Ongeregeldheden in Breda Noord op Oudejaarsavond

  • Breda
202224_Breda_oudjr_cameramast.jpg

Rond de jaarwisseling waren er brandstichtingen, vernielingen en plunderingen in de straten van de wijk Hoge Vucht in Breda Noord. Een groep jongeren bracht bewoners en politiemensen in gevaar en veroorzaakte voor honderdduizenden euro’s aan schade.

Update

De politie hield de afgelopen periode vijf verdachten (in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar) uit Breda aan.

De daders gooiden onder andere vuurwerk naar voorbijgangers, stopten vuurwerk in brievenbussen en er ging zelfs een vuurpijl dwars door een passerende bus.

202224_Breda_oudjr_vuurpijlbus.jpg
Beeld uit de bus waar een vuurpijl doorheen ging

Eerste Kerstdag

Het geweld begon al op 25 december 2019. Die dag vernielden jongeren drie mobiele cameramasten van de politie. Deze masten waren juist in verband met oudejaarsavond in de straten geïnstalleerd. Zo’n mast kost al snel tienduizenden euro’s per stuk.

Bergingen geplunderd

Op oudejaarsavond ging het op de Wensel Cobergherstraat helemaal mis. Op bewakingsbeelden is vastgelegd hoe jongeren veertien bergingen van een flat plunderden en allerlei spullen mee naar buiten namen, die ze vervolgens in brand staken.

Vuurpijl door bus

Diezelfde avond werd om 19.15 uur in de Willem de Bruynstraat een rijdende streekbus bekogeld met stenen. Ook staken jongeren een zware vuurpijl af, die dwars door de ruit van bus ging.
In de bus zat een aantal passagiers, maar gelukkig raakte niemand van hen gewond. Zoals op camerabeelden te zien is, vloog er veel glas in het rond.

Het leek wel of we in oorlogsgebied waren: de herrie, van het vuurwerk, van het klapperen van de ramen.”
Inzittende streekbus

Geweld tegen politie

Rond 22.00 uur liep het geweld nog verder op, nu in de Vierlingstraat. Er werden op grote schaal vernielingen aangericht en politiemensen werden met zwaar vuurwerk bekogeld. De Mobiele Eenheid schoot te hulp, maar ook die werd bestookt met vuurwerk.
Een molotovcocktail belandde voor een ME-bus, waarna er een vuurzee ontstond. Ook hierbij raakte gelukkig niemand gewond.

Negen jongeren

Bij de plunderingen en brandstichting bij de flat waren in ieder geval negen jongeren betrokken. Vermoedelijk zijn zij ook betrokken bij de andere incidenten. Herkent u één van de jonge mannen op de beelden, laat het alstublieft aan de politie weten, desnoods anoniem.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help het onderzoek

De politie hoopt dat mensen hun informatie over de incidenten en daders willen doorgeven. Ook als u over beeldmateriaal beschikt van tijdens de incidenten, ontvangt het rechercheteam dit graag.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Breda Noord

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.

MEER OVER