Beloning

Nieuwe sporen in onderzoek naar dreigbrieven

  • LANDELIJK

Tien verschillende bedrijven hebben sinds eind 2019 dreigbrieven ontvangen. Eind vorige week doken daadwerkelijk brieven met een snel ontvlambare stof op. Er zijn nieuwe sporen die hopelijk kunnen leiden naar de verzender van deze brieven.

Enkele van deze brieven kwamen ook tot ontvlamming. De gevaarlijke poststukken kunnen bij ontbranding ernstige brandwonden veroorzaken. Gelukkig raakte niemand hierbij gewond. De politie heeft een speciale pagina ingericht met alle informatie omtrent de dreigbrieven

Combinatie van sporen

De politie komt graag in contact met mensen, die op basis van een combinatie van de sporen, mogelijk informatie hebben over de dader. De afperser heeft tot nu toe alle brieven gericht aan ondernemingen. In deze poststukken werd een bedrag aan bitcoins geëist. 

202094_brieven_meerluik1.jpg
Combinatie van sporen

Kenmerken brieven

De brieven zijn verstuurd in witte enveloppen. Ze waren gefrankeerd met twee postzegels en er was een adreslabel op geprint. De brieven zijn uit naam van het CIB of een fictieve afzender verstuurd. In de enveloppen is een verdikking voelbaar en zichtbaar. 

  • Ontvangt u zo’n brief? Bel de afzender. Vertrouwt u het poststuk niet? Niet openen, neem afstand en bel direct de politie! 
202094_brieven_handtekening.jpg
Ondertekening

Persoonlijke ondertekening

De afperser ondertekende iedere brief met een eigen opvallende afsluiting; soortgelijk als op deze afbeelding. Mogelijk is dit een handelsmerk wat hij/ zij ook gebruikt bij andere communicatie. 

202094_brieven_poltie1.png
Signalement

Zakjes

De afperser heeft de ontvlambare stof in specifieke zakjes gestopt. Er zijn in de afgelopen vijf jaar inmiddels tienduizenden van dit soort zakjes in Nederland in omloop gebracht. 

  • Op de zakjes is een stadsgezicht gedrukt
  • afmetingen: 10 x 9 cm
  • worden gemaakt door één drukkerij in Nederland
  • veel gebruikt in souvenirwinkels en op markten.

De politie wil geen tips ontvangen over waar de zakjes te koop zijn, maar doet speciaal een oproep aan winkeliers of marktkooplui die met deze zakjes werken. Mogelijk heeft de dader aan hen gevraagd of hij wat extra zakjes zou kunnen krijgen. Ook kan het een groothandel zijn opgevallen dat deze zakjes zijn verkocht aan een particulier i.p.v. een bedrijf. 

Duracell-batterij

In tien brieven zat specifiek een 9 volt Duracell-batterij; een Professional Alkaline Battery. Deze Duracell-batterijen worden los verkocht of per tien. De batterijen zijn zonder omhulsel in de envelop gedaan. Mogelijk is het iemand opgevallen dat iemand zulke, uit elkaar gehaalde, batterijen in zijn bezit had. Of misschien zijn de omhulsels ergens gezien of achtergelaten.

Beloning 15.000 euro

Een groot team aan in- en externe deskundigen onderzoekt momenteel de zaak. Er is 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die zorgt voor de aanhouding van de dader.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Bel de politie

Kent u iemand die zulke batterijen of zakjes heeft, of zo ondertekent, en die in staat zou kunnen zijn om bedrijven zo dreigend en concreet te willen afpersen? Of eventueel een conflict heeft met één van die bedrijven, verstand heeft van bitcoins of in staat kan zijn om een explosief te maken? Neem contact op met de politie.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

MEER OVER