Onderzoek naar oorlogsmisdrijven IS in Syrië

  • Damascus (Syrië)
242147_tim_hm_.jpg

Het Team Internationale Misdrijven (TIM) van de Nederlandse politie heeft in januari 2023 in Arkel een toen 37-jarige Syriër aangehouden die in 2019 in ons land asiel aanvroeg. Deze man, die bekend stond onder de bijnaam Abu Khaled al Amni, zit nog altijd vast.

De verdenking tegen de verdachte is dat hij tussen 2013 en 2018, in het zuidelijke deel van de Syrische hoofdstad Damascus, een leidinggevende functie had binnen de veiligheidsdienst van de terroristische organisatie IS – voluit Islamitische Staat. IS maakte zich daar in die periode schuldig aan onder meer martelingen en executies.

Bekijk het video-item

Rechercheurs van het TIM onderzoeken onder meer of mensen die in Nederland wonen betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdrijven in het buitenland.
Als onderdeel van het onderzoek waarbij de 37-jarige Syriër is aangehouden, vraagt het team uw aandacht voor enkele specifieke gebeurtenissen.

Zeker twaalf executies

Tussen september 2013 en eind januari 2014 zijn in Damascus ernstige oorlogsmisdrijven gepleegd in de zuidelijke wijken Yalda en Al-Hajar al-Aswad. Een coalitie waartoe IS behoorde nam daar de wapens op tegen de strijdgroep Liwa al-Hajar al-Aswad.
Bij het gevangennemen van tegenstanders destijds was mogelijk de in Arkel aangehouden man betrokken. Ten minste twaalf van de gevangenen zijn half januari 2014 door Islamitische Staat geëxecuteerd bij een elektriciteitscentrale in Yalda.

242147_tim_krt1.jpg
Elektriciteitscentrale in zuidelijk Damascus

Oproep aan getuigen

Voorafgaand aan in elk geval twee van die executies zijn de slachtoffers ondervraagd door IS. Daarvan zijn beelden beschikbaar die nu onderzocht worden door het Team Internationale Misdrijven. De rechercheurs willen graag in kaart kunnen brengen wie precies betrokken zijn geweest bij de gevangennemingen en de executies.
Het TIM doet een oproep aan iedere mogelijk getuige die rondom de incidenten daar in Syrië was en iets over de verantwoordelijken kan vertellen. Er is vooral belangstelling voor mensen die zelf hebben gezien dat de slachtoffers in een IS-gevangenis vastzaten of die zelf hebben gezien wie er betrokken waren bij hun executie. Neemt u in dat geval alstublieft contact op met behulp van de gegevens hieronder.

Speciaal telefoonnummer

Uw informatie met het onderzoeksteam delen kan middels de gebruikelijke nummers van de politie, maar in dit onderzoek kunt u ook een bericht doorgeven via WhatsApp, Viber of Signal. Het TIM is voor al zulke berichten bereikbaar op het nummer +31 6 186 286 80. Na ontvangst van uw bericht zal het team contact met u opnemen. Een mail versturen kan overigens naar het adres [email protected]. U kunt ook anoniem een verklaring afleggen.

Beschikt u over foto- of videomateriaal dat relevant kan zijn voor het onderzoek, meld dat dan alstublieft op een van de genoemde manieren. U kunt dan een uploadlink krijgen om uw beelden veilig op te sturen.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Contact met de politie

Kent u iemand die mogelijk getuige is geweest van een of meer van de incidenten, tussen september 2013 en eind januari 2014 in het zuidelijke deel van Damascus, wijs diegene dan alstublieft op het onderzoek van het TIM. Informatie doorgeven kan desgewenst in de eigen taal.

​​Om praktische redenen is het onderzoeksteam in het bijzonder op zoek naar getuigen die naar Europa kunnen reizen of zich hier al bevinden.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Syrië

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.