Poging overval bij mode-ondernemer Oger Lusink

  • Blaricum
  • Update 

Tuinman zorgt ervoor dat de daders de woning niet binnen komen

Op vrijdag 3 maart 2017 proberen twee mannen iets na 09.00 uur mode-ondernemer Oger Lusink aan de Verloren Engh in Blaricum te overvallen.

Oger Lusink

Oger Lusink (69) is een mode-ondernemer. Hij bouwde eigenhandig een keten met herenmode-zaken met zijn naam op in het hogere segment. Ook nu hij richting de 70 jaar gaat werkt hij nog altijd mee in het bedrijf. 

Tuinman

Op vrijdagochtend zijn Lusink en zijn partner thuis en is hun tuinman in de voortuin aan het werk. Omstreeks 09.00 uur komen er opeens twee gemaskerde mannen, gekleed in regenpak, in de richting van de tuinman gelopen.

blar_hjdfuhf882ond04.jpg
Overval

In eerste instantie merkt de tuinman de gewapende mannen niet op, tot hij door hen van zijn ladder wordt getrokken. Binnen in huis horen de bewoners het geschreeuw van de tuinman en ze denken dat hij is gevallen.

blar_jiji87384uiefjnjdslnfluwhui5.jpg
Op slot

Als Lusinks partner naar de tuin wil lopen, ziet ze de gewapende mannen en reageert ze razendsnel door de deur op slot te draaien. Een van de overvallers lijkt dan recht het huis in te schieten. De tijd dringt, de daders proberen nog een ruit in te slaan. Wanneer ook dat niet lukt, besluiten ze weg te rennen voor de politie er is.

blar_jkjoe9903kl5089fmnnbhhye.jpg
Daders

De twee mannen droegen regenpakken en hadden hun gezicht bedekt: de een met een bivakmuts, de ander met een soort latexmasker. Zeker die man leek vrij tenger gebouwd. Ze spraken gewoon Nederlands. 

  • Wie weet wie de overvallers zijn?

A-typisch

Deze poging woningoverval is volgens de politie a-typisch in de zin dat woningovervallen zelden ’s morgens vroeg worden gepleegd, er meestal gewoon wordt aangebeld en slachtoffers daarna bij de voordeur worden overmeesterd. Het is dus vreemd dat de overvallers op de tuinman zijn afgegaan.

  • Wie weet waarom de overvallers op deze manier en bij deze woning toesloegen?
blar_uijisdogfje8u458490iehwjflhwol9.jpg
Heg

Voor de tuin van het huis staat een hoge heg. Op de camerabeelden is te zien dat de daders vanuit de tuin op de tuinman af kwamen. Ze zaten dus al in de tuin. Mogelijk hebben ze zich al eerder die ochtend in of rond die tuin verstopt, misschien zelfs in de grote struik aan het eind van de heg, daar leken ook takken van afgebroken.

blar_iojhdfap893u467urhgfdjas1h.jpg
Vlucht daders

Op bewakingsbeelden is ook een deel van de vlucht van de daders te zien. Ze verdwijnen richting een bos tegenover de woning, dat grenst aan een soort akker.Een paar minuten na de overval ziet een inwoonster van Blaricum bij de Noolseweg, langs de bosrand, twee mannen lopen. Het zijn twee blanke of lichtgetinte mannen in donkere kleding. De vrouw denkt nog dat ze het zo’n rare plek vindt om te wandelen, omdat er geen pad is. Die twee mannen kunnen de overvallers zijn geweest.

  • Wie is die vrijdagochtend 3 maart of de periode daarvoor iets afwijkends opgevallen aan de Verloren Engh?

Bellende vrouw met scooter

Een inwoner van Blaricum heeft net nadat de overval was afgelopen, dus iets na 09.00 uur die vrijdagochtend, op de Verbeeklaan een jonge vrouw op een scooter zien staan bellen. Die vrouw stond daar stil, met haar scooter, zonder helm op. Misschien heeft deze vrouw iets belangrijks gezien, want zij stond vlak bij de Noolseweg waar de daders mogelijk gevlucht zijn. De politie wil graag met haar in contact komen of van andere mensen meer over haar weten.

  • Wie is of kent de jonge vrouw op een scooter en zonder helm die iets na 09.00 uur op de Noolsweg aan het bellen was?
blar_89745897yohuuf8hljl.jpg
Motief

Het motief voor deze poging woningoverval is nog niet duidelijk. Het huis staat bijna pal aan de straat, Oger Lusink bewaart geen waardevolle spullen in huis en er is ook geen bedrijfsgeld.

  • Wie waren die twee mannen in donkere kleding die vrijdag 3 maart rond 09.10 uur op de akker liepen achter het bos?
Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

Verloren Engh

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.