse gemeente Valkenswaard.

De doodsoorzaak is verstikking. Het coldcaseteam in Oost-Brabant beschikt in het onderzoek inmiddels over een nieuw, belangrijk spoor: destijds veiliggesteld DNA-materiaal heeft een DNA-profiel opgeleverd dat naar alle waarschijnlijkheid van de dader is.

Twee kanten

De vriendelijke en zorgzame Wies was een bekend gezicht in haar woonplaats Budel. Waar ze overdag werkte bij de paters in Weert en graag zorgde voor haar neefjes en nichtjes, maakte ze tijdens uitgaansavonden een metamorfose door. Ze kleedde zich relatief ruig en was door haar gedrag opvallend aanwezig.

212406_cc-Wies_SO_Wies11.jpg
Wies Hensen

Kinderwens

De 32-jarige Wies had een kinderwens en was met een traject bezig om via kunstmatige inseminatie zwanger te raken. Een eerste poging daartoe was mislukt, maar begin september 1989 zou Wies het opnieuw proberen. Voor die tijd wilde ze “nog één keer goed uitgaan” op de kermis in Budel.

Ze zei: ik ga nog één keer goed kermis vieren en dan verandert mijn leven. [...] Maar zover heeft het niet mogen komen.”
uit brief van zus van Wies

Kermis in Budel

Op dinsdagavond 29 augustus 1989 bezocht Wies de kermis in haar woonplaats. Verschillende mensen hebben haar daar gezien in het gezelschap van twee onbekende, jonge mannen met een lichte huidskleur.
Eén van hen had blond krullend haar, de andere had donker haar. Rond tien uur ’s avonds zou Wies met dat tweetal vertrokken zijn van het kermisterrein. Beide mannen, die nu ouder dan 50 moeten zijn, zijn nooit herkend.

Bestelbus op Loonderweg

Diezelfde avond, rond 23.45 uur, zag een getuige een bestelbus op de Loonderweg in Dommelen. Dat voertuig, in 1989 al een wat ouder model met rolluiken aan de zijkant, stopte korte tijd precies op de plek waar Wies’ lichaam de volgende dag werd gevonden. De kans is groot dat de dader of daders in deze bus reden.

212406_cc-Wies_PD__Toen3.jpg
Loonderweg in Dommelen, 1989

Omgeving Valkenswaard

Eén van de mogelijke scenario’s is dat Wies Hensen door de mannen is meegenomen richting Dommelen, gemeente Valkenswaard, waar die avond óók kermis was. Zeker omdat de mannen niet zijn herkend door Budelse getuigen, houdt de politie er rekening mee dat zij niet uit Budel, maar eerder uit de omgeving van Valkenswaard komen.

Ontbrekende laars

Het slachtoffer droeg die avond zwarte laarzen. Eén daarvan bleef achter op de plek waar Wies werd gevonden in Dommelen, maar de línker laars is nooit teruggevonden. Misschien zijn er mensen die zich nog iets herinneren uit die tijd over een dergelijke laars die iemand bij zich had en die ze niet konden plaatsen.

DNA-profiel

Op de plaats delict zijn in 1989 verschillende sporen veiliggesteld. Inmiddels zijn de sporen van toen met de nieuwste DNA-technieken opnieuw bekeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Dat heeft een mannelijk DNA-profiel opgeleverd van een vermoedelijke dader. Mocht in de toekomst een verdachte in beeld komen, kan diens DNA met dat daderprofiel worden vergeleken.

Nu ik dit opschrijf, huil ik weer. Laat iets van u horen, zodat wij als familie rust vinden.”
uit brief van zus van Wies

Campagne politie

Om deze onopgeloste zaak opnieuw onder de aandacht te brengen, is de politie een campagne gestart. Onderdeel daarvan is dat tijdens het laatste weekend van augustus het Mobiele Media Lab op de kermis in Budel stond, precies 32 jaar na Wies’ dood.
Daarnaast heeft de politie een vierdelige podcast gemaakt over de moord op Wies Hensen. Op 31 augustus is het tweede deel uitgebracht en op de twee dinsdagen erna volgen deel 3 en 4. Daarin wordt onder meer gesproken met Wies’ nabestaanden en andere betrokken bij het onderzoek. De podcast is te beluisteren via uw favoriete platform of nu direct via onderstaande streams:

Bekijk op open.spotify.com

Bekijk op open.spotify.com

Bekijk op open.spotify.com

Bekijk op open.spotify.com

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Deel uw informatie

De beloning voor de gouden tip in deze zaak is onlangs verdubbeld naar 30.000 euro. Weet u wie Wies om het leven bracht en/of waarom? Laat het weten. Het is nooit te laat om te praten.

  • Wie zijn de twee mannen met wie Wies de kermis in Budel bezocht?
  • Wie heeft informatie over de bestelbus met de rolluiken aan de zijkant?
  • Wie herinnert zich iets over de ontbrekende laars? 
  • Wie kan de politie meer vertellen over de dood van Wies Hensen?

Heeft u informatie die in dit onderzoek van belang kan zijn, neem alstublieft contact op met de politie. Het Team Criminele Inlichtingen heeft voor deze zaak een speciaal telefoonnummer: 040 - 20 56 466. Daarnaast kunt u tippen op de volgende manieren:

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Loonderweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.