Ouder echtpaar bedreigd door afpersers

  • Driel

Op donderdag 10 september 2020 rond 15:30 uur, aan de Vogelenzangsestraat in Driel, belden twee mannen aan bij de woning van een echtpaar van rond de 80 jaar oud. De bewoonster was op dat moment alleen thuis, maar het tweetal wilde per se haar man spreken. Toen ze doorkregen dat hij niet thuis was, bedreigden ze de vrouw en eisten ze geld.

Update

U dacht goed mee! Volgens meerdere tipgevers zou de auto mogelijk een witte Toyota Aygo zijn. Ook gaven mensen door dat de naam Reda, ook Redouan zou kunnen zijn. Daarnaast kwamen er nog twintig bruikbare tips binnen over de twee mannen; mogelijk komt één van hen uit Zaltbommel.

De vrouw en haar echtgenoot verhuren verschillende panden en kamers. De twee onbekende mannen vertelden haar dat ze een conflict hadden met een van hun huurders. Een conflict dat hen veel geld zou kosten, benadrukten ze.
Ze kwamen van het echtpaar compensatie eisen. De mannen waarschuwden het slachtoffer hier niet met anderen over te praten – “anders gaan er handgranaten door de ramen,” dreigden ze. Na het intimiderende gesprek van bijna een kwartier, vertrok het duo.

Drie aanhoudingen

Later die middag kreeg de echtgenoot een telefoontje. De politie was inmiddels ingeschakeld en stond het echtpaar bij. Er werd een afspraak gemaakt om het geëiste geld te overhandigen, op vrijdag 11 september op de parkeerplaats van de McDonald’s bij het Gelredome.
Een onopvallend arrestatieteam heeft bij die gelegenheid twee mannen van 18 en een man van 37 aangehouden, allen uit Arnhem. Maar daar waren niet de mannen bij die een dag eerder bij de slachtoffers aan de deur hadden gestaan.

Kenmerken daders bij woning

De twee afpersers die de politie nog zoekt zijn beiden rond 25 jaar oud, lijken volgens mevrouw Turks of Marokkaans en spraken correct Nederlands. De langste van de twee heeft een gezet postuur. Hij had zijn zwarte haar achterover gekamd, had die 10e september een ringbaardje en droeg een grijze blouse.
Zijn kleinere handlanger was gekleed in een spijkerbroek en een trui met rood embleem. Zijn naam is mogelijk ‘Reda’ of ‘Redo’ of lijkt daarop.

Sporen

Tijdens het onderzoek zijn concrete aanwijzingen naar voren gekomen dat één of beide mannen mogelijk uit de omgeving van Culemborg komen. Toen ze de woning van de Drielse slachtoffers bezochten, reden ze in een kleine, witte auto. In het kenteken kwam de combinatie SF-14 voor.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Wie weet of vermoedt iets over de twee onbekende afpersers?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Vogelenzangsestraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.