Oplichter maakt hulpvaardige man driehonderd euro afhandig

  • Utrecht

In elk geval vier mensen lijken in Utrecht slachtoffer te zijn geworden van eenzelfde soort babbeltruc. Eén van hen wist een foto te maken van de man die hem bedonderde op 12 maart 2024. Diezelfde verdachte is ook vastgelegd door camera’s van een supermarkt aan de Merelstraat.

Meld het alstublieft als u een idee heeft wie de behoorlijk forse man is op de beelden hieronder. Hij zou autohandelaar zijn en gaf het slachtoffer een visitekaartje met zijn contactgegevens. Die bleken nep.

300 euro voor benzine

De gezochte man sprak die dinsdagochtend op straat een 30-jarige fietser aan – het latere slachtoffer – omdat hij zogenaamd dringend hulp nodig had. Hij moest met vrouw en kind naar Duitsland, zo was het verhaal, maar had geen geld voor benzine. Zijn vrouw zou hun portemonnee hebben vergeten.

Aan de fietser de vraag of hij driehonderd euro kon pinnen om het gezin richting Duitsland te helpen. Om vertrouwen te winnen gaf hij hem wat gouden sieraden en een paar Airpods als onderpand. Het slachtoffer ging akkoord, mede omdat in de auto van de verdachte inderdaad een vrouw en een kind zaten.

242366 Utrecht Tsr
Signalement

Verdachte van babbeltruc

De verdachte die de 30-jarige Utrechter dupeerde

  • is gezet, met bolle buik, en hooguit 1.70 meter lang
  • had kort zwart haar en een stoppelbaardje
  • sprak tegen het slachtoffer Engels
  • reed in grijze Mercedes. Die had witte kentekenplaten met een rood vlakje erop.

De vrouw in de Mercedes had lang bruin haar en in haar bovengebit een aantal gouden tanden. Het jongetje dat in de auto zat, is vermoedelijk 8 à 10 jaar oud en leek verveeld.

Snel ervandoor

Zodra hij van zijn slachtoffer de driehonderd euro aanpakte, stapte de oplichter snel de Mercedes in en reed hij ervandoor. Het ‘goud’ dat hij achterliet was waardeloze namaak en het doosje waar zogenaamd Airpods in zaten, bleek leeg.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Vertel wat u weet

Heeft u een idee wie de oplichter kan zijn en/of wie zijn vrouwelijke handlanger is? Zegt de grijze Mercedes u iets of mogelijk het kletsverhaal over benzinegeld en/of het onderpand dat niets waard was? Laat dan alstublieft van u horen, desnoods anoniem.

Ook als u zelf (bijna) slachtoffer bent geworden van deze babbeltruc en/of dezelfde verdachte(n), komt de politie graag met u in contact.

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Vogelenbuurt in Utrecht

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.