Opgelicht? Kom meteen in actie!

bankpasafgevenreco1.jpg

Het is één van de meest gehaaide oplichtingstrucs van de afgelopen tijd: bankmedewerkerfraude. Criminelen doen zich voor als iemand van de bank en proberen u telefonisch wijs te maken dat er iets mis is met uw rekening of bankpas. 

Vrijwel altijd maken ze u bang en bieden dan een oplossing. Ze vragen u daarna naar uw pincode en vervolgens komt er iemand bij u aan de deur die als ‘blijk van service’ en ‘voor uw eigen veiligheid’ de bankpas komt ophalen. 

Doortrapt verhaal

Deze criminelen hebben vaak zo’n doortrapt verhaal dat u niet aan hun goede intenties twijfelt. U denkt immers met iemand van uw eigen bank te spreken. Helaas bent u op dat moment in de val van oplichters getrapt die uit zijn op het geld van uw rekening.

voorbeeldsms oplichting.jpg
Voorbeeld van een phishing-bericht 

Voorkomen

Een bankmedewerker zal u nooit naar uw pincode vragen. Ook zal iemand van uw bank nooit aan de deur uw bankpas komen ophalen. Twijfelt u aan het verhaal van iemand die zich voorstelt als bankmedewerker: bel uw eigen vertrouwde bank. Zij kunnen u direct geruststellen. 

Toch opgelicht?

Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden van oplichters? Heel vervelend, maar probeer meteen actie te ondernemen. De criminelen proberen vaak zo snel mogelijk en in de buurt van uw woning geld op te nemen. Schakelt u direct de politie in en bel 112, dan kunnen zij de oplichters soms op heterdaad betrappen bij een geldautomaat. Zoiets gebeurde recentelijk in Ommen. In onderstaand filmpje ziet u hoe kort na de oplichting drie verdachten werden aangehouden.

Wees alert!

Hoe kunt u helpen als u zelf geen slachtoffer bent? Wees alert! Onlangs viel het medewerkers van een elektronicazaak in Vroomshoop op dat een voor hen onbekende, jonge klant opvallend veel dure apparatuur kocht. De klant maakte een zenuwachtige indruk en keek constant op haar telefoon. Toen ze vanwege de garantie haar adres moest doorgeven, had ze die gegevens niet direct paraat.

Noteer gegevens

De medewerkers hadden grote twijfels bij haar gedrag en hebben het kenteken genoteerd van de auto waarin ze stapte. Daardoor heeft de politie een paar uur later drie oplichters kunnen aanhouden. Ze bleken via bankmedewerkerfraude diezelfde ochtend een 62-jarige dame te hebben opgelicht. Kortom: dankzij alertheid en het vertrouwen op hun onderbuikgevoel hebben de medewerkers het slachtoffer en de politie enorm geholpen.