Nieuw onderzoek naar in 1997 gevonden lichaamsdelen

  • Betuwe
  • Update 

In oktober 1997 werden op diverse plaatsen in de rivier de Waal lichaamsdelen gevonden. In recent onderzoek zijn deze opgegraven en opnieuw onderzocht.

Update

U dacht goed mee: meer dan 60 tips! Zo kwam er nuttige informatie binnen over de herkomst van het goudmerk op de ketting en zelfs over de gevonden sok wist u iets te melden. Het onderzoeksteam gaat met alle suggesties aan de slag.

Verspreid over 20 kilometer

Ruim 20 jaar geleden werden in de Waal tussen Druten en Heerewaarden – verspreid over zo’n 20 kilometer – verschillende lichaamsdelen aangetroffen. Onder meer een been, een hoofd, een romp, een hand en een linkerarm moesten afzonderlijk van elkaar worden begraven in de gemeente waarin ze werden gevonden.

118179_betuwe_opgraving2.jpg
Nieuw onderzoek

In 1997 werden er vingerafdrukken afgenomen, maar deze leverden geen match op. In de jaren erna melden zich geen nabestaanden. De politie-eenheid Oost-Nederland start in 2017 met een nieuw onderzoek naar onbekende doden. De zaak van het ‘Waallijk’ wordt heropend en er worden vijf lichaamsdelen opgegraven en op DNA onderzocht. Ze blijken van een en dezelfde man te zijn, maar wie is deze man?

118179_betuwe_krt2b.jpg
Stroming

De Waal ligt in verbinding met de Rijn. Vanuit de Rijn in Duitsland stromen er iedere seconden miljoenen liters water Nederland binnen. Vlak na de grens splitst de rivier zich op in twee delen: de Nederrijn en de Waal. De Waal kronkelt verder door de Betuwe; het gebied waar de lichaamsdelen zijn gevonden.

Duitsland

Mogelijk is het slachtoffer dus ergens in Duitsland al te water geraakt. Vervolgens zou hij door de sterke stroming in de Rijn kunnen zijn meegevoerd richting de Waal. De politie gaat niet uit van een misdrijf, maar vermoedt dat het lichaam door een scheepsschroef uit elkaar is geslagen. Vastgesteld is dat de lichaamsdelen niet langer dan twee maanden in het water hebben gelegen. Dit betekent dat de man tussen augustus en oktober 1997 is overleden.

118179_betuwe_gezicht.jpg
Gezichtsreconstructie

Een wetenschapskunstenaar maakte een gezichtsreconstructie van de man. Antropologisch onderzoek geeft aan dat hij vermoedelijk ouder is dan 45 jaar en oorspronkelijk uit Turkije afkomstig kan zijn.

  • Wie heeft een idee wie de man kan zijn?

Andere kenmerken

Op basis van de botten is de inschatting gemaakt dat de man tussen de 1.75 en 1.80 meter lang moet zijn geweest. Vermoedelijk had hij in 1997 donkerbruine haren en een vrij fors postuur.

118179_betuwe_gebita.jpg

Opvallend is zijn gebit: hij had een brug met vijf voortanden en een goudkleurige kroon.

118179_betuwe_ketting2.jpg
Gouden ketting

Om zijn hals droeg de man een gouden ketting. Deze ketting bestaat voornamelijk uit 8 karaats goud. Ook dit sieraad komt mogelijk uit Turkije. Het keurmerk dat in het goud is gegraveerd, lijkt het getal 33 te zijn met een pijltje, maar de exacte betekenis is onduidelijk.

  • Wie weet er meer over deze ketting?
118179_betuwe_schoen.jpg
Schoen en sok

Ook is er een schoen van het slachtoffer gevonden. Een zwarte instapper, maat 44, van het Duitse merk Signum. De zool is ooit in zijn geheel vervangen. Daarnaast droeg hij een zwarte sok van het merk Falke.

De belangrijkste informatie over deze zaak kunt u ook in het Duits bekijken of in het Turks. Heeft u  bekenden in Turkije of Duitsland, attendeert u hen dan a.u.b. op deze video's.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

rivier de Waal

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.