Update

Ondernemer gegijzeld en urenlang bedreigd

  • Egmond aan Zee / Delft

Een 42-jarige ondernemer uit Beverwijk is in november 2023 bedreigd, gegijzeld en ontvoerd door criminelen die geld van hem eisten. Hij werd op zaterdag de 11e vanaf ongeveer 18.45 uur vastgehouden in een woning in Egmond aan Zee. Bijna zes uur later namen drie mannen hem tegen zijn wil mee naar Delft.

Update

Terwijl u goed meedacht en nuttige informatie doorgaf, heeft de recherche achter de schermen hard gewerkt. Dat resulteerde in de aanhouding van drie verdachten: mannen van 22 en 26, uit respectievelijk Delft en Den Haag, en een 21-jarige vrouw uit België.

Het onderzoek loopt door, want er zijn mogelijk meer betrokkenen. Uw tips blijven welkom!

Kelderpolderweg

Het slachtoffer werd naar Delft vervoerd in zijn eigen auto, een witte Mercedes EQS 450. Die zetten de ontvoerders neer op een parkeerterrein nabij de Kelderpolderweg daar in Delft, waarna ze met de ondernemer richting een flatgebouw in de buurt liepen. Daar wist de man uiteindelijk te ontkomen.

232528_egmond_SG_auto.jpg
Soortgelijke auto

Afspraak met ‘klant’

Het 42-jarige slachtoffer heeft een bedrijf dat zalen verhuurt. Hij had in Egmond aan Zee een afspraak met een mogelijke klant. Deze Yasmine zei een zaal te willen huren voor een bruiloft. Eenmaal aangekomen aan de Julianastraat wachtte de man in plaats van een zakelijk gesprek, een nare verrassing.
Nadat ‘Yasmine’ de ondernemer binnen liet, duwde een man hem richting de keuken. Daar stond een andere man, met een machinegeweer. Het slachtoffer moest zijn zakken leegmaken, zijn horloge afstaan en op de grond gaan liggen. De daders bonden vervolgens zijn armen en benen vast en deden de man een zak over het hoofd.

Rit naar Delft

Aanvankelijk riepen de daders dat ze 500.000 euro wilden, maar er zijn meerdere bedragen genoemd. Het slachtoffer zei dat hij mogelijk wel aan wat contant geld kon komen, maar dat ze hem dan naar zijn woning zouden moeten brengen. Na een aantal angstige uren werd de man verteld dat “iemand” hem wilde spreken en dat hij daarheen werd gebracht.
Rond 01.00 uur, inmiddels zondag 12 november, brachten de daders hem naar Delft; een rit van ongeveer een uur. Daar, aan de Poptahof Noord, haalden ze de zak van zijn hoofd om naar een flatgebouw te lopen. Op dat moment zag het slachtoffer zijn kans schoon: hij sloeg een van de daders zo hard als hij kon en wist vervolgens weg te rennen.

Vertel wat u weet

In de video bovenaan deze pagina ziet u uitgebreide signalementen van drie mannelijk daders en van de vrouw die zich Yasmine noemde. Kijkt u er alstublieft goed naar en neem contact op met de politie als u iets denkt te weten over een of meer van deze personen.
Een andere betrokkene, mogelijk de opdrachtgever, bevond zich die nacht van 11 op 12 november dus vermoedelijk in een appartement aan de Poptahof Noord in Delft. Ook daarover zou de politie graag informatie ontvangen.

Berichten van ‘Yasmine’

De politie heeft de vrouwelijke verdachte niet kunnen traceren via het contact dat zij met het slachtoffer had. Dat bestond uit onder meer berichten zoals dat hieronder. Misschien herkent iemand het taalgebruik en de spelling van ‘Yasmine’ of de manier waarop ze formuleert.

232528_egmond_fb_.jpg
Bericht van de vrouw die zich Yasmine noemde
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Contact met de politie

Herkent u iets aan de personen op de camerabeelden? Vermoedt u wie ‘Yasmine’ zou kunnen zijn? Heeft u een idee wie in Delft het slachtoffer verwachtte? Neem alstublieft contact op met de politie. Dat kan ook anoniem of in een vertrouwelijk gesprek met het Team Nationale Inlichtingen.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven